Sos z sera pleśniowego blue - prosty przepis serowy | Przepisy.pl pixel

Sos serowy z sera pleśniowego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

342 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

350 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj 350 mililitrów wody i rozpuść w niej Bulionetkę drobiową Knorr. Wlej śmietanę i ponownie zagotuj.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 1

Krok 2

Zmniejsz ogień, dodaj topiony ser i podgrzewaj do momentu jego rozpuszczenia.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 2

Krok 3

W następnej kolejności dodaj pokruszony ser pleśniowy, posiekaną natkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Sos serowy z sera pleśniowego - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Yyyyyyyyyyyyuy6yyy

    Yyyyyyyyyyyyuy6yyy , 01.03.2025

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy z sera pleśniowego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy z sera pleśniowegoSos serowy z sera pleśniowego

Marzysz o niebieskich migdałach? Zamiast tego przygotuj sos z sera blue! Do zimnych przekąsek, chrupkich paluszków i chipsów, krojonych w słupki warzyw: marchewki, papryki, ogórka i selera naciowego, a także do makronu, grzanek i zapiekanek. Ach! A to dopiero początek długiej listy dań, do jakich możesz zaserwować gęsty i niezwykle wyrazisty sos z sera pleśniowego. 

Dla kogo?

Zapewne nikogo nie zaskoczymy, twierdząc, że sos serowy z sera pleśniowego będzie hitem wśród fanów tego produktu. Jednak wymieszanie go z bulionetką i śmietaną nieco łagodzi jego charakter, więc zasmakuje także osobom, które „śmierdzących serów” unikały wcześniej, jak ognia. Sos z sera lazur pozwoli zmienić perspektywę!

Na jaką okazję?

Mając w lodówce miseczkę sosu z serem pleśniowym, śmiało możesz zapraszać gości na przyjęcie. Pasuje do niego każda przekąska! To prawdziwy skarb na domowej imprezie, a jeśli zostanie na drugi dzień – rano posmaruj serowym sosem pleśniowym kanapkę z szynką i kiszonym ogórkiem. Będzie smakowała niezwykle oryginalnie. 

Czy wiesz, że?

By zrobić ten kremowy przysmak, potrzebujesz sera pleśniowego (np. typy lazur lub gorgonzola), serka topionego, bulionetki i odrobiny przypraw. Możesz dorzucić do sosu z sera pleśniowego świeżo mielony czarny pieprz, jeśli lubisz bardziej ostre smaki lub zieloną pietruszkę, jeśli wolisz ograniczyć ostrość sera. 

Dla urozmaicenia:

Odrobina białego wytrawnego wina sprawi, że sos serowy pleśniowy zyska na szlachetności.