Sos pomidorowo-paprykowy - do makaronu i słoików | Przepisy.pl pixel

Sos pomidorowo-paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki drobno posiekaj. Następnie w misce delikatnie wymieszaj. Tak powstały dip odstaw do lodówki na około 30 minut aby się schłodził.

Sos pomidorowo-paprykowy - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Dip pasuje do drobiu, ryb i wieprzowiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowo-paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowo-paprykowySos pomidorowo-paprykowy

Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować wyśmienity sos ze świeżych pomidorów i pieczonej papryki, który będzie świetnym dodatkiem do wielu dań. Na początek przetnij paprykę na pół i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie ułóż ją na blasze wnętrzem do dołu, skrop oliwą i piecz, aż brzegi warzywa lekko się zarumienią. Pomidory sparz i obierz ze skórki, po czym pokrój je w niedużą kostkę – w podobny sposób postąp z upieczoną i wystudzoną papryką. Drobno posiekaj szalotkę, czarne oliwki, świeżą kolendrę oraz dwa ząbki czosnku. Na koniec dodaj szczyptę kuminu, dzięki któremu sos nabierze intensywnego aromatu oraz pikantnego posmaku. Całość delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip najlepiej smakuje schłodzony. Podawaj go z pieczoną rybą lub udkami czy skrzydełkami kurczaka, wieprzowymi żeberkami i klopsikami z mielonego mięsa. Doskonale podkreśli on także smak dań bezmięsnych, np. pulpecików z ciecierzycy. Mamy nadzieję, że przyrządzanie apetycznych dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.