Sos pomidorowo-paprykowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowo-paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

300 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki drobno posiekaj. Następnie w misce delikatnie wymieszaj. Tak powstały dip odstaw do lodówki na około 30 minut aby się schłodził.

Sos pomidorowo-paprykowy - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Dip pasuje do drobiu, ryb i wieprzowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos rzodkiewkowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowo-paprykowySos pomidorowo-paprykowy

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować wyśmienity sos ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki, który będzie świetnym dodatkiem do wielu dań. Na początek przetnij paprykę na pół i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie ułóż ją na blasze wnętrzem do dołu, skrop oliwą i piecz, aż brzegi warzywa lekko się zarumienią. Pomidory sparz i obierz ze skórki, po czym pokrój je w niedużą kostkę – w podobny sposób postąp z upieczoną i wystudzoną papryką. Drobno posiekaj szalotkę, czarne oliwki, świeżą kolendrę oraz dwa ząbki czosnku. Na koniec dodaj szczyptę kuminu, dzięki któremu sos nabierze intensywnego aromatu oraz pikantnego posmaku. Całość delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip najlepiej smakuje schłodzony. Podawaj go z pieczoną rybą lub udkami czy skrzydełkami kurczaka, wieprzowymi żeberkami i klopsikami z mielonego mięsa. Doskonale podkreśli on także smak dań bezmięsnych, np. pulpecików z ciecierzycy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie apetycznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.