Sos serowy do makaronu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

188 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.

Sos serowy do makaronu - Krok 1

Krok 2

Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Następnie wlej szklankę wody, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

Sos serowy do makaronu - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dodaj ser i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Sos serowy do makaronu - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy do makaronuSos serowy do makaronu

Gotowy w kwadrans, kremowy i bardzo aromatyczny ciepły sos serowy to prawdziwy czarodziej. Zamieni dowolny ugotowany makaron w pyszne danie obiadowe, a gotowaną brukselkę, brokuły lub kalafior w ciekawą, ciepłą kolację, której nikt się nie oprze. Ten sos to także przyjaciel twojego portfela, bo pozwala wykorzystać resztki serów, które zalegają w lodówce. W przepisie sugerujemy stopić tarty ser gruyere, ale nadadzą się praktycznie wszystkie rodzaje żółtego sera m.in.: gouda, ementaler, edamski, cheddar lub włoski długodojrzewający parmezan. Dodatki, jakimi podkręcisz smak sosu, to mogą być twoje ulubione zioła, np. prowansalskie, tymianek lub pietruszka. Oprócz makaronu i gotowanych warzyw, sosem możesz polać wszelkie zapiekanki ziemniaczane i makaronowe. Sos serowy to kulinarny patent, który warto znać!