Sos serowy z sera pleśniowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj 350 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulionetkę drobiową Knorr. Wlej śmietanę i ponownie zagotuj.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 1

Krok 2

Zmniejsz ogień, dodaj topiony ser i podgrzewaj do momentu jego rozpuszczenia.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 2

Krok 3

W następnej kolejności dodaj pokruszony ser pleśniowy, posiekaną natkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy z sera pleśniowegoSos serowy z sera pleśniowego

Do zimnych przekąsek, chrupkich paluszków i chipsów, krojonych w słupki warzyw: marchewki, papryki, ogórka i selera naciowego, a także do makronu, grzanek i zapiekanek. Ach! A to dopiero początek długiej listy dań, do jakich możesz zaserwować gęsty i niezwykle wyrazisty sos z sera pleśniowego. To prawdziwy skarb na każdej domowej imprezie, a jeśli zostanie na drugi dzień – rano posmaruj nim kanapkę z szynką i kiszonym ogórkiem. Będzie smakowała niezwykle oryginalnie. By zrobić ten kremowy przysmak, potrzebujesz sera pleśniowego (np. typy lazur lub gorgonzola), serka topionego, bulionetki i odrobiny przypraw. Możesz dorzucić świeżo mielony czarny pieprz, jeśli lubisz bardziej ostre smaki, lub zieloną pietruszkę, jeśli wolisz złagodzić ostrość sera. Mając w lodówce miseczkę takiego sosu śmiało możesz zapraszać gości na przyjęcie. Pasuje do niego każda przekąska!