Sos beszamelowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos beszamelowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

999 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1378 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), zdejmij z ognia.

Sos beszamelowy  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj 1/3 zimnego mleka energicznie mieszając trzepaczką.

Sos beszamelowy  - Krok 2

Krok 3

Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką. Sos postaw na gaz, zagotuj. Gotuj około 10 minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje. Dopraw do smaku przyprawą Knorr.

Sos beszamelowy  - Krok 3

Krok 4

Dopraw gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy  - Krok 4

Krok 5

Sos beszamelowy podawaj do drobiu, warzyw, zapiekanek. Służy on również jako baza do sufletów.

Sos beszamelowy  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy Sos beszamelowy

Bez sosu beszamelowego na bazie margaryny i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołowej nie istniałaby kuchnia francuska. Jego autor pracował nad wyjątkowym smakiem i recepturą sosu aż kilkanaście lat. Tobie przygotowanie beszamelu zajmie jedynie kwadrans. Brak czasu na gotowanie przestanie być wymówką i pretekstem do opierania swojego jadłospisu na ofercie restauracji, które dowożą gotowe posiłki do domu. Dzięki przepisowi na sos beszamelowy odkryjesz zupełnie nowe oblicze wielu popularnych produktów oraz potraw.

Dla kogo? Beszamelowy sos brzmi jak niezwykle wykwintny składnik, lecz z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Brakuje ci pewności siebie w kuchni? Jak zrobić sos beszamelowy? Skorzystaj z naszych wskazówek! Rozgrzej w garnku margarynę i zasmaż z mąką pszenną, po czym zdejmij garnek z ognia. Jeżeli mąka i margaryna zostały połączone na pastę, która łatwo odchodzi od ścianek naczynia to sukces murowany! Dzięki temu sos beszamelowy będzie miał właściwą konsystencję i będzie wolny od grudek. Partiami wlej chłodne mleko i mieszaj trzepaczką. Postaw garnek na gaz, zagotuj i zostaw na kuchence około 10 minut do zgęstnienia. Prawda, że proste?

Na jaką okazję? Sos beszamelowy przygotowuj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na niebanalny posiłek. Dzięki niemu nawet kolację przyrządzaną na szybko można zamienić w nietuzinkowe danie. Beszamel bardzo dobrze pasuje, chociażby do warzyw serwowanych na ciepło. Wykorzystaj sos beszamelowy do zapiekanki, którą podasz podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że? Co zrobić, by przepis na sos beszamelowy był kompletny? Dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr oraz gałką muszkatołową (najlepsza będzie świeżo tarta gałka!). Sos beszamelowy zawsze doprawiaj na koniec, gdy już osiągnie właściwą konsystencję.

Dla urozmaicenia: Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać do przepisu na sos beszamelowy także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Specjał jest też dobrze znany w kuchni włoskiej. Sos beszamelowy do lasagne to podstawa. Smacznego!