Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 opakowania

50 gramów

25 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

5 sztuk

1 łyżka

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaki umyj na zewnątrz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Z kurczaków wykrój tylko piersi, zachowując kość od skrzydła i skórę. Resztę kurczaka użyj do zrobienia rosołu.

Krok 2

Cytrynę sparz wrzącą wodą, dokładnie umyj, otrzyj z niej skórkę. Skórę z cytryny pomieszaj z dwoma łyżkami oliwy i przyprawą do złocistego kurczaka. Powstałą marynatą natrzyj dobrze mięso, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Marynata sprawi, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Krok 3

Pomidorki umyj przekrój na pół, szalotkę obierz z łupin i przetnij na pół. Wszystko razem umieść w żaroodpornym naczyniu, dodaj czarne oliwki, łyżkę kaparów razem z odrobiną zalewy oraz poszarpany tymianek i rozmaryn.

Krok 4

Na tak przygotowanych warzywach ułóż piersi z kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie połóż na kawałki mięsa po łyżce masła, całość z góry spryskaj wyciśniętym sokiem a cytryny.

Krok 5

Piersi kurczaka piecz jeszcze przez około 3 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła.

przepisy.pl

Dobra rada:

Cytrynę możesz zastąpić limonką lub pomarańczą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami   Soczyste piersi z kurczaka z cytrynową nutą pieczoną z pomidorami

Piersi z kurczaka doskonale smakują w połączeniu z cytrusami, zwłaszcza z cytryną. Jej kwaśny smak doskonale podkreśla delikatność mięsa. Dobrym sposobem na jego przyprawienie jest użycie skórki z cytryny. Ma ona lekko gorzkawy, ale charakterystyczny posmak, oraz przyjemny zapach. Dodaj ją do marynaty, razem z oliwą i przyprawą do kurczaka. Jeśli chcesz wzmocnić jej korzenny aromat, dorzuć do marynaty kilka goździków. Następnie natrzyj nią filety i odłóż na jakiś czas w chłodne miejsce. Do naczynia, w którym będziesz piec mięso, włóż pomidorki koktajlowe i cebulki szalotki. Dodaj też oliwki i kapary, które nadadzą potrawie wyrazistych akcentów, ale nie zdominują jej smaku. Umieść mięso w naczyniu i dopraw całość ziołami. Smak kurczaka podkreślisz rozmarynem i tymiankiem. Polej wszystko niewielką ilością marynaty i zapiecz. Przed wyjęciem z piekarnika skrop jeszcze potrawę sokiem z cytryny. Kurczaka podawaj z frytkami albo zapiekanymi w ziołach ziemniakami i surówką colesław. Smacznego.