Składniki
150 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szklanka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Serek pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Wsyp łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko, śmietanę i dodaj kostkę Knorr. Całość zagotuj.
Krok 3
Do sosu włóż rozdrobniony ser i gotuj na małym ogniu do momentu całkowitego jego rozpuszczenia. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos serowy z serka topionego
Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny drzemie w zwyczajnym serku topionym. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz z niego pyszny kremowy sos serowy, który może posłużyć jako dip do warzyw, chipsów, krakersów, koreczków, a także – po podgrzaniu – do makaronu. Wyśmienicie będą smakować zamoczone w nim nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne, skrzydełka drobiowe, grillowane kiełbaski lub pierogi w chrupiącym cieście. Długo można by wymieniać smakołyki, które z dodatkiem sosu z serkiem topionym posmakują jeszcze lepiej. Kremowy, aromatyczny i wyjątkowo apetyczny – tak określilibyśmy specjał, który zrobisz z naszymi wskazówkami. Jak wygląda proces gotowania? Gwarantujemy, że to naprawdę proste i szybkie zadanie. Wystarczy 15 minut na zrobienie sosu na bazie serków topionych. To jak? Popatrz na naszą recepturę, zaopatrz się niezbędne składniki i działaj! Teraz wszystko zależy od ciebie, ponieważ nasze wskazówki już znasz. Niech sos z serka topionego zagości w twojej kuchni i urozmaici ulubione potrawy. Smacznego!
Dla kogo?
Choć sos serowy z serka topionego doskonale pasuje do różnych potraw, nie smak jest największą zaletą tego przepisu. To cena i dostępność składników sprawiają, że powinien znać go każdy. Mąkę, śmietanę, tłuszcz, kostkę rosołową i odrobinę mleka zawsze znajdziesz w swojej kuchni, a główny bohater – czyli serek topiony – to produkt równie popularny, co niedrogi. Przygotowując przepis na sos z serków topionych, zadbasz zatem zarówno o swoje podniebienie, jak i stan portfela. Polecamy nasz przepis wszystkim miłośnikom kremowych i aromatycznych potraw. Sos serowy z serka topionego cechuje idealna konsystencja, która sprawi, że ulubione mięsa będą zachwycać soczystością na najwyższym poziomie. Aromat to również jeden z wielu walorów naszego przepisu. Mieszanka przypraw, którą znajdziecie na liście składników, sprawi, że nikt nie przejdzie obojętnie obok sosu serowego z serka topionego. Pycha!
Na jaką okazję?
Receptura sosu z serka topionego zapewne mogłaby znaleźć się w niejednej książce o oszczędnym gotowaniu. Nie oznacza to jednak, że nie możesz się nim pochwalić! Podaj go jako dip podczas seansu filmowego, na który wpadają znajomi. Planujesz sylwestrowy bal albo parapetówkę? Niech miseczka z sosem serowym z serka topionego zostanie ułożona tuż obok chrupiących przekąsek. Ostrzegamy, że szybko może zniknąć z talerzy, więc rozważ zrobienie większej porcji tego kremowego i aromatycznego specjału. Sos serowy z serków topionych sprawdzi się również jako dodatek do obiadów czy kolacji. Serwuj go w towarzystwie ulubionych mięs, warzyw oraz makaronów, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Odmień oblicze dań z jadłospisu dzięki naszej recepturze na sos z serków topionych. Z takim przysmakiem każde wydarzenie będzie niezwykle udane i, co najważniejsze, apetyczne! Skusisz się na sos z serków topionych?
Czy wiesz, że?
Sos z serków topionych może być doskonałym sposobem na przekonanie domowników do jedzenia większej ilości gotowanych warzyw. Brokułowi czy brukselce z takim dodatkiem nikt się nie oprze. Jeżeli masz w swoim domu niejadków, to koniecznie zaserwuj im sos serowy! Talerze zostaną bardzo szybko opróżnione, a ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. A przygotowanie naszego sosu zajmuje jedyne 15 minut. Przyznaj, że to naprawdę niewiele, więc możesz zrobić go w dowolnym momencie, nie poświęcając na to zbyt dużo czasu. Wspominaliśmy już, że sos serowy z sera topionego zachwyca niepowtarzalnym aromatem. Pora zdradzić nasz tajny składnik, który zdecydowanie wpływa na wyrazisty smak naszego specjału. To dodatek – rosół z kury Knorr – koniecznie zaopatrz się w ten produkt przed gotowaniem. Połącz go z innymi składnikami i uzyskaj najlepsze rezultaty w kuchni.
Dla urozmaicenia:
Nasz sos z serkiem topionym powstał na bazie serka naturalnego, ale jeśli użyjesz serka smakowego, np. o z papryką, pieczarkami lub szynką, wówczas będzie smakował jeszcze ciekawiej. Nie martw się o dostępność tych produktów w sklepie, ponieważ z pewnością znajdziesz je na półkach każdego małego sklepu, jak i supermarketu. Przygotowana przez nas lista składników jest krótka i prosta, dzięki czemu gotowanie będzie jeszcze łatwiejsze! Sos serowy możesz także urozmaicić dodatkami ulubionych warzyw. Doskonale sprawdzą się np. drobno pokrojone oliwki lub papryka. Dorzuć coś od siebie i ciesz się bogactwem smaków w tej potrawie. A jeśli jesteś fanem aromatycznych i ostrzejszych dań, to dodaj do sosu papryczkę chili lub świeże zioła. Zapach tego serowego przysmaku będzie unosił się po całym domu. Eksperymentuj z naszą recepturą i dodawaj do niej ulubione składniki, dzięki czemu stworzysz kompozycję odpowiadającą twoim preferencjom. Po zrobieniu pysznego sosu serowego z serków topionych koniecznie podziel się z nami komentarzem. Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne, więc nie zapomnij zostawić opinii pod przepisem. Do usłyszenia!