Risotto z białymi szparagami i krewetkami
średnie
7 osób zapisało

Składniki
null
1 sztuka
0.5 szklanki
250 gramów
1 pęczek
null
1 litr
1 szklanka
1 pęczek
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę posiekaj, szparagi obierz i potnij na kawałki o długości 4 cm, a ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć szalotkę i zeszklij.
Krok 3
Dodaj szparagi i chwilę podsmaż, a następnie wrzuć surowy ryż. Smaż cały czas mieszając, aż ryż stanie się szklisty, po czym wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Krok 4
Stopniowo wlewaj bulion Knorr tak, aby ryż go wchłaniał. Pamiętaj o mieszaniu, bo ryż bardzo łatwo się przypali. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion i zrobi się miękki, dodaj krewetki i gotuj przez kilka minut.
Krok 5
Dopraw pieprzem, solą, wsyp natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Po wyłączeniu palnika dodaj prawie cały ser i mieszaj energicznie, aby obkleił on ryż.
Krok 6
Po rozłożeniu na talerze dodaj resztę sera. Możesz podawać z winem białym wytrawnym, gdyż podkreśla ono smak potrawy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej