Sos beszamelowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

984 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1059 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), zdejmij z ognia.

Sos beszamelowy  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką.

Sos beszamelowy  - Krok 2

Krok 3

Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką. Sos postaw na gaz, zagotuj. Gotuj około 10 minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje. Dopraw do smaku przyprawą Knorr.

Sos beszamelowy  - Krok 3

Krok 4

Dopraw gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy  - Krok 4

Krok 5

Sos beszamelowy podawaj do drobiu, warzyw, zapiekanek. Służy on również jako baza do sufletów.

Sos beszamelowy  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy Sos beszamelowy

Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołowej nie istniałaby kuchnia francuska. Jego autor pracował nad wyjątkowym smakiem i recepturą sosu aż kilkanaście lat. Tobie przygotowanie zajmie jedynie kwadrans. Rozgrzej w garnku margarynę i zasmaż z mąką pszenną, po czym zdejmij garnek z ognia. Jeżeli mąka i margaryna zostały połączone na pastę, która łatwo odchodzi od ścianek naczynia to sukces murowany! Dzięki temu sos będzie miał właściwą konsystencję i będzie wolny od grudek. Partiami wlej chłodne mleko i mieszaj trzepaczką. Postaw garnek na gaz, zagotuj i zostaw na kuchence około 10 minut do zgęstnienia. Dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr oraz gałką muszkatołową (najlepsza będzie świeżo tarta gałka!). Sos beszamelowy zawsze doprawiaj na koniec, gdy już osiągnie właściwą konsystencję. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Smacznego!