Sos z serka topionego – serowy do makaronu | Przepisy.pl pixel

Sos serowy z serka topionego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

395 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1705 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę. W rondelku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Serek pokrój na mniejsze kawałki.

Sos serowy z serka topionego - Krok 1

Krok 2

Wsyp łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko, śmietanę i dodaj kostkę Knorr. Całość zagotuj.

Sos serowy z serka topionego - Krok 2

Krok 3

Do sosu włóż rozdrobniony ser i gotuj na małym ogniu do momentu całkowitego jego rozpuszczenia. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.

Sos serowy z serka topionego - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Honorata Monika Dobrzańska

    Honorata Monika Dobrzańska , 16.02.2020

    Bardzo mi smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Dude

    Łukasz Dude , 12.03.2017

    Przecież pisze żeby dodać pół kostki rosołowej wiec wtf

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Słomkowska

    Justyna Słomkowska , 30.11.2016

    Ja zamiast cebuli dodalam trzy zabki czosnku i pol kostki rosolowej i wyszedl idealny ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Wąsowski

    Bartek Wąsowski , 12.03.2016

    trosZke za słony jak sie da całą kostkę, polecam dać poł, i szczypte gałki muszkatałowej, niebo w gebie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy z serka topionego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos madera
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy z serka topionegoSos serowy z serka topionego

Nawet nie wiesz, jaki potencjał kulinarny drzemie w zwyczajnym serku topionym. Dzięki temu przepisowi wyczarujesz z niego pyszny kremowy sos serowy, który może posłużyć jako dip do warzyw, chipsów, krakersów, koreczków, a także – po podgrzaniu – do makaronu. Wyśmienicie będą smakować zamoczone w nim nuggetsy z kurczaka, paluszki rybne, skrzydełka drobiowe, grillowane kiełbaski lub pierogi w chrupiącym cieście. Długo można by wymieniać smakołyki, które z dodatkiem sosu z serkiem topionym posmakują jeszcze lepiej. Kremowy, aromatyczny i wyjątkowo apetyczny – tak określilibyśmy specjał, który zrobisz z naszymi wskazówkami. Jak wygląda proces gotowania? Gwarantujemy, że to naprawdę proste i szybkie zadanie. Wystarczy 15 minut na zrobienie sosu na bazie serków topionych. To jak? Popatrz na naszą recepturę, zaopatrz się niezbędne składniki i działaj! Teraz wszystko zależy od ciebie, ponieważ nasze wskazówki już znasz. Niech sos z serka topionego zagości w twojej kuchni i urozmaici ulubione potrawy. Smacznego! 

Dla kogo?

Choć sos serowy z serka topionego doskonale pasuje do różnych potraw, nie smak jest największą zaletą tego przepisu. To cena i dostępność składników sprawiają, że powinien znać go każdy. Mąkę, śmietanę, tłuszcz, kostkę rosołową i odrobinę mleka zawsze znajdziesz w swojej kuchni, a główny bohater – czyli serek topiony – to produkt równie popularny, co niedrogi. Przygotowując przepis na sos z serków topionych, zadbasz zatem zarówno o swoje podniebienie, jak i stan portfela. Polecamy nasz przepis wszystkim miłośnikom kremowych i aromatycznych potraw. Sos serowy z serka topionego cechuje idealna konsystencja, która sprawi, że ulubione mięsa będą zachwycać soczystością na najwyższym poziomie. Aromat to również jeden z wielu walorów naszego przepisu. Mieszanka przypraw, którą znajdziecie na liście składników, sprawi, że nikt nie przejdzie obojętnie obok sosu serowego z serka topionego. Pycha! 

Na jaką okazję?

Receptura sosu z serka topionego zapewne mogłaby znaleźć się w niejednej książce o oszczędnym gotowaniu. Nie oznacza to jednak, że nie możesz się nim pochwalić! Podaj go jako dip podczas seansu filmowego, na który wpadają znajomi. Planujesz sylwestrowy bal albo parapetówkę? Niech miseczka z sosem serowym z serka topionego zostanie ułożona tuż obok chrupiących przekąsek. Ostrzegamy, że szybko może zniknąć z talerzy, więc rozważ zrobienie większej porcji tego kremowego i aromatycznego specjału. Sos serowy z serków topionych sprawdzi się również jako dodatek do obiadów czy kolacji. Serwuj go w towarzystwie ulubionych mięs, warzyw oraz makaronów, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Odmień oblicze dań z jadłospisu dzięki naszej recepturze na sos z serków topionych. Z takim przysmakiem każde wydarzenie będzie niezwykle udane i, co najważniejsze, apetyczne! Skusisz się na sos z serków topionych? 

Czy wiesz, że?

Sos z serków topionych może być doskonałym sposobem na przekonanie domowników do jedzenia większej ilości gotowanych warzyw. Brokułowi czy brukselce z takim dodatkiem nikt się nie oprze. Jeżeli masz w swoim domu niejadków, to koniecznie zaserwuj im sos serowy! Talerze zostaną bardzo szybko opróżnione, a ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. A przygotowanie naszego sosu zajmuje jedyne 15 minut. Przyznaj, że to naprawdę niewiele, więc możesz zrobić go w dowolnym momencie, nie poświęcając na to zbyt dużo czasu. Wspominaliśmy już, że sos serowy z sera topionego zachwyca niepowtarzalnym aromatem. Pora zdradzić nasz tajny składnik, który zdecydowanie wpływa na wyrazisty smak naszego specjału. To dodatek – rosół z kury Knorr – koniecznie zaopatrz się w ten produkt przed gotowaniem. Połącz go z innymi składnikami i uzyskaj najlepsze rezultaty w kuchni.

Dla urozmaicenia:

Nasz sos z serkiem topionym powstał na bazie serka naturalnego, ale jeśli użyjesz serka smakowego, np. o z papryką, pieczarkami lub szynką, wówczas będzie smakował jeszcze ciekawiej. Nie martw się o dostępność tych produktów w sklepie, ponieważ z pewnością znajdziesz je na półkach każdego małego sklepu, jak i supermarketu. Przygotowana przez nas lista składników jest krótka i prosta, dzięki czemu gotowanie będzie jeszcze łatwiejsze! Sos serowy możesz także urozmaicić dodatkami ulubionych warzyw. Doskonale sprawdzą się np. drobno pokrojone oliwki lub papryka. Dorzuć coś od siebie i ciesz się bogactwem smaków w tej potrawie. A jeśli jesteś fanem aromatycznych i ostrzejszych dań, to dodaj do sosu papryczkę chili lub świeże zioła. Zapach tego serowego przysmaku będzie unosił się po całym domu. Eksperymentuj z naszą recepturą i dodawaj do niej ulubione składniki, dzięki czemu stworzysz kompozycję odpowiadającą twoim preferencjom. Po zrobieniu pysznego sosu serowego z serków topionych koniecznie podziel się z nami komentarzem. Twoje zdanie jest dla nas bardzo ważne, więc nie zapomnij zostawić opinii pod przepisem. Do usłyszenia!