Risotto z białymi szparagami i krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z białymi szparagami i krewetkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 sztuka

0.5 szklanki

250 gramów

1 pęczek

null

1 litr

1 szklanka

1 pęczek

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotkę posiekaj, szparagi obierz i potnij na kawałki o długości 4 cm, a ser zetrzyj na tarce.

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć szalotkę i zeszklij.

Krok 3

Dodaj szparagi i chwilę podsmaż, a następnie wrzuć surowy ryż. Smaż cały czas mieszając, aż ryż stanie się szklisty, po czym wlej wino i gotuj, aż odparuje.

Krok 4

Stopniowo wlewaj bulion Knorr tak, aby ryż go wchłaniał. Pamiętaj o mieszaniu, bo ryż bardzo łatwo się przypali. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion i zrobi się miękki, dodaj krewetki i gotuj przez kilka minut.

Krok 5

Dopraw pieprzem, solą, wsyp natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Po wyłączeniu palnika dodaj prawie cały ser i mieszaj energicznie, aby obkleił on ryż.

Krok 6

Po rozłożeniu na talerze dodaj resztę sera. Możesz podawać z winem białym wytrawnym, gdyż podkreśla ono smak potrawy.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z białymi szparagami i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka Fitness
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej