Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 sztuka

80 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki rozmroź, obierz z pancerza, oczyść i osusz. Czosnek oraz imbir zetrzyj na drobnej tarce.

Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

W misce zamarynuj krewetki. Wymieszaj je z olejem, czosnkiem, imbirem oraz przyprawą koreańską Knorr. Tak przygotowane krewetki nadziewaj po 3 szt. na patyczki do szaszłyków.

Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę, podobnie cebulę, zioła posiekaj. Wymieszaj pomidory z cebulę, ziołami i sosem Hellmann's tak, aby powstała lekka salsa.

Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - Krok 3

Krok 4

Szaszłyki grilluj po 1-2 minuty z każdej strony. Podawaj z salsą i np. cząstką limonki.

Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szaszłyków możesz dodać również np. pomidorki cherry lub oliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsąSzaszłyki z krewetek z pomidorową salsą

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się ulubiony sezon wszystkich fanów dań z rusztu. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie na świeżym powietrzu nie ma sobie równych. Sezon grillowy zazwyczaj kojarzy się ze słońcem, ładną pogodą, dobrą zabawą i pysznym jedzeniem. Jeśli właśnie przygotowujesz się do startu, miej ze sobą sprawdzone i nietuzinkowe przepisy. Zastanawiasz się, co przyrządzić? Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą to obowiązkowy punkt każdego grilla.

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów owoców morza. Frutti di mare w takiej odsłonie? Baw się smakami i twórz nowe kompozycje!

Na jaką okazję?

Promienie gorącego słońca, ciepłe powietrze, zapach kwiatów i koszonej trawy, a to wszystko w towarzystwie szaszłyków z krewetek z pomidorową salsą. Wchodzisz w to?

Czy wiesz, że?

Dobra rada! Jeśli kupujesz świeże krewetki, wybieraj te błyszczące, sprężyste w dotyku. Dzięki temu masz pewność, że są zdatne do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Do szaszłyków możesz dodać również np. pomidorki cherry lub oliwki.