Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

775

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

400 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie do kurczaka Knorr (przygotowanej wg instrukcji na opakowaniu) na przynajmniej godzinę.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion. Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego. Mieszamy i gotujemy dalej. W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowymRisotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Risotto to potrawa, która ze względu na sposób przygotowania charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. W wersji z kurczakiem, papryką i selerem naciowym oraz grzybami portobello (brunatna odmiana pieczarki) jest bardzo smaczna oraz kremowa. Chcąc ją przyrządzić, należy pamiętać o czasie potrzebnym na zamarynowanie mięsa, trzeba więc zaplanować gotowanie nieco wcześniej. Następnym ważnym elementem jest przygotowanie ryżu z dodatkami tak, aby nie zrobił się zbyt kleisty, ale zyskał aksamitną konsystencję. Żeby to osiągnąć, wystarczy przy mieszaniu dania odpowiednio często podlewać je bulionem, kiedy zbyt wiele płynu odparuje z potrawy w czasie gotowania. Risotto świetnie smakuje podane z grillowaną bagietką. Możesz je też posypać odrobiną ulubionego sera, np. grana padano. Do dekoracji wykorzystaj karbowaną sałatę, liście pietruszki i pokrojoną w paski paprykę. Tak przygotowane danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale także i pyszna kolacja. Możesz podgrzać całość następnego dnia – będzie równie smaczna. Sprawdź to, przyrządzając ryż z dodatkami według naszego przepisu!