Sos do kofty - jogurtowy, miętowy: turecki | Przepisy.pl pixel

Kofty z sosem jogurtowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

0.5 pęczka

6 sztuk

sos:

200 mililitrów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek, cebulę oraz natkę bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 1

Krok 2

Dodaj również jajko, majeranek, cząber oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj dokładnie składniki.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 2

Krok 3

Z mięsa formuj w dłoni podłużne cygara i nakłuwaj na patyki do szaszłyków.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 3

Krok 4

Kofty grilluj po 5-7 minut z każdej strony, aby były miękkie i soczyste. Podawaj z sosem jogurtowym .

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 4

Krok 5

Przygotowanie sosu: liście mięty posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki sosu i odstaw go na 20 minut do lodówki.

Kofty z sosem jogurtowym     - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

30

Opinie o przepisie

  • KasiaTer

    KasiaTer , 31.03.2020

    TAK. Do przepysznych greckich koft i odświeżającego jogurtowego sosu dodałabym pastę z zielonych oliwek. Tapenada idealnie nadaje się do tego dania, możemy ją zrobić wedle uznania w postaci gęstszej mixując same oliwki bądź płynnej dodając odrobiny oliwy. Całość powinniśmy doprawić pieprzem, łyżeczką kaparów i sokiem z cytryny. Po przegryzieniu się smaków w lodówce, możemy cieszyć się ze śródziemnomorskich smaków, niczym na greckiej wyspie Santorini.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kofty z sosem jogurtowym     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kofty z sosem jogurtowym    Kofty z sosem jogurtowym

Każdy smakosz chce czasami spróbować czegoś nietypowego. Jeżeli lubisz szukać inspiracji w kuchni azjatyckiej, spróbuj koniecznie tego dania. Kofta z sosem jogurtowym to perła tureckiej kuchni zaklęta w małych, mięsnych szaszłykach. Kofty podawane z aksamitnym sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, cytryny i posiekanych listków mięty to prawdziwa uczta dla zmysłów. Do przyrządzenia potrawy użyj mięsa mielonego. Najlepiej będzie, jeżeli wybierzesz baraninę. Wbrew pozorom nie tak trudno ją kupić i odpowiednio przyrządzić. Dobrze doprawiona staje się niezłym rarytasem. Aby wzbogacić jej aromat, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę oraz majeranek i natkę pietruszki. Jedyny w swoim rodzaju smak baraniny wydobędzie także odrobina cząbru. Z gotowego mięsa wystarczy uformować szaszłyki, nabić na patyczki i grillować. Jeszcze tylko cytrusowo- czosnkowy dip i niezwykły obiad gotowy.