Risotto z kurczakiem

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

624

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 litr

125 mililitrów

4 sztuki

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę po obraniu i umyciu również w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Pomidory odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ten z zalewy po pomidorach), dodajemy kurczaka, cebulę i pomidory. Smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. W międzyczasie bulionetkę wrzucamy do rondelka z wodą i gotujemy. Zostawiamy na maleńkim ogniu- bulion powinien być ciągle gorący.

Krok 2

Na patelnię wsypujemy ryż, mieszamy aż cały dokładnie pokryje się olejem, wtedy wlewamy wino, mieszamy, a jak odparuje to zaczynamy stopniowo dolewać bulion, po jednej łyżce wazowej. Wlewamy porcję bulionu, mieszamy i dopiero jak ryż wchłonie całość, to dolewamy kolejną porcję. Powinno zająć to ok. 25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiemRisotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem, suszonymi pomidorami i cebulką to propozycja nie tylko na smaczny obiad, ale też elegancką kolację. Do stworzenia tego dania potrzeba zaledwie kilku składników, jednak sposób, w jaki się je przygotowuje, sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna i wykwintna. Risotto to popularna potrawa wywodząca się z kuchni północnych Włoch. Duszone w bulionie warzywa i mięso z dodatkiem ryżu sprawiają, że nabiera on intensywnego smaku, a całość ma lekko kremową konsystencję. Aby składniki nie rozpadły się podczas gotowania, a ryż nie zamienił w nieestetyczną papkę, należy pamiętać, by przy każdym kolejnym podlewaniu risotto bulionem, robić to dopiero wtedy, gdy poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta. Danie można posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią oraz suszonymi pomidorami. Tak przygotowana potrawa ucieszy zarówno gości, jak i domowników. Zapoznaj się z tym przepisem i przygotuj ryż tak, jak robią to najlepsi włoscy kucharze! To risotto zagości na stałe w Twoim menu.