Delikatny sos chrzanowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Delikatny sos chrzanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
398 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

396 osób wydrukowało

Pobierz pdf

596 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

4 sztuki

5 dekagramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz razem śmietanę, sok z cytryny, żółtka, miód i chrzan.

Delikatny sos chrzanowy - Krok 1

Krok 2

Dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i zamieszaj.

Delikatny sos chrzanowy - Krok 2

Krok 3

Wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj na parze około 10 minut, do momentu, w którym sos zacznie gęstnieć. Sos podawaj posypany natką pietruszki do jaj, ryb, warzyw.

Delikatny sos chrzanowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Delikatny sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Delikatny sos chrzanowyDelikatny sos chrzanowy

Sos chrzanowy stanowi dość uniwersalny dodatek do wielu dań. Podawany na zimno będzie dobrym uzupełnieniem kanapek, może również służyć jako dip do maczania świeżych, pokrojonych w plastry warzyw. Sprawdzi się także do przygotowywania faszerowanych jaj. Podawany na ciepło pasować będzie z kolei do doprawiania potraw mięsnych i rybnych. Niezależnie od sposobu podania, przypadnie do gustu fanom intensywnych smaków. Proponowany w tym przepisie wariant charakteryzuje się tym, że łączy w jedno słodycz miodu i pikantność chrzanu. Możesz dowolnie manipulować jego ostrością, dodając np. świeżo mielony czarny pieprz. Dzięki temu, że sos przygotowuje się na bazie żółtek jaj kurzych, ma wyjątkowo delikatną konsystencję. Warto pamiętać, by mieszać go starannie w trakcie podgrzewania – w przeciwnym razie żółtko się zetnie. Gotowy przelewaj do sosjerki lub bezpośrednio polewaj nim przyrządzone przez siebie potrawy. Warto udekorować go listkami natki pietruszki. Sprawdź ten wyjątkowo prosty i wypróbowany przepis.