Kurczak zapiekany z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę pietruszki drobno posiekaj, wyciśnij sok z cytryny, czosnek rozetrzyj na miazgę. Składniki połącz w misce z oliwą.

Kurczak zapiekany z bakłażanem - Krok 1

Krok 2

W drugiej misce pomieszaj olej z przyprawą do grilla, piersi z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki, a bakłażana pokrój w grube na 1,5 cm półplastry. Bakłażana i kurczaka wymieszaj w misce z przyprawą.

Kurczak zapiekany z bakłażanem - Krok 2

Krok 3

Grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony. Bakłażan powinien stać się miękki i złocisty, a kurczak dopieczony.

Kurczak zapiekany z bakłażanem - Krok 3

Krok 4

Gotowego kurczaka ułóż na półplastrach bakłażana, posmaruj żurawiną, przykryj plastrem oscypka i grilluj wszystko razem jeszcze chwilę, aż ser zmięknie. Tuż przed podaniem całość skrop łyżką oliwy z czosnkiem i pietruszką.

Kurczak zapiekany z bakłażanem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz zastąpić indykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak zapiekany z bakłażanemKurczak zapiekany z bakłażanem

Kurczak zapiekany z bakłażanem to prawdziwe bogactwo smaków. W tym daniu znajdziesz wiele różnorodnych produktów, które doskonale komponują się przyrządzone na grillu: soczystego kurczaka, delikatnego bakłażana i słony oscypek, a wszystko to połączone słodkim dżemem z żurawiny i doprawione oliwą pietruszkową. Brzmi dobrze? Tak samo smakuje, a w dodatku jest to danie bardzo proste w przygotowaniu. Wymieszaj oliwę z pietruszką i czosnkiem, a następnie odstaw. Bakłażana oraz piersi z kurczaka pokrój w plastry, natrzyj przyprawą i grilluj do momentu, aż warzywa staną się złociste, a mięso się dopiecze. Układaj kolejno wszystkie składniki i pozostaw na grillu jeszcze krótką chwilę, dopóki nie zmięknie ser. Kurczak zapiekany z bakłażanem to świetny sposób na grillowane mięso. Bardzo dobrze będzie do niego pasować sałatka grecka oraz grzanki czosnkowe z chleba. Zobacz, jak przygotować to danie. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw na grill z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.