Risotto z białymi szparagami i krewetkami
średnie
7 osób zapisało

Składniki
null
1 sztuka
0.5 szklanki
250 gramów
1 pęczek
null
1 litr
1 szklanka
1 pęczek
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę posiekaj, szparagi obierz i potnij na kawałki o długości 4 cm, a ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć szalotkę i zeszklij.
Krok 3
Dodaj szparagi i chwilę podsmaż, a następnie wrzuć surowy ryż. Smaż cały czas mieszając, aż ryż stanie się szklisty, po czym wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Krok 4
Stopniowo wlewaj bulion Knorr tak, aby ryż go wchłaniał. Pamiętaj o mieszaniu, bo ryż bardzo łatwo się przypali. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion i zrobi się miękki, dodaj krewetki i gotuj przez kilka minut.
Krok 5
Dopraw pieprzem, solą, wsyp natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Po wyłączeniu palnika dodaj prawie cały ser i mieszaj energicznie, aby obkleił on ryż.
Krok 6
Po rozłożeniu na talerze dodaj resztę sera. Możesz podawać z winem białym wytrawnym, gdyż podkreśla ono smak potrawy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej