Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem

Autor: Wokalista

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej papryczkę. Dokładamy pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną i dusimy jeszcze przez chwilę. Sos przelewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy krewetki, rozkruszone kosteczki czosnku i świeżą bazylię. Gotujemy z krewetkami około 5 minut. Podajemy z makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy z krewetkami i makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej