PRZEPISY.PL
Risotto z kurczakiem - autor: Koper

Risotto z kurczakiem

  • 45
  • 3
  • Łatwe
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • pierś z kurczaka 1 szt
  • woda1 l
  • białe wino125 ml
  • suszone pomidory4 szt
  • olej4 łyżki
  • Krok 1

    Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.
  • Krok 2

    Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka drobiowa KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

4
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
6
osób dodało do Mniamlisty
90''
1
Łatwe
77
osób dodało do Mniamlisty
60''
2
Łatwe
12
osób dodało do Mniamlisty
60''
2
Łatwe