Sos serowy z serka topionego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos serowy z serka topionego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

346 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Serek pokrój na mniejsze kawałki.

Sos serowy z serka topionego - Krok 1

Krok 2

Wsyp łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko, śmietanę i dodaj kostkę Knorr. Całość zagotuj.

Sos serowy z serka topionego - Krok 2

Krok 3

Do sosu włóż rozdrobniony ser i gotuj na małym ogniu do momentu całkowitego jego rozpuszczenia. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Sos serowy z serka topionego - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Honorata Monika Dobrzańska

    Honorata Monika Dobrzańska , 16.02.2020

    Bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dude

    Łukasz Dude , 12.03.2017

    Przecież pisze żeby dodać pół kostki rosołowej wiec wtf

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Słomkowska

    Justyna Słomkowska , 30.11.2016

    Ja zamiast cebuli dodalam trzy zabki czosnku i pol kostki rosolowej i wyszedl idealny ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Wąsowski

    Bartek Wąsowski , 12.03.2016

    trosZke za słony jak sie da całą kostkę, polecam dać poł, i szczypte gałki muszkatałowej, niebo w gebie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy z serka topionegoSos serowy z serka topionego

Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny drzemie w zwyczajnym serku topionym. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz z niego pyszny kremowy sos, który może posłużyć jako dip do warzyw, chipsów, krakersów, koreczków a także – po podgrzaniu – do makaronu. Wyśmienicie będą smakować zamoczone w nim nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne, skrzydełka drobiowe, grillowane kiełbaski lub pierogi w chrupiącym cieście. Długo można by wymieniać smakołyki, które z dodatkiem serowego sosu posmakują jeszcze lepiej. Jednak nie smak jest największą zaletą tego przepisu. To cena i dostępność składników sprawiają, że powinien znać go każdy. Mąkę, śmietanę, tłuszcz, kostkę rosołową i odrobinę mleka zawsze znajdziesz w swojej kuchni, a główny bohater – czyli serek toporny – to produkt równie popularny, co niedrogi. Nasz sos powstał na bazie serka naturalnego, ale jeśli użyjesz serka smakowego, np. o z papryką, pieczarkami lub szynką, dip będzie smakował jeszcze ciekawej możesz też dorzucać coś od siebie, np. drobno pokojone oliwki, papryczkę chili lub świeże zioła.