
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
5 łyżek
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę pietruszki drobno posiekaj, wyciśnij sok z cytryny, czosnek rozetrzyj na miazgę. Składniki połącz w misce z oliwą.

Krok 2
W drugiej misce pomieszaj olej z przyprawą do grilla, piersi z kurczaka pokrój pod skosem w małe kotleciki, a bakłażana pokrój w grube na 1,5 cm półplastry. Bakłażana i kurczaka wymieszaj w misce z przyprawą.

Krok 3
Grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie po około 5 minut z każdej strony. Bakłażan powinien stać się miękki i złocisty, a kurczak dopieczony.

Krok 4
Gotowego kurczaka ułóż na półplastrach bakłażana, posmaruj żurawiną, przykryj plastrem oscypka i grilluj wszystko razem jeszcze chwilę, aż ser zmięknie. Tuż przed podaniem całość skrop łyżką oliwy z czosnkiem i pietruszką.


Dobra rada:
Kurczaka możesz zastąpić indykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak zapiekany z bakłażanem
Kurczak zapiekany z bakłażanem to prawdziwe bogactwo smaków. W tym daniu znajdziesz wiele różnorodnych produktów, które doskonale komponują się przyrządzone na grillu: soczystego kurczaka, delikatnego bakłażana i słony oscypek, a wszystko to połączone słodkim dżemem z żurawiny i doprawione oliwą pietruszkową. Brzmi dobrze? Tak samo smakuje, a w dodatku jest to danie bardzo proste w przygotowaniu. Wymieszaj oliwę z pietruszką i czosnkiem, a następnie odstaw. Bakłażana oraz piersi z kurczaka pokrój w plastry, natrzyj przyprawą i grilluj do momentu, aż warzywa staną się złociste, a mięso się dopiecze. Układaj kolejno wszystkie składniki i pozostaw na grillu jeszcze krótką chwilę, dopóki nie zmięknie ser. Kurczak zapiekany z bakłażanem to świetny sposób na grillowane mięso. Bardzo dobrze będzie do niego pasować sałatka grecka oraz grzanki czosnkowe z chleba. Zobacz, jak przygotować to danie. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw na grill z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.


































