Sos beszamelowy

- Krok 1Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), zdejmij z ognia.
- Krok 2Następnie dodaj 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką.
- Krok 3Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką. Sos postaw na gaz, zagotuj. Gotuj około 10 minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje. Dopraw do smaku przyprawą Knorr.
- Krok 4Dopraw gałką muszkatołową.
- Krok 5Sos beszamelowy podawaj do drobiu, warzyw, zapiekanek. Służy on również jako baza do sufletów.

Wyrazista, a do tego cudownie pachnie – czego chcieć więcej? Gałce muszkatołowej służy gorący klimat Wysp Indonezji. Nabiera w nim słodyczy i orzechowego posmaku, który współgra z ostrymi przyprawami. Jej szczypta jest też niezastąpiona do oryginalnego sosu beszamelowego i potraw z jajek. A może skusisz się na korzenne ciasto?

Sos beszamelowy
Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołowej nie istniałaby kuchnia francuska. Jego autor pracował nad wyjątkowym smakiem i recepturą sosu aż kilkanaście lat. Tobie przygotowanie zajmie jedynie kwadrans. Rozgrzej w garnku margarynę i zasmaż z mąką pszenną, po czym zdejmij garnek z ognia. Jeżeli mąka i margaryna zostały połączone na pastę, która łatwo odchodzi od ścianek naczynia to sukces murowany! Dzięki temu sos będzie miał właściwą konsystencję i będzie wolny od grudek. Partiami wlej chłodne mleko i mieszaj trzepaczką. Postaw garnek na gaz, zagotuj i zostaw na kuchence około 10 minut do zgęstnienia. Dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr oraz gałką muszkatołową (najlepsza będzie świeżo tarta gałka!). Sos beszamelowy zawsze doprawiaj na koniec, gdy już osiągnie właściwą konsystencję. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Smacznego!