Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą
łatwe
220 osób zapisało

Składniki
400 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 sztuka
80 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki rozmroź, obierz z pancerza, oczyść i osusz. Czosnek oraz imbir zetrzyj na drobnej tarce.

Krok 2
W misce zamarynuj krewetki. Wymieszaj je z olejem, czosnkiem, imbirem oraz przyprawą koreańską Knorr. Tak przygotowane krewetki nadziewaj po 3 szt. na patyczki do szaszłyków.

Krok 3
Pomidory pokrój w drobną kostkę, podobnie cebulę, zioła posiekaj. Wymieszaj pomidory z cebulę, ziołami i sosem Hellmann's tak, aby powstała lekka salsa.

Krok 4
Szaszłyki grilluj po 1-2 minuty z każdej strony. Podawaj z salsą i np. cząstką limonki.


Dobra rada:
Do szaszłyków możesz dodać również np. pomidorki cherry lub oliwki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Hellmann's Chunky Burger
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą
Wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się ulubiony sezon wszystkich fanów dań z rusztu. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że jedzenie na świeżym powietrzu nie ma sobie równych. Sezon grillowy zazwyczaj kojarzy się ze słońcem, ładną pogodą, dobrą zabawą i pysznym jedzeniem. Jeśli właśnie przygotowujesz się do startu, miej ze sobą sprawdzone i nietuzinkowe przepisy. Zastanawiasz się, co przyrządzić? Szaszłyki z krewetek z pomidorową salsą to obowiązkowy punkt każdego grilla.
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów owoców morza. Frutti di mare w takiej odsłonie? Baw się smakami i twórz nowe kompozycje!
Na jaką okazję?
Promienie gorącego słońca, ciepłe powietrze, zapach kwiatów i koszonej trawy, a to wszystko w towarzystwie szaszłyków z krewetek z pomidorową salsą. Wchodzisz w to?
Czy wiesz, że?
Dobra rada! Jeśli kupujesz świeże krewetki, wybieraj te błyszczące, sprężyste w dotyku. Dzięki temu masz pewność, że są zdatne do spożycia.
Dla urozmaicenia:
Do szaszłyków możesz dodać również np. pomidorki cherry lub oliwki.