Sos beszamelowy – przepis do lasagne, zapiekanki | Przepisy.pl pixel

Sos beszamelowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

1030 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1527 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanym maśle zasmaż mąkę (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa), zdejmij z ognia.

Sos beszamelowy  - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj 1/3 zimnego mleka, energicznie mieszając trzepaczką.

Sos beszamelowy  - Krok 2

Krok 3

Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, dodaj resztę mleka, mieszając trzepaczką. Sos beszamelowy postaw na gaz, zagotuj. Gotuj około 10 minut lub krócej, do momentu, w którym zgęstnieje.

Sos beszamelowy  - Krok 3

Krok 4

Ugotowany sos beszamelowy dopraw gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy  - Krok 4

Krok 5

Sos beszamelowy podawaj do drobiu, warzyw, zapiekanek. Może posłużyć on również jako baza do sufletów.

Sos beszamelowy  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* W przepisie jest zimne mleko, a ja zawsze dodaję letnie. Dzięki temu w sosie nie tworzą się grudki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baler81

    Baler81 , 31.05.2021

    Witam,extra przepis, ja sosu beszamelowego używam do smarowania ciasta od pizzy polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamelowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos beszamelowy Sos beszamelowy

Bez sosu beszamelowego na bazie masła i nadającej mu charakterystyczny smak gałki muszkatołowej nie istniałaby kuchnia francuska. Jego autor pracował nad wyjątkowym smakiem i recepturą sosu aż kilkanaście lat. Tobie przygotowanie beszamelu zajmie jedynie kwadrans. Nie wierzysz? Zobacz nasz przepis na sos beszamelowy, a szybko przekonasz się, że byłeś w błędzie. Brak czasu na gotowanie przestanie być wymówką i pretekstem do opierania swojego jadłospisu na ofercie restauracji, które dowożą gotowe posiłki do domu. Wystarczy, że sprawdzisz listę składników i zajmiesz się przygotowaniem tego znakomitego specjału. Sos beszamelowy zachwyci Cię smakiem i wyjątkowo gładką konsystencją, która ulepszy wiele dań. Lasagne, makarony, zapiekanki – do czego dodasz ten francuski specjał? Dzięki przepisowi na sos beszamelowy odkryjesz zupełnie nowe oblicze wielu popularnych produktów oraz potraw. Zapraszamy Cię na niepowtarzalną ucztę smaków. Jak zrobić sos beszamelowy? Podpowiadamy!

Dla kogo?

Beszamelowy sos brzmi jak niezwykle wykwintny składnik, lecz z jego przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Brakuje ci pewności siebie w kuchni? Jak zrobić sos beszamelowy? Skorzystaj z naszych wskazówek, które pomogą Ci w kilkanaście minut przyrządzić ten francuski sos! Beszamel zacznij przygotowywać od rozgrzania w garnku margaryny i zasmażenia jej z mąką pszenną, po tym zdejmij garnek z ognia. Jeżeli mąka i margaryna zostały połączone na pastę, która łatwo odchodzi od ścianek naczynia, to sukces murowany! Dzięki temu sos beszamelowy zachwyci właściwą konsystencją i będzie wolny od grudek. Partiami wlewaj chłodne mleko i jednocześnie mieszaj trzepaczką. Postaw garnek na gaz, zagotuj i zostaw na kuchence na około 10 minut do zgęstnienia. Prawda, że proste? Nawet kulinarni nowicjusze przyznają nam rację, że przepis na sos beszamelowy jest stworzony dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Należysz do tego grona? A może doskonale radzisz sobie w kuchni? Nasza receptura jest dla każdego, o czym możesz przekonać się przy najbliższej okazji. Powodzenia!

Na jaką okazję?

Sos beszamelowy przygotowuj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na niebanalny posiłek. Dzięki niemu nawet kolację przyrządzaną na szybko można zamienić w nietuzinkowe danie. Połącz sos beszamelowy z włoskim makaronem i parmezanem, a zachwycisz wszystkich prostym, lecz niezwykle efektownym posiłkiem. Danie zniknie z talerza w trybie natychmiastowych! Beszamel równie dobrze pasuje do warzyw serwowanych na ciepło. Polej nim brokuły, dzięki czemu stworzysz kompozycję doskonałą! A może szykujesz się na wizytę gości? Sos beszamelowy do lasagne to propozycja, która z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Przyrządź ten włoski przysmak i przygotuj się na pytania o recepturę. Podzielisz się z rodziną swoim sposobem na przygotowanie sosu beszamelowego? Jeśli szykujesz się na większe wydarzenie, to mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia. Wykorzystaj sos beszamelowy do zapiekanki, którą podasz podczas przyjęcia. To wykwintne i niebanalne danie zachwyci wszystkich, nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Czy wiesz, że?

Nazwa sosu beszamel pochodzi od nazwiska urzędnika z dworu Ludwika XIV – Louisa de Béchameila. To właśnie on pracował nad zrobieniem doskonałej zasmażki aż kilkanaście lat! Chyba warto było czekać tak długi okres, ponieważ smak i aksamitna konsystencja beszamelu są niepowtarzalne! Później ten specjał stał się częścią czterech sosów bazowych, które urozmaicały francuską kuchnię. Teraz cieszymy się jego smakiem na całym świecie! Co zrobić, by przepis na sos beszamelowy był kompletny? Dopraw przyprawą uniwersalną Delikat Knorr oraz gałką muszkatołową (najlepsza będzie świeżo tarta gałka!). Sos beszamelowy zawsze doprawiaj na koniec, gdy już osiągnie właściwą konsystencję. Nie zapomnij o tych dodatkach, ponieważ to właśnie one odpowiadają za aromat, który jest doceniany przez największych krytyków kulinarnych. Powiedz bonjour pysznemu beszamelowi i au revoir nudnym przepisom.

Dla urozmaicenia:

Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz ulepszyć przepis na sos beszamelowy garścią ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Do beszamelu z naszego przepisu dobrze sprawdzi się parmezan, który wyróżnia się wyrazistym smakiem. Jeżeli jednak wolisz delikatniejsze odmiany, to sięgnij po goudę. Roztopiony ser sprawi, że konsystencja Twojego sosu będzie niezwykle kremowa. Bez grudek i innych przykrych niespodzianek! Sos beszamel jest też dobrze znany w kuchni włoskiej. Może potrafisz wymienić swoje ulubione potrawy z tym dodatkiem? Jeżeli nie, to przychodzimy z podpowiedzią! Sos beszamelowy do lasagne to podstawa i absolutny faworyt wielu osób. Nie zabraknie go również w pastach i innych sosach. To jednak nie wszystko! Fani mięs również powinni zapoznać się ze smakiem beszamelu, ponieważ ten specjał doskonale pasuje do kurczaka, indyka oraz ryb. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji i zaserwuj francuski przysmak w swojej kuchni. Jeżeli nasza receptura przypadnie Ci do gustu, to koniecznie daj nam o tym znać. Czekamy na Twój komentarz i opinię na temat przepisu na sos beszamelowy. Smacznego i powodzenia w kulinarnych przygotowaniach!