Risotto z białymi szparagami i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z białymi szparagami i krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 sztuka

0.5 szklanki

250 gramów

1 pęczek

null

1 litr

1 szklanka

1 pęczek

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę posiekaj, szparagi obierz i potnij na kawałki o długości 4 cm, a ser zetrzyj na tarce.

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć szalotkę i zeszklij.

Krok 3

Dodaj szparagi i chwilę podsmaż, a następnie wrzuć surowy ryż. Smaż cały czas mieszając, aż ryż stanie się szklisty, po czym wlej wino i gotuj, aż odparuje.

Krok 4

Stopniowo wlewaj bulion Knorr tak, aby ryż go wchłaniał. Pamiętaj o mieszaniu, bo ryż bardzo łatwo się przypali. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion i zrobi się miękki, dodaj krewetki i gotuj przez kilka minut.

Krok 5

Dopraw pieprzem, solą, wsyp natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Po wyłączeniu palnika dodaj prawie cały ser i mieszaj energicznie, aby obkleił on ryż.

Krok 6

Po rozłożeniu na talerze dodaj resztę sera. Możesz podawać z winem białym wytrawnym, gdyż podkreśla ono smak potrawy.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej