
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.

Krok 2
Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Następnie wlej szklankę wody, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

Krok 3
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dodaj ser i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos serowy do makaronu
Gotowy w kwadrans, kremowy i bardzo aromatyczny ciepły sos serowy do makaronu to prawdziwy czarodziej. Zamieni dowolny ugotowany makaron w pyszne danie obiadowe, a gotowaną brukselkę, brokuły lub kalafior w ciekawą, ciepłą kolację, której nikt się nie oprze. Takich smaków potrzeba nam na co dzień i od święta! Zobacz, jak wykorzystać sos serowy – przepis do makaronu także do wielu innych potraw.
Dla kogo?
Serowy sos do makaronu to przyjaciel twojego portfela, bo pozwala wykorzystać resztki serów, które zalegają w lodówce. Lubisz gotować oszczędnie i sprytnie wykorzystywać wszystkie swoje zapasy? Świetnie się składa – koniecznie przygotuj ten prosty sos serowy do makaronu. Przepis pokazuje, że gotowanie z resztek jest nie tylko opłacalne, ale też bardzo na czasie!
Na jaką okazję?
Na zapoznanie się z przepisem na sos serowy do makaronu potrzebujesz dosłownie kilku chwil. W kuchni spędzisz zaledwie 15 minut, a znakomity posiłek będzie gotowy. Idealne rozwiązania, gdy wracasz do domu po całym dniu i nie masz ochoty na jedzenie nudnych kanapek – zamiast tego zaserwuj domownikom sos serowy z makaronem.
Czy wiesz, że?
W przepisie na sos serowy sugerujemy stopić tarty ser gruyere, ale nadadzą się praktycznie wszystkie rodzaje żółtego sera m.in.: gouda, ementaler, edamski, cheddar lub włoski długodojrzewający parmezan. Sos serowy do makaronu dzięki nim stanie się wyjątkowo aromatyczny.
Dla urozmaicenia:
Dodatki, jakimi podkręcisz smak sosu serowego, to mogą być twoje ulubione zioła, np. prowansalskie, tymianek lub pietruszka. Przepis na sos serowy do makaronu wykorzystasz do innych dan. Oprócz gotowanych warzyw, sosem możesz polać wszelkie zapiekanki ziemniaczane i makaronowe. Sos serowy to kulinarny patent, który warto znać!