Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą
łatwe
123 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
80 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki rozmroź, obierz z pancerza, oczyść i osusz. Czosnek oraz imbir zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 2
W misce zamarynuj krewetki. Wymieszaj je z olejem, czosnkiem, imbirem oraz przyprawą koreańską Knorr. Tak przygotowane krewetki nadziewaj po 3 szt. na patyczki do szaszłyków.
Krok 3
Pomidory pokrój w drobną kostkę, podobnie cebulę, zioła posiekaj. Wymieszaj pomidory z cebulę, ziołami i sosem Hellmann’s tak, aby powstała lekka salsa.
Krok 4
Szaszłyki grilluj po 1-2 minuty z każdej strony. Podawaj z salsą i np. cząstką limonki.
Dobra rada:
Do szaszłyków możesz dodać również np. pomidorki cherry lub oliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się ulubiony sezon wszystkich fanów dań z rusztu. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie na świeżym powietrzu nie ma sobie równych. Sezon grillowy zazwyczaj kojarzy się ze słońcem, ładną pogodą, dobrą zabawą i pysznym jedzeniem. Jeśli właśnie przygotowujesz się do startu, miej ze sobą sprawdzone i nietuzinkowe przepisy. Zastanawiasz się, co przyrządzić? Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą to obowiązkowy punkt każdego grilla.
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów owoców morza. Frutti di mare w takiej odsłonie? Baw się smakami i twórz nowe kompozycje!
Na jaką okazję?
Promienie gorącego słońca, ciepłe powietrze, zapach kwiatów i koszonej trawy, a to wszystko w towarzystwie szaszłyków z krewetek z pomidorową salsą. Wchodzisz w to?
Czy wiesz, że?
Dobra rada! Jeśli kupujesz świeże krewetki, wybieraj te błyszczące, sprężyste w dotyku. Dzięki temu masz pewność, że są zdatne do spożycia.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków możesz dodać również np. pomidorki cherry lub oliwki.