Kurczak w marynacie chilli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w marynacie chilli

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chili, czosnek, trawę cytrynową, sok z cytryny, sos sojowy i Delikat zmiksować. Masę wymieszać z mlekiem kokosowym. Udka kurczaka podzielić na pałki i podudzia, zalać marynatą. Marynować godzinę.

Krok 2

Nagrzać piekarnik do 180st. lub grill. udka wyjąć przełożyć na blaszkę, piec na najniższej półce w piekarniku lub na niewielkim ogniu na grillu przez 30 minut. W trakcie pieczenia smarować marynatą kokosową.

Krok 3

Podać z sosem chili i ryżem ugotowanym w kurkumie z dodatkiem czerwonej papryki i dymki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w marynacie  chilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w marynacie  chilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w marynacie  chilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w marynacie  chilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w marynacie  chilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w marynacie  chilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w marynacie  chilli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w marynacie  chilli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej