Składniki
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
350 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku zagotuj 350 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulionetkę drobiową Knorr. Wlej śmietanę i ponownie zagotuj.
Krok 2
Zmniejsz ogień, dodaj topiony ser i podgrzewaj do momentu jego rozpuszczenia.
Krok 3
W następnej kolejności dodaj pokruszony ser pleśniowy, posiekaną natkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos serowy z sera pleśniowego
Do zimnych przekąsek, chrupkich paluszków i chipsów, krojonych w słupki warzyw: marchewki, papryki, ogórka i selera naciowego, a także do makronu, grzanek i zapiekanek. Ach! A to dopiero początek długiej listy dań, do jakich możesz zaserwować gęsty i niezwykle wyrazisty sos z sera pleśniowego. To prawdziwy skarb na każdej domowej imprezie, a jeśli zostanie na drugi dzień – rano posmaruj nim kanapkę z szynką i kiszonym ogórkiem. Będzie smakowała niezwykle oryginalnie. By zrobić ten kremowy przysmak, potrzebujesz sera pleśniowego (np. typy lazur lub gorgonzola), serka topionego, bulionetki i odrobiny przypraw. Możesz dorzucić świeżo mielony czarny pieprz, jeśli lubisz bardziej ostre smaki, lub zieloną pietruszkę, jeśli wolisz złagodzić ostrość sera. Mając w lodówce miseczkę takiego sosu śmiało możesz zapraszać gości na przyjęcie. Pasuje do niego każda przekąska!