Szparagi są dla mnie źródłem inspiracji kulinarnych. Sprawdzają się w każdej formie. Pyszne są na przykład szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Do tego dania wybieram białe. Po obraniu i umyciu zawijam pojedyncze szparagi w cienki plaster szynki – może być gotowana, wędzona, dobry będzie także chudy boczek. Następnie układam je w formie żaroodpornej i przykrywam warstwą sosu beszamelowego. Przepis na sos beszamelowy znajdziecie klikając w poniższy link:
https://www.przepisy.pl/przepis/sos-beszamelowy

I nie dajcie się nikomu zwieść, że przygotowanie beszamelu jest trudne. Nie jest. Dla tych z nas, którzy szczęśliwie nie muszą liczyć kalorii do sosu dodać można tarty ser.

Tak przygotowane szparagi zapiekam przez 25-30 minut. Są przepyszne.

Jak wykorzystać sezon szparagowy do ostatniego szparaga?

Sposobów jest wiele. Szparagi bardzo dobrze sprawdzają się z makaronami np. z sosem carbonara, w wiosennym risotto primavera z boczkiem i zielonym groszkiem, jako składnik tart czy zapiekanek. Szczególnie lubią towarzystwo boczku czy surowej wędzonej szynki lub gotowanej. Można przyrządzić je także na sposób orientalny z ryżowym makaronem lub ryżem w formie stir fry, czyli szybko smażonego dania z mięsem i warzywami. Kawałki wołowiny, zamarynowane uprzednio w sosie sojowym z odrobiną cukru, może imbiru i czosnku, błyskawicznie usmażone z pokrojonymi szparagami i posypane prażonymi ziarnami sezamu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. A na stole znajdzie się dużo prędzej niż myślicie. Na tym właśnie polega kuchnia orientalna – niedługi czas smażenia w wysokiej temperaturze i feeria smaków – słodkich, kwaśnych, pikantnych. Składniki stir fry – warzywa i mięso – zachowują chrupkość i soczystość. A także wiele wartości odżywczych, które usuwa długie gotowanie.

Próbujcie szparagów na wszystkie możliwe sposoby – w zupach, sałatkach, makaronach.

Zapraszam do kuchni!