Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
średnie
31 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
400 gramów
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie do kurczaka Knorr (przygotowanej wg instrukcji na opakowaniu) na przynajmniej godzinę.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wsypujemy ryż. Gotujemy mieszając przez minutę. Wlewamy wino. Kiedy alkohol odparuje partiami dodajemy bulion. Gdy ryż będzie szklisty (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy do niego pokrojone w kostkę paprykę i selera naciowego. Mieszamy i gotujemy dalej. W tym samym czasie podsmażamy cebulę, kurczaka i pokrojone w plastry grzyby. Kiedy z mieszanki odparuje woda, dodajemy ją do risotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem, papryką i selerem naciowym
Risotto to potrawa, która ze względu na sposób przygotowania charakteryzuje się wyjątkowym aromatem. W wersji z kurczakiem, papryką i selerem naciowym oraz grzybami portobello (brunatna odmiana pieczarki) jest bardzo smaczna oraz kremowa. Chcąc ją przyrządzić, należy pamiętać o czasie potrzebnym na zamarynowanie mięsa, trzeba więc zaplanować gotowanie nieco wcześniej. Następnym ważnym elementem jest przygotowanie ryżu z dodatkami tak, aby nie zrobił się zbyt kleisty, ale zyskał aksamitną konsystencję. Żeby to osiągnąć, wystarczy przy mieszaniu dania odpowiednio często podlewać je bulionem, kiedy zbyt wiele płynu odparuje z potrawy w czasie gotowania. Risotto świetnie smakuje podane z grillowaną bagietką. Możesz je też posypać odrobiną ulubionego sera, np. grana padano. Do dekoracji wykorzystaj karbowaną sałatę, liście pietruszki i pokrojoną w paski paprykę. Tak przygotowane danie sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale także i pyszna kolacja. Możesz podgrzać całość następnego dnia – będzie równie smaczna. Sprawdź to, przyrządzając ryż z dodatkami według naszego przepisu!





























