Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

195 osób wydrukowało

Pobierz pdf

291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

50 gramów

100 gramów

500 gramów

5 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaki umyj na zewnątrz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Z kurczaków wykrój tylko piersi, zachowując kość od skrzydła i skórę. Resztę kurczaka użyj do zrobienia rosołu.

Krok 2

Cytrynę sparz wrzącą wodą, dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę. Skórę z cytryny pomieszaj z dwoma łyżkami oliwy i przyprawą do złocistego kurczaka. Powstałą marynatą natrzyj dobrze mięso, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Marynata sprawi, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Krok 3

Pomidorki umyj przekrój na pół, szalotkę obierz z łupin i przetnij na pół. Wszystko razem umieść w żaroodpornym naczyniu, dodaj czarne oliwki, łyżkę kaparów razem z odrobiną zalewy oraz poszarpany tymianek i rozmaryn.

Krok 4

Na tak przygotowanych warzywach ułóż piersi z kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie połóż na kawałki mięsa po łyżce masła, całość z góry spryskaj wyciśniętym sokiem a cytryny.

Krok 5

Udka piecz jeszcze przez około 3 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Cytrynę możesz zastąpić limonką lub pomarańczą.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami   Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami

Piersi z kurczaka doskonale smakują w połączeniu z cytrusami, zwłaszcza z cytryną. Jej kwaśny smak doskonale podkreśla delikatność mięsa. Dobrym sposobem na jego przyprawienie jest użycie skórki z cytryny. Ma ona lekko gorzkawy, ale charakterystyczny posmak, oraz przyjemny zapach. Dodaj ją do marynaty, razem z oliwą i przyprawą do kurczaka. Jeśli chcesz wzmocnić jej korzenny aromat, dorzuć do marynaty kilka goździków. Następnie natrzyj nią filety i odłóż na jakiś czas w chłodne miejsce. Do naczynia, w którym będziesz piec mięso, włóż pomidorki koktajlowe i cebulki szalotki. Dodaj też oliwki i kapary, które nadadzą potrawie wyrazistych akcentów, ale nie zdominują jej smaku. Umieść mięso w naczyniu i dopraw całość ziołami. Smak kurczaka podkreślisz rozmarynem i tymiankiem. Polej wszystko niewielką ilością marynaty i zapiecz. Przed wyjęciem z piekarnika skrop jeszcze potrawę sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z frytkami albo zapiekanymi w ziołach ziemniakami i surówką colesław. Smacznego.