Sos pomidorowo-paprykowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowo-paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki drobno posiekaj. Następnie w misce delikatnie wymieszaj. Tak powstały dip odstaw do lodówki na około 30 minut aby się schłodził.

Sos pomidorowo-paprykowy - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Dip pasuje do drobiu, ryb i wieprzowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
SPAGETTI
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowo-paprykowySos pomidorowo-paprykowy

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować wyśmienity sos ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki, który będzie świetnym dodatkiem do wielu dań. Na początek przetnij paprykę na pół i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie ułóż ją na blasze wnętrzem do dołu, skrop oliwą i piecz, aż brzegi warzywa lekko się zarumienią. Pomidory sparz i obierz ze skórki, po czym pokrój je w niedużą kostkę – w podobny sposób postąp z upieczoną i wystudzoną papryką. Drobno posiekaj szalotkę, czarne oliwki, świeżą kolendrę oraz dwa ząbki czosnku. Na koniec dodaj szczyptę kuminu, dzięki któremu sos nabierze intensywnego aromatu oraz pikantnego posmaku. Całość delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip najlepiej smakuje schłodzony. Podawaj go z pieczoną rybą lub udkami czy skrzydełkami kurczaka, wieprzowymi żeberkami i klopsikami z mielonego mięsa. Doskonale podkreśli on także smak dań bezmięsnych, np. pulpecików z ciecierzycy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie apetycznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.