Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

475 osób wydrukowało

Pobierz pdf

770 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie pałek z kurczaka z cytryną i rozmarynem zacznij od umycia i osuszenia ich papierowym ręcznikiem.

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr z oliwą i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie pałki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Cytryny wyszoruj dokładnie, sparz wrzącą wodą. Przekrój je na połówki i skrop pałki wyciśniętym sokiem. Cytryny również włóż do naczynia.

Krok 4

Gałązkę rozmarynu potnij na mniejsze kawałki i posyp pałki z wierzchu. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 45 minut. Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem podawaj z pieczonymi ziemniakami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast rozmarynu możesz użyć świeżego tymianku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynemPałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem

Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem to danie, które ze wszystkich użytych składników wydobywa to, co najlepsze. Mięso kurczaka jest delikatne, a pieczone zyskuje złocistą, chrupiącą skórkę. Odpowiednio zamarynowane dobrze przesiąka smakiem i aromatem dodatków, dlatego tak łatwo da się przyrządzać je na różne sposoby. Cytryna dodaje kurczakowi lekkiej kwaskowatości i orzeźwiającego posmaku, zwłaszcza jeśli użyjesz jej w całości i oprócz soku dodasz do pieczenia kawałki z miąższem i skórką. Idealnie w tym daniu skomponuje się również rozmaryn – zioło, które pasuje zarówno do mięs, jak i cytrusów. Potnij jego gałązki na mniejsze kawałki, by wykorzystać go jak najlepiej, a potrawa dokładnie przeszła wyrazistym smakiem. Pałki z kurczaka z cytryną i rozmarynem to danie uniwersalne: na codzienny obiad, na uroczystość, smaczne także na zimno. Dobrze komponuje się z ziemniakami, frytkami oraz różnymi rodzajami sałat i surówek. Udowadniamy, że przyrządzanie smacznych potraw może być proste – przekonaj się!