Sos do kofty - jogurtowy, miętowy: turecki | Przepisy.pl pixel

Kofty z sosem jogurtowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

6 sztuk

sos:

200 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, cebulę oraz natkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 1

Krok 2

Dodaj również jajko, majeranek, cząber oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj dokładnie składniki.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 2

Krok 3

Z mięsa formuj w dłoni podłużne cygara i nakłuwaj na patyki do szaszłyków.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 3

Krok 4

Kofty grilluj po 5-7 minut z każdej strony, aby były miękkie i soczyste. Podawaj z sosem jogurtowym .

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 4

Krok 5

Przygotowanie sosu: liście mięty posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki sosu i odstaw go na 20 minut do lodówki.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

30

Opinie o przepisie

  • KasiaTer

    KasiaTer , 31.03.2020

    TAK. Do przepysznych greckich koft i odświeżającego jogurtowego sosu dodałabym pastę z zielonych oliwek. Tapenada idealnie nadaje się do tego dania, możemy ją zrobić wedle uznania w postaci gęstszej mixując same oliwki bądź płynnej dodając odrobiny oliwy. Całość powinniśmy doprawić pieprzem, łyżeczką kaparów i sokiem z cytryny. Po przegryzieniu się smaków w lodówce, możemy cieszyć się ze śródziemnomorskich smaków, niczym na greckiej wyspie Santorini.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ostre żeberka BBQ
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofty z sosem jogurtowym    Kofty z sosem jogurtowym

Każdy smakosz chce czasami spróbować czegoś nietypowego. Jeżeli lubisz szukać inspiracji w kuchni azjatyckiej, spróbuj koniecznie tego dania. Kofta z sosem jogurtowym to perła tureckiej kuchni zaklęta w małych, mięsnych szaszłykach. Kofty podawane z aksamitnym sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, cytryny i posiekanych listków mięty to prawdziwa uczta dla zmysłów. Do przyrządzenia potrawy użyj mięsa mielonego. Najlepiej będzie, jeżeli wybierzesz baraninę. Wbrew pozorom nie tak trudno ją kupić i odpowiednio przyrządzić. Dobrze doprawiona staje się niezłym rarytasem. Aby wzbogacić jej aromat, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz majeranek i natkę pietruszki. Jedyny w swoim rodzaju smak baraniny wydobędzie także odrobina cząbru. Z gotowego mięsa wystarczy uformować szaszłyki, nabić na patyczki i grillować. Jeszcze tylko cytrusowo- czosnkowy dip i niezwykły obiad gotowy.