Sos zielony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos zielony

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 szklanka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła posiekaj i zalej łyżką bulionu Knorr i duś 2 minuty.

Krok 2

Z masła i mąki zrób zasmażkę i rozprowadź bulionem Knorr, dodaj sok z cytryny, cukier i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje.

Krok 3

Żółtko wymieszaj z winem, wlej do sosu, podgrzej i dodaj zioła. Wymieszaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej