Sos serowy z serka topionego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos serowy z serka topionego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

359 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Serek pokrój na mniejsze kawałki.

Sos serowy z serka topionego - Krok 1

Krok 2

Wsyp łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko, śmietanę i dodaj kostkę Knorr. Całość zagotuj.

Sos serowy z serka topionego - Krok 2

Krok 3

Do sosu włóż rozdrobniony ser i gotuj na małym ogniu do momentu całkowitego jego rozpuszczenia. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Sos serowy z serka topionego - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Honorata Monika Dobrzańska

    Honorata Monika Dobrzańska , 16.02.2020

    Bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dude

    Łukasz Dude , 12.03.2017

    Przecież pisze żeby dodać pół kostki rosołowej wiec wtf

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Słomkowska

    Justyna Słomkowska , 30.11.2016

    Ja zamiast cebuli dodalam trzy zabki czosnku i pol kostki rosolowej i wyszedl idealny ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Wąsowski

    Bartek Wąsowski , 12.03.2016

    trosZke za słony jak sie da całą kostkę, polecam dać poł, i szczypte gałki muszkatałowej, niebo w gebie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczny sos tatarski
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy z serka topionegoSos serowy z serka topionego

Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny drzemie w zwyczajnym serku topionym. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz z niego pyszny kremowy sos serowy, który może posłużyć jako dip do warzyw, chipsów, krakersów, koreczków, a także – po podgrzaniu – do makaronu. Wyśmienicie będą smakować zamoczone w nim nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne, skrzydełka drobiowe, grillowane kiełbaski lub pierogi w chrupiącym cieście. Długo można by wymieniać smakołyki, które z dodatkiem sosu z serkiem topionym posmakują jeszcze lepiej.

Dla kogo? Choć sos serowy z serka topionego pasuje kapitalnie do różnych potraw, nie smak jest największą zaletą tego przepisu. To cena i dostępność składników sprawiają, że powinien znać go każdy. Mąkę, śmietanę, tłuszcz, kostkę rosołową i odrobinę mleka zawsze znajdziesz w swojej kuchni, a główny bohater – czyli serek topiony – to produkt równie popularny, co niedrogi. Przygotowując przepis na sos z serków topionych, zadbasz zatem zarówno o swoje podniebienie, jak i stan portfela.

Na jaką okazję? Receptura sosu z serka topionego zapewne mogłaby znaleźć się w niejednej książce o oszczędnym gotowaniu. Nie oznacza to jednak, że nie możesz się nim pochwalić! Podaj go jako dip podczas seansu filmowego, na który wpadają znajomi. Planujesz sylwestrowy bal albo parapetówkę? Niech miseczka z sosem serowym z serka topionego zostanie ułożona tuż obok chrupiących przekąsek.

Czy wiesz, że? Sos z serków topionych może być doskonałym sposobem na przekonanie domowników do jedzenia większej ilości gotowanych warzyw. Brokułowi czy brukselce z takim dodatkiem nikt się nie oprze.

Dla urozmaicenia: Nasz sos z serkiem topionym powstał na bazie serka naturalnego, ale jeśli użyjesz serka smakowego, np. o z papryką, pieczarkami lub szynką, dip będzie smakował jeszcze ciekawiej. Możesz też dorzucać coś od siebie, np. drobno pokrojone oliwki, papryczkę chili lub świeże zioła.