Risotto z białymi szparagami i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z białymi szparagami i krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 sztuka

0.5 szklanki

250 gramów

1 pęczek

null

1 litr

1 szklanka

1 pęczek

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę posiekaj, szparagi obierz i potnij na kawałki o długości 4 cm, a ser zetrzyj na tarce.

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć szalotkę i zeszklij.

Krok 3

Dodaj szparagi i chwilę podsmaż, a następnie wrzuć surowy ryż. Smaż cały czas mieszając, aż ryż stanie się szklisty, po czym wlej wino i gotuj, aż odparuje.

Krok 4

Stopniowo wlewaj bulion Knorr tak, aby ryż go wchłaniał. Pamiętaj o mieszaniu, bo ryż bardzo łatwo się przypali. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion i zrobi się miękki, dodaj krewetki i gotuj przez kilka minut.

Krok 5

Dopraw pieprzem, solą, wsyp natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Po wyłączeniu palnika dodaj prawie cały ser i mieszaj energicznie, aby obkleił on ryż.

Krok 6

Po rozłożeniu na talerze dodaj resztę sera. Możesz podawać z winem białym wytrawnym, gdyż podkreśla ono smak potrawy.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej