Sos zielony przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos zielony

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżeczki

1 szklanka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zioła posiekaj i zalej łyżką bulionu Knorr i duś 2 minuty.

Krok 2

Z masła i mąki zrób zasmażkę i rozprowadź bulionem Knorr, dodaj sok z cytryny, cukier i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje.

Krok 3

Żółtko wymieszaj z winem, wlej do sosu, podgrzej i dodaj zioła. Wymieszaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos zielony - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej