Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 opakowania

50 gramów

25 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

5 sztuk

1 łyżka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaki umyj na zewnątrz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Z kurczaków wykrój tylko piersi, zachowując kość od skrzydła i skórę. Resztę kurczaka użyj do zrobienia rosołu.

Krok 2

Cytrynę sparz wrzącą wodą, dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę. Skórę z cytryny pomieszaj z dwoma łyżkami oliwy i przyprawą do złocistego kurczaka. Powstałą marynatą natrzyj dobrze mięso, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Marynata sprawi, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Krok 3

Pomidorki umyj przekrój na pół, szalotkę obierz z łupin i przetnij na pół. Wszystko razem umieść w żaroodpornym naczyniu, dodaj czarne oliwki, łyżkę kaparów razem z odrobiną zalewy oraz poszarpany tymianek i rozmaryn.

Krok 4

Na tak przygotowanych warzywach ułóż piersi z kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie połóż na kawałki mięsa po łyżce masła, całość z góry spryskaj wyciśniętym sokiem a cytryny.

Krok 5

Udka piecz jeszcze przez około 3 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Cytrynę możesz zastąpić limonką lub pomarańczą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami   Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami

Piersi z kurczaka doskonale smakują w połączeniu z cytrusami, zwłaszcza z cytryną. Jej kwaśny smak doskonale podkreśla delikatność mięsa. Dobrym sposobem na jego przyprawienie jest użycie skórki z cytryny. Ma ona lekko gorzkawy, ale charakterystyczny posmak, oraz przyjemny zapach. Dodaj ją do marynaty, razem z oliwą i przyprawą do kurczaka. Jeśli chcesz wzmocnić jej korzenny aromat, dorzuć do marynaty kilka goździków. Następnie natrzyj nią filety i odłóż na jakiś czas w chłodne miejsce. Do naczynia, w którym będziesz piec mięso, włóż pomidorki koktajlowe i cebulki szalotki. Dodaj też oliwki i kapary, które nadadzą potrawie wyrazistych akcentów, ale nie zdominują jej smaku. Umieść mięso w naczyniu i dopraw całość ziołami. Smak kurczaka podkreślisz rozmarynem i tymiankiem. Polej wszystko niewielką ilością marynaty i zapiecz. Przed wyjęciem z piekarnika skrop jeszcze potrawę sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z frytkami albo zapiekanymi w ziołach ziemniakami i surówką colesław. Smacznego.