
Składniki
1 sztuka
1 litr
125 mililitrów
4 sztuki
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.
Krok 2
Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem, suszonymi pomidorami i cebulką to propozycja nie tylko na smaczny obiad, ale też elegancką kolację. Do stworzenia tego dania potrzeba zaledwie kilku składników, jednak sposób, w jaki się je przygotowuje, sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna i wykwintna. Risotto to popularna potrawa wywodząca się z kuchni północnych Włoch. Duszone w bulionie warzywa i mięso z dodatkiem ryżu sprawiają, że nabiera on intensywnego smaku, a całość ma lekko kremową konsystencję. Aby składniki nie rozpadły się podczas gotowania, a ryż nie zamienił w nieestetyczną papkę, należy pamiętać, by przy każdym kolejnym podlewaniu risotto bulionem, robić to dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta. Danie można posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią oraz suszonymi pomidorami. Tak przygotowana potrawa ucieszy zarówno gości, jak i domowników. Zapoznaj się z tym przepisem i przygotuj ryż tak, jak robią to najlepsi włoscy kucharze! To risotto zagości na stałe w Twoim menu.