Sos serowy do makaronu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

150 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.

Sos serowy do makaronu - Krok 1

Krok 2

Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Następnie wlej szklankę wody, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

Sos serowy do makaronu - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dodaj ser i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Sos serowy do makaronu - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy do makaronu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy do makaronuSos serowy do makaronu

Gotowy w kwadrans, kremowy i bardzo aromatyczny ciepły sos serowy to prawdziwy czarodziej. Zamieni dowolny ugotowany makaron w pyszne danie obiadowe, a gotowaną brukselkę, brokuły lub kalafior w ciekawą, ciepłą kolację, której nikt się nie oprze. Ten sos to także przyjaciel twojego portfela, bo pozwala wykorzystać resztki serów, które zalegają w lodówce. W przepisie sugerujemy stopić tarty ser gruyere, ale nadadzą się praktycznie wszystkie rodzaje żółtego sera m.in.: gouda, ementaler, edamski, cheddar lub włoski długodojrzewający parmezan. Dodatki, jakimi podkręcisz smak sosu, to mogą być twoje ulubione zioła, np. prowansalskie, tymianek lub pietruszka. Oprócz makaronu i gotowanych warzyw, sosem możesz polać wszelkie zapiekanki ziemniaczane i makaronowe. Sos serowy to kulinarny patent, który warto znać!