Delikatny sos chrzanowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny sos chrzanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

570 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 sztuki

5 dekagramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz razem śmietanę, sok z cytryny, żółtka, miód i chrzan.

Delikatny sos chrzanowy - Krok 1

Krok 2

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i zamieszaj.

Delikatny sos chrzanowy - Krok 2

Krok 3

Wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj na parze około 10 minut, do momentu, w którym sos zacznie gęstnieć. Sos podawaj posypany natką pietruszki do jaj, ryb, warzyw.

Delikatny sos chrzanowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pesto
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatny sos chrzanowyDelikatny sos chrzanowy

Sos chrzanowy stanowi dość uniwersalny dodatek do wielu dań. Podawany na zimno będzie dobrym uzupełnieniem kanapek, może również służyć jako dip do maczania świeżych, pokrojonych w plastry warzyw. Sprawdzi się także do przygotowywania faszerowanych jaj. Podawany na ciepło pasować będzie z kolei do doprawiania potraw mięsnych i rybnych. Niezależnie od sposobu podania, przypadnie do gustu fanom intensywnych smaków. Proponowany w tym przepisie wariant charakteryzuje się tym, że łączy w jedno słodycz miodu i pikantność chrzanu. Możesz dowolnie manipulować jego ostrością, dodając np. świeżo mielony czarny pieprz. Dzięki temu, że sos przygotowuje się na bazie żółtek jaj kurzych, ma wyjątkowo delikatną konsystencję. Warto pamiętać, by mieszać go starannie w trakcie podgrzewania – w przeciwnym razie żółtko się zetnie. Gotowy przelewaj do sosjerki lub bezpośrednio polewaj nim przyrządzone przez siebie potrawy. Warto udekorować go listkami natki pietruszki. Sprawdź ten wyjątkowo prosty i wypróbowany przepis.