Sos z twarogu na ciepło - twarogowy: z białego sera | Przepisy.pl pixel

Sos twarogowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 szklanki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr dokładnie wymieszaj z mlekiem, następnie zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Sos twarogowy - Krok 1

Krok 4

Na końcu dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki. Sos poleca się do blinów i racuchów.

Sos twarogowy - Krok 4

Krok 3

W misce wymieszaj sos z twarogiem, dopraw mieszanką musztardy.

Sos twarogowy - Krok 3

Krok 2

W moździerzu utrzyj olej z kminkiem, cukrem oraz musztardą.

Sos twarogowy - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos twarogowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos twarogowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos twarogowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos twarogowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos twarogowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos twarogowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos twarogowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos twarogowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos twarogowySos twarogowy

Jeśli lubisz placki ziemniaczane i wszelkiego rodzaju kopytka czy kluski, wypróbuj nasz przepis na sos twarogowy. Doskonale smakuje jako dodatek do smażonych dań, a także serwowany jako dip do przekąsek: krakersów albo słupków z warzyw. Połącz twaróg (dowolnego rodzaju, może być np. półtłusty) z sosem carbonara (o delikatnym aromacie wędzonego boczku), ostrą musztardą i kminkiem. Jego ziarna utrzyj w moździerzu razem z olejem i cukrem na gładką pastę – dzięki temu sos będzie bardziej wyrazisty. Sprawdzi się także kminek mielony, ewentualnie odrobina gałki muszkatołowej. Taka mieszanka smaków jest naprawdę udana i świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Sos doprawiony świeżą pietruszką, ewentualnie kolendrą albo koperkiem, zyska jeszcze wyrazistszy smak. Tak przygotowany będzie wyśmienitą alternatywą dla twarożku ze śmietaną czy dipu jogurtowego. Przygotuj go, sprawdź, jak smakuje i znajdź do niego jak najwięcej zastosowań! Pamiętaj, że cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.