Pałki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką
łatwe
184 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usuń kości z pałek z kurczaka, nacinając je wzdłuż.
Krok 2
Posiekaj natkę pietruszki i czosnek, dodaj je do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj. Dodaj również ostudzoną paprykę z cebulą i ponownie wymieszaj.
Krok 3
Nadziewaj farszem pałki kurczaka, obwiązując je dokładnie mocną nicią lub spinając wykałaczkami.
Krok 4
Umieść całość w woreczku do pieczenia i obsyp Fixem Knorr. Piecz przez około godzinę w temperaturze 190° C. Następnie podawaj.
Krok 5
Pokrój papryki i cebulę w kostkę i podsmaż na oleju, na patelni. Następnie odstaw do ostudzenia.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pałki z kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką
Lubisz drób i masz ochotę na wyjątkowe danie z tym mięsem w roli głównej? Mamy dla Ciebie doskonałą propozycję – udka faszerowane. Do ich przygotowania będziesz potrzebować dosyć dużych udek z kurczaka. Na początek starannie je umyj, wysusz i ostrożnie wyciągnij z ich środka kości. Następnie pora na przygotowanie farszu. Drobno posiekaj natkę pietruszki i obrany ząbek czosnku. Wymienione składniki wymieszaj z mięsem mielonym. Smak całości dobrze podkreśli czerwona papryka i cebula. Przygotowane nadzienie umieść we wnętrzu pałek. Zadbaj o to, aby mięso obwiązać mocną nicią lub spiąć je wykałaczkami – dzięki temu farsz nie będzie wypadał w trakcie zapiekania. Całość umieść w specjalnym woreczku, który zagwarantuje, że mięso będzie delikatne. Tak przygotowane danie możesz serwować na wiele różnych sposobów. Sprawdzą się np. młode ziemniaki – ugotowane w mundurkach i oprószone posiekanym koperkiem. Równie dobrze możesz je zapiec w piekarniku. Wypróbuj także wersji z ryżem i surówką ze świeżej kapusty. Sprawdź nasz prosty i smaczny sposób na faszerowane udka.