Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem
łatwe
883 osoby zapisały

Składniki
8 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie pałek z kurczaka z cytryną i rozmarynem zacznij od umycia i osuszenia ich papierowym ręcznikiem.
Krok 2
W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie pałki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Cytryny wyszoruj dokładnie, sparz wrzącą wodą. Przekrój je na połówki i skrop pałki wyciśniętym sokiem. Cytryny również włóż do naczynia.
Krok 4
Gałązkę rozmarynu potnij na mniejsze kawałki i posyp pałki z wierzchu. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 45-55 minut. Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Dobra rada:
Zamiast rozmarynu możesz użyć świeżego tymianku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem
Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem to danie, które ze wszystkich użytych składników wydobywa to, co najlepsze. Mięso kurczaka jest delikatne, a pieczone zyskuje złocistą, chrupiącą skórkę. Odpowiednio zamarynowane dobrze przesiąka smakiem i aromatem dodatków, dlatego tak łatwo da się przyrządzać je na różne sposoby. Cytryna dodaje kurczakowi lekkiej kwaskowatości i orzeźwiającego posmaku, zwłaszcza jeśli użyjesz jej w całości i oprócz soku dodasz do pieczenia kawałki z miąższem i skórką. Idealnie w tym daniu skomponuje się również rozmaryn – zioło, które pasuje zarówno do mięs, jak i cytrusów. Potnij jego gałązki na mniejsze kawałki, by wykorzystać go jak najlepiej, a potrawa dokładnie przeszła wyrazistym smakiem. Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem to danie uniwersalne: na codzienny obiad, na uroczystość, smaczne także na zimno. Dobrze komponuje się z ziemniakami, frytkami oraz różnymi rodzajami sałat i surówek. Udowadniamy, że przyrządzanie smacznych potraw może być proste – przekonaj się!