
Składniki
500 gramów
3 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
0.5 pęczka
6 sztuk
sos:
200 mililitrów
1 sztuka
0.5 pęczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek, cebulę oraz natkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.

Krok 2
Dodaj również jajko, majeranek, cząber oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj dokładnie składniki.

Krok 3
Z mięsa formuj w dłoni podłużne cygara i nakłuwaj na patyki do szaszłyków.

Krok 4
Kofty grilluj po 5-7 minut z każdej strony, aby były miękkie i soczyste. Podawaj z sosem jogurtowym .

Krok 5
Przygotowanie sosu: liście mięty posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki sosu i odstaw go na 20 minut do lodówki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kofty z sosem jogurtowym
Każdy smakosz chce czasami spróbować czegoś nietypowego. Jeżeli lubisz szukać inspiracji w kuchni azjatyckiej, spróbuj koniecznie tego dania. Kofta z sosem jogurtowym to perła tureckiej kuchni zaklęta w małych, mięsnych szaszłykach. Kofty podawane z aksamitnym sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, cytryny i posiekanych listków mięty to prawdziwa uczta dla zmysłów. Do przyrządzenia potrawy użyj mięsa mielonego. Najlepiej będzie, jeżeli wybierzesz baraninę. Wbrew pozorom nie tak trudno ją kupić i odpowiednio przyrządzić. Dobrze doprawiona staje się niezłym rarytasem. Aby wzbogacić jej aromat, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz majeranek i natkę pietruszki. Jedyny w swoim rodzaju smak baraniny wydobędzie także odrobina cząbru. Z gotowego mięsa wystarczy uformować szaszłyki, nabić na patyczki i grillować. Jeszcze tylko cytrusowo- czosnkowy dip i niezwykły obiad gotowy.