
Składniki
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.

Krok 2
Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Następnie wlej szklankę wody, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut na małym ogniu.

Krok 3
Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dodaj ser i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos serowy do makaronu
Gotowy w kwadrans, kremowy i bardzo aromatyczny ciepły sos serowy do makaronu to prawdziwy czarodziej. Zamieni dowolny ugotowany makaron w pyszne danie obiadowe, a gotowaną brukselkę, brokuły lub kalafior w ciekawą, ciepłą kolację, której nikt się nie oprze. Takich smaków potrzeba nam na co dzień i od święta! Zobacz, jak wykorzystać sos serowy – przepis do makaronu także do wielu innych potraw.
Dla kogo?
Serowy sos do makaronu to przyjaciel twojego portfela, bo pozwala wykorzystać resztki serów, które zalegają w lodówce. Lubisz gotować oszczędnie i sprytnie wykorzystywać wszystkie swoje zapasy? Świetnie się składa – koniecznie przygotuj ten prosty sos serowy do makaronu. Przepis pokazuje, że gotowanie z resztek jest nie tylko opłacalne, ale też bardzo na czasie!
Na jaką okazję?
Na zapoznanie się z przepisem na sos serowy do makaronu potrzebujesz dosłownie kilku chwil. W kuchni spędzisz zaledwie 15 minut, a znakomity posiłek będzie gotowy. Idealne rozwiązania, gdy wracasz do domu po całym dniu i nie masz ochoty na jedzenie nudnych kanapek – zamiast tego zaserwuj domownikom sos serowy z makaronem.
Czy wiesz, że?
W przepisie na sos serowy sugerujemy stopić tarty ser gruyere, ale nadadzą się praktycznie wszystkie rodzaje żółtego sera m.in.: gouda, ementaler, edamski, cheddar lub włoski długodojrzewający parmezan. Sos serowy do makaronu dzięki nim stanie się wyjątkowo aromatyczny.
Dla urozmaicenia:
Dodatki, jakimi podkręcisz smak sosu serowego, to mogą być twoje ulubione zioła, np. prowansalskie, tymianek lub pietruszka. Przepis na sos serowy do makaronu wykorzystasz do innych dan. Oprócz gotowanych warzyw, sosem możesz polać wszelkie zapiekanki ziemniaczane i makaronowe. Sos serowy to kulinarny patent, który warto znać!