Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

400 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie do kurczaka Knorr (przygotowanej wg instrukcji na opakowaniu) na przynajmniej godzinę.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion. Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego. Mieszamy i gotujemy dalej. W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Risotto z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowymRisotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Risotto to potrawa, która ze względu na sposób przygotowania charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. W wersji z kurczakiem, papryką i selerem naciowym oraz grzybami portobello (brunatna odmiana pieczarki) jest bardzo smaczna oraz kremowa. Chcąc ją przyrządzić, należy pamiętać o czasie potrzebnym na zamarynowanie mięsa, trzeba więc zaplanować gotowanie nieco wcześniej. Następnym ważnym elementem jest przygotowanie ryżu z dodatkami tak, aby nie zrobił się zbyt kleisty, ale zyskał aksamitną konsystencję. Żeby to osiągnąć, wystarczy przy mieszaniu dania odpowiednio często podlewać je bulionem, kiedy zbyt wiele płynu odparuje z potrawy w czasie gotowania. Risotto świetnie smakuje podane z grillowaną bagietką. Możesz je też posypać odrobiną ulubionego sera, np. grana padano. Do dekoracji wykorzystaj karbowaną sałatę, liście pietruszki i pokrojoną w paski paprykę. Tak przygotowane danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale także i pyszna kolacja. Możesz podgrzać całość następnego dnia – będzie równie smaczna. Sprawdź to, przyrządzając ryż z dodatkami według naszego przepisu!