Sos pomidorowo-paprykowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sos pomidorowo-paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki drobno posiekaj. Następnie w misce delikatnie wymieszaj. Tak powstały dip odstaw do lodówki na około 30 minut aby się schłodził.

Sos pomidorowo-paprykowy - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Dip pasuje do drobiu, ryb i wieprzowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowo-paprykowySos pomidorowo-paprykowy

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować wyśmienity sos ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki, który będzie świetnym dodatkiem do wielu dań. Na początek przetnij paprykę na pół i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie ułóż ją na blasze wnętrzem do dołu, skrop oliwą i piecz, aż brzegi warzywa lekko się zarumienią. Pomidory sparz i obierz ze skórki, po czym pokrój je w niedużą kostkę – w podobny sposób postąp z upieczoną i wystudzoną papryką. Drobno posiekaj szalotkę, czarne oliwki, świeżą kolendrę oraz dwa ząbki czosnku. Na koniec dodaj szczyptę kuminu, dzięki któremu sos nabierze intensywnego aromatu oraz pikantnego posmaku. Całość delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip najlepiej smakuje schłodzony. Podawaj go z pieczoną rybą lub udkami czy skrzydełkami kurczaka, wieprzowymi żeberkami i klopsikami z mielonego mięsa. Doskonale podkreśli on także smak dań bezmięsnych, np. pulpecików z ciecierzycy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie apetycznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.