Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami
łatwe
333 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
0.5 opakowania
50 gramów
25 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
500 gramów
5 sztuk
1 łyżka
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaki umyj na zewnątrz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Z kurczaków wykrój tylko piersi, zachowując kość od skrzydła i skórę. Resztę kurczaka użyj do zrobienia rosołu.
Krok 2
Cytrynę sparz wrzącą wodą, dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę. Skórę z cytryny pomieszaj z dwoma łyżkami oliwy i przyprawą do złocistego kurczaka. Powstałą marynatą natrzyj dobrze mięso, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Marynata sprawi, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
Krok 3
Pomidorki umyj przekrój na pół, szalotkę obierz z łupin i przetnij na pół. Wszystko razem umieść w żaroodpornym naczyniu, dodaj czarne oliwki, łyżkę kaparów razem z odrobiną zalewy oraz poszarpany tymianek i rozmaryn.
Krok 4
Na tak przygotowanych warzywach ułóż piersi z kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie połóż na kawałki mięsa po łyżce masła, całość z góry spryskaj wyciśniętym sokiem a cytryny.
Krok 5
Piersi kurczaka piecz jeszcze przez około 3 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.

Dobra rada:
Cytrynę możesz zastąpić limonką lub pomarańczą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami
Piersi z kurczaka doskonale smakują w połączeniu z cytrusami, zwłaszcza z cytryną. Jej kwaśny smak doskonale podkreśla delikatność mięsa. Dobrym sposobem na jego przyprawienie jest użycie skórki z cytryny. Ma ona lekko gorzkawy, ale charakterystyczny posmak, oraz przyjemny zapach. Dodaj ją do marynaty, razem z oliwą i przyprawą do kurczaka. Jeśli chcesz wzmocnić jej korzenny aromat, dorzuć do marynaty kilka goździków. Następnie natrzyj nią filety i odłóż na jakiś czas w chłodne miejsce. Do naczynia, w którym będziesz piec mięso, włóż pomidorki koktajlowe i cebulki szalotki. Dodaj też oliwki i kapary, które nadadzą potrawie wyrazistych akcentów, ale nie zdominują jej smaku. Umieść mięso w naczyniu i dopraw całość ziołami. Smak kurczaka podkreślisz rozmarynem i tymiankiem. Polej wszystko niewielką ilością marynaty i zapiecz. Przed wyjęciem z piekarnika skrop jeszcze potrawę sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z frytkami albo zapiekanymi w ziołach ziemniakami i surówką colesław. Smacznego.