Kofty z sosem jogurtowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 pęczka

4 sztuki

500 gramów

1 łyżka

0

1 sztuka

1 sztuka

sos:

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, cebulę oraz natkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 1

Krok 2

Dodaj również jajko, majeranek, cząber oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj dokładnie składniki.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 2

Krok 3

Z mięsa formuj w dłoni podłużne cygara i nakłuwaj na patyki do szaszłyków.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 3

Krok 4

Kofty grilluj po 5-7 minut z każdej strony, aby były miękkie i soczyste. Podawaj z sosem jogurtowym .

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 4

Krok 5

Przygotowanie sosu: liście mięty posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki sosu i odstaw go na 20 minut do lodówki.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 5
29

Opinie o przepisie

Pokaż więcej komentarzy

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofty z sosem jogurtowym    Kofty z sosem jogurtowym

Każdy smakosz chce czasami spróbować czegoś nietypowego. Jeżeli lubisz szukać inspiracji w kuchni azjatyckiej, spróbuj koniecznie tego dania. Kofta z sosem jogurtowym to perła tureckiej kuchni zaklęta w małych, mięsnych szaszłykach. Kofty podawane z aksamitnym sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, cytryny i posiekanych listków mięty to prawdziwa uczta dla zmysłów. Do przyrządzenia potrawy użyj mięsa mielonego. Najlepiej będzie, jeżeli wybierzesz baraninę. Wbrew pozorom nie tak trudno ją kupić i odpowiednio przyrządzić. Dobrze doprawiona staje się niezłym rarytasem. Aby wzbogacić jej aromat, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz majeranek i natkę pietruszki. Jedyny w swoim rodzaju smak baraniny wydobędzie także odrobina cząbru. Z gotowego mięsa wystarczy uformować szaszłyki, nabić na patyczki i grillować. Jeszcze tylko cytrusowo- czosnkowy dip i niezwykły obiad gotowy.