
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
5 łyżek
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę pietruszki drobno posiekaj, wyciśnij sok z cytryny, czosnek rozetrzyj na miazgę. Składniki połącz w misce z oliwą.

Krok 2
W drugiej misce pomieszaj olej z przyprawą do grilla, piersi z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki, a bakłażana pokrój w grube na 1,5 cm półplastry. Bakłażana i kurczaka wymieszaj w misce z przyprawą.

Krok 3
Grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony. Bakłażan powinien stać się miękki i złocisty, a kurczak dopieczony.

Krok 4
Gotowego kurczaka ułóż na półplastrach bakłażana, posmaruj żurawiną, przykryj plastrem oscypka i grilluj wszystko razem jeszcze chwilę, aż ser zmięknie. Tuż przed podaniem całość skrop łyżką oliwy z czosnkiem i pietruszką.


Dobra rada:
Kurczaka możesz zastąpić indykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak zapiekany z bakłażanem
Kurczak zapiekany z bakłażanem to prawdziwe bogactwo smaków. W tym daniu znajdziesz wiele różnorodnych produktów, które doskonale komponują się przyrządzone na grillu: soczystego kurczaka, delikatnego bakłażana i słony oscypek, a wszystko to połączone słodkim dżemem z żurawiny i doprawione oliwą pietruszkową. Brzmi dobrze? Tak samo smakuje, a w dodatku jest to danie bardzo proste w przygotowaniu. Wymieszaj oliwę z pietruszką i czosnkiem, a następnie odstaw. Bakłażana oraz piersi z kurczaka pokrój w plastry, natrzyj przyprawą i grilluj do momentu, aż warzywa staną się złociste, a mięso się dopiecze. Układaj kolejno wszystkie składniki i pozostaw na grillu jeszcze krótką chwilę, dopóki nie zmięknie ser. Kurczak zapiekany z bakłażanem to świetny sposób na grillowane mięso. Bardzo dobrze będzie do niego pasować sałatka grecka oraz grzanki czosnkowe z chleba. Zobacz, jak przygotować to danie. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw na grill z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.