Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

400 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie do kurczaka Knorr (przygotowanej wg instrukcji na opakowaniu) na przynajmniej godzinę.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion. Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego. Mieszamy i gotujemy dalej. W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowymRisotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Risotto to potrawa, która ze względu na sposób przygotowania charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. W wersji z kurczakiem, papryką i selerem naciowym oraz grzybami portobello (brunatna odmiana pieczarki) jest bardzo smaczna oraz kremowa. Chcąc ją przyrządzić, należy pamiętać o czasie potrzebnym na zamarynowanie mięsa, trzeba więc zaplanować gotowanie nieco wcześniej. Następnym ważnym elementem jest przygotowanie ryżu z dodatkami tak, aby nie zrobił się zbyt kleisty, ale zyskał aksamitną konsystencję. Żeby to osiągnąć, wystarczy przy mieszaniu dania odpowiednio często podlewać je bulionem, kiedy zbyt wiele płynu odparuje z potrawy w czasie gotowania. Risotto świetnie smakuje podane z grillowaną bagietką. Możesz je też posypać odrobiną ulubionego sera, np. grana padano. Do dekoracji wykorzystaj karbowaną sałatę, liście pietruszki i pokrojoną w paski paprykę. Tak przygotowane danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale także i pyszna kolacja. Możesz podgrzać całość następnego dnia – będzie równie smaczna. Sprawdź to, przyrządzając ryż z dodatkami według naszego przepisu!