Sos beszamelowy – przepis do lasagne, zapiekanki | Przepisy.pl pixel

Sos beszamelowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

1021 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1481 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), zdejmij z ognia.

Sos beszamelowy  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką.

Sos beszamelowy  - Krok 2

Krok 3

Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką. Sos postaw na gaz, zagotuj. Gotuj około 10 minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje. Dopraw do smaku przyprawą Knorr.

Sos beszamelowy  - Krok 3

Krok 4

Dopraw gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy  - Krok 4

Krok 5

Sos beszamelowy podawaj do drobiu, warzyw, zapiekanek. Służy on również jako baza do sufletów.

Sos beszamelowy  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* W przepisie jest zimne mleko, a ja zawsze dodaję letnie. Dzięki temu w sosie nie tworzą się grudki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baler81

    Baler81 , 31.05.2021

    Witam,extra przepis, ja sosu beszamelowego używam do smarowania ciasta od pizzy polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy Sos beszamelowy

Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołowej nie istniałaby kuchnia francuska. Jego autor pracował nad wyjątkowym smakiem i recepturą sosu aż kilkanaście lat. Tobie przygotowanie beszamelu zajmie jedynie kwadrans. Brak czasu na gotowanie przestanie być wymówką i pretekstem do opierania swojego jadłospisu na ofercie restauracji, które dowożą gotowe posiłki do domu. Dzięki przepisowi na sos beszamelowy odkryjesz zupełnie nowe oblicze wielu popularnych produktów oraz potraw.

Dla kogo? Beszamelowy sos brzmi jak niezwykle wykwintny składnik, lecz z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Brakuje ci pewności siebie w kuchni? Jak zrobić sos beszamelowy? Skorzystaj z naszych wskazówek! Rozgrzej w garnku margarynę i zasmaż z mąką pszenną, po czym zdejmij garnek z ognia. Jeżeli mąka i margaryna zostały połączone na pastę, która łatwo odchodzi od ścianek naczynia to sukces murowany! Dzięki temu sos beszamelowy będzie miał właściwą konsystencję i będzie wolny od grudek. Partiami wlej chłodne mleko i mieszaj trzepaczką. Postaw garnek na gaz, zagotuj i zostaw na kuchence około 10 minut do zgęstnienia. Prawda, że proste?

Na jaką okazję? Sos beszamelowy przygotowuj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na niebanalny posiłek. Dzięki niemu nawet kolację przyrządzaną na szybko można zamienić w nietuzinkowe danie. Beszamel bardzo dobrze pasuje, chociażby do warzyw serwowanych na ciepło. Wykorzystaj sos beszamelowy do zapiekanki, którą podasz podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że? Co zrobić, by przepis na sos beszamelowy był kompletny? Dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr oraz gałką muszkatołową (najlepsza będzie świeżo tarta gałka!). Sos beszamelowy zawsze doprawiaj na koniec, gdy już osiągnie właściwą konsystencję.

Dla urozmaicenia: Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać do przepisu na sos beszamelowy także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Specjał jest też dobrze znany w kuchni włoskiej. Sos beszamelowy do lasagne to podstawa. Smacznego!