Sos serowy z sera pleśniowego przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos serowy z sera pleśniowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj 350 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulionetkę drobiową Knorr. Wlej śmietanę i ponownie zagotuj.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 1

Krok 2

Zmniejsz ogień, dodaj topiony ser i podgrzewaj do momentu jego rozpuszczenia.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 2

Krok 3

W następnej kolejności dodaj pokruszony ser pleśniowy, posiekaną natkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy z sera pleśniowegoSos serowy z sera pleśniowego

Do zimnych przekąsek, chrupkich paluszków i chipsów, krojonych w słupki warzyw: marchewki, papryki, ogórka i selera naciowego, a także do makronu, grzanek i zapiekanek. Ach! A to dopiero początek długiej listy dań, do jakich możesz zaserwować gęsty i niezwykle wyrazisty sos z sera pleśniowego. To prawdziwy skarb na każdej domowej imprezie, a jeśli zostanie na drugi dzień – rano posmaruj nim kanapkę z szynką i kiszonym ogórkiem. Będzie smakowała niezwykle oryginalnie. By zrobić ten kremowy przysmak, potrzebujesz sera pleśniowego (np. typy lazur lub gorgonzola), serka topionego, bulionetki i odrobiny przypraw. Możesz dorzucić świeżo mielony czarny pieprz, jeśli lubisz bardziej ostre smaki, lub zieloną pietruszkę, jeśli wolisz złagodzić ostrość sera. Mając w lodówce miseczkę takiego sosu śmiało możesz zapraszać gości na przyjęcie. Pasuje do niego każda przekąska!