Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
średnie
31 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
400 gramów
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie do kurczaka Knorr (przygotowanej wg instrukcji na opakowaniu) na przynajmniej godzinę.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion. Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego. Mieszamy i gotujemy dalej. W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Risotto to potrawa, która ze względu na sposób przygotowania charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. W wersji z kurczakiem, papryką i selerem naciowym oraz grzybami portobello (brunatna odmiana pieczarki) jest bardzo smaczna oraz kremowa. Chcąc ją przyrządzić, należy pamiętać o czasie potrzebnym na zamarynowanie mięsa, trzeba więc zaplanować gotowanie nieco wcześniej. Następnym ważnym elementem jest przygotowanie ryżu z dodatkami tak, aby nie zrobił się zbyt kleisty, ale zyskał aksamitną konsystencję. Żeby to osiągnąć, wystarczy przy mieszaniu dania odpowiednio często podlewać je bulionem, kiedy zbyt wiele płynu odparuje z potrawy w czasie gotowania. Risotto świetnie smakuje podane z grillowaną bagietką. Możesz je też posypać odrobiną ulubionego sera, np. grana padano. Do dekoracji wykorzystaj karbowaną sałatę, liście pietruszki i pokrojoną w paski paprykę. Tak przygotowane danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale także i pyszna kolacja. Możesz podgrzać całość następnego dnia – będzie równie smaczna. Sprawdź to, przyrządzając ryż z dodatkami według naszego przepisu!





























