Dodaj do ksiązki kucharskiej Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 3 osób łatwe Autor: Koper

Risotto z kurczakiem - składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • woda - 1 litr
  • białe wino - 125 mililitrów

Risotto z kurczakiem - Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.
  2. Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

RISOTTO Z KURCZAKIEM - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.

2

Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.

  • 3
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    BULIONETKA DOMOWA DROBIOWA

    Bulionetka Domowa Drobiowa
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

sos z wieprzowiny, Żeberka z chilli, Mleko orzechowe, Kasza jaglana na mleko kokosowym, Barszcz, Ryba po grecku, Barszcz czerwony z mięsnymi kulkami , Placki ziemniaczane, Szaszłyki z mięs mieszanych, spagetti z warzywami, Indyk, Oscypek z ciemnym sosem żurawinowym , Przepis z przepis na łatwy obiad, Tortilla - VIDEO, Pyszne roladki w kapuście, Soczysta pierś z kurczaka z sosem, obiad mieso wieprzowe, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Krem brokułowy, dorsz z piekarnika, sos słodko kwaśny z makaronem, Przepis z mięso mielone w słoikach, Żurek, Placki ziemniaczane, Marynowane piersi w jogurcie z curry, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Mięso dzikie zapiekane w majonezie , Sos włoski do spaghetti, Wegetariański makaron z warzywami, makarony z ziolami, Przepis z ciemne piwo, Tortilla, Przepis z pieczeń do chleba, Serce wołowe duszone w winie, Leczo, Millefoglie z bakłażana, Gotowane pulpety w sosie napoli , ciasto j, Kremowa zupa z dyni, Tuńczyk z chrzanem, Przepis z sos śmietanowy do mięsa, Risotto, Masło orzechowe, Szybka sałatka do grilla, Pomidorowo – ziemniaczana tarta, danie w, Przepis z spaghetti bezmięsne, Zapiekanka Ziemniaczana z marchewką, Przepis z ogórki z papryka, Mielone, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Barszcz biały, Żeberka na słodko, Boczniak w panierce, zupy z makaronem, Leczo z cukinii, Pomarańcze z rusztu, Przepis z rosyjskie bu, Przepis z na sos, Sosy, Zupa krem, Sałatka gyros z kurczaka, Moja sałatka, Przepis z desery ciasto