
Składniki
5 łyżek
2 szczypty
1 szklanka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 kilogram
8 sztuk
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki obierz i umyj. Włóż do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Osącz.
Krok 2
Mięso mielone oprósz solą i pieprzem. Wbij 2 jajka, dodaj łyżki bułki tartej, posyp słodką papryką. Dokładnie wyrób.
Krok 3
Pozostałe jajka roztrzep ze szczyptą soli i pieprzu. Resztę bułki tartej wysyp na talerzyk. Każdą ostudzoną marchewkę oklej masą mięsną. Panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Olej rozgrzej na patelni, włóż paluszki i usmaż ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu. Podawaj z pomidorkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej