Risotto z białymi szparagami i krewetkami
średnie
5 osób zapisało
Składniki
null
1 sztuka
0.5 szklanki
250 gramów
1 pęczek
null
1 litr
1 szklanka
1 pęczek
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotkę posiekaj, szparagi obierz i potnij na kawałki o długości 4 cm, a ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
Na rozgrzaną oliwę wrzuć szalotkę i zeszklij.
Krok 3
Dodaj szparagi i chwilę podsmaż, a następnie wrzuć surowy ryż. Smaż cały czas mieszając, aż ryż stanie się szklisty, po czym wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Krok 4
Stopniowo wlewaj bulion Knorr tak, aby ryż go wchłaniał. Pamiętaj o mieszaniu, bo ryż bardzo łatwo się przypali. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion i zrobi się miękki, dodaj krewetki i gotuj przez kilka minut.
Krok 5
Dopraw pieprzem, solą, wsyp natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Po wyłączeniu palnika dodaj prawie cały ser i mieszaj energicznie, aby obkleił on ryż.
Krok 6
Po rozłożeniu na talerze dodaj resztę sera. Możesz podawać z winem białym wytrawnym, gdyż podkreśla ono smak potrawy.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej