Pieczona golonka w piwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka w piwie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

781 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

8 ziaren

5 ziaren

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

500 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki umyj. Jeśli mają widoczne kawałki szczeciny - usuń ją opalając golonkę nad gazem i skrobiąc miejsce opalenia ostrym nożem. Następnie skórę z golonki ponacinaj ostrym nożem na przemian, tworząc, w miarę możliwości, równe romby.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 1

Krok 2

W garnku z piwem zagotuj starte na tarce warzywa oraz pokrojoną w pół-plastry cebulę. Dodaj kostkę rosołową, przyprawy (ziele, liść laurowy, goździki, pieprz i czosnek). Płyn wystudź i umieść w nim golonki przynajmniej na jeden dzień.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie płyn wraz z mięsem nastaw i gotuj około 60 minut, aż mięso będzie stosunkowo miękkie.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 3

Krok 4

Następnie golonki wyjmij z marynaty, oprósz dokładnie Przyprawą do wieprzowiny Knorr, aby nadać jej wyrazisty smak. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 minut i przykryj folią, aż golonki zrobią się zupełnie miękki a skórka będzie chrupiąca. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmij folię i dopiecz mięso. Tak przygotowana golonka będzie soczysta w środku.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 4

Krok 5

Na bazie wywaru z golonki i piwa przygotuj sos. Do szklanki czystego wywaru dodaj Esencję do sosu Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Pieczona golonka w piwie  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

10

Opinie o przepisie

  • Tom

    Tom , 03.01.2023

    Autor nigdy golonki nie gotował, 1 godz. i 40 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bart Dud

    Bart Dud , 26.12.2018

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Krzemień

    Beata Krzemień , 26.04.2016

    Lekko się przypaliły te golonki hehe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Dusza

    Józek Dusza , 25.04.2016

    Podajcie skład chemiczny tych rosołów i sosów KNORR zobaczymy czym nas trujecie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Dondzilo

    Janina Dondzilo , 25.04.2016

    Pycha w piwie z warzywami ;-) uwielbiam :P :P :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Laskowski

    Włodzimierz Laskowski , 13.04.2016

    jeden uzna , ze przypieczona , ale dla mnie spalona , a to już nawet piwo nie poprawi .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Bobrowski

    Radosław Bobrowski , 12.04.2016

    Browar Krener

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Nl

    Ewa Nl , 12.04.2016

    mało apetycznie wygląda.Spalenizna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Junger

    Patrycja Junger , 12.04.2016

    Mmmmniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun , 12.04.2016

    o tak w piwie to jest konkret !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka w piwie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Golonka w piwie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona golonka w piwie Pieczona golonka w piwie

Pieczona golonka w piwie – przepis na nią przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych i aromatycznych potraw. Podaj ją na obiad lub spotkanie ze znajomymi. Golonka (np. wieprzowa) duszona jest w bulionie z dużą ilością przypraw. Najważniejsze jest  dobranie odpowiedniego mięsa. Przy jego zakupie zwróć szczególną uwagę na jego wygląd – powinno być z zewnątrz pokryte warstwą tłuszczu oraz skóry w kolorze jasnoróżowym. Do przygotowania potrawy użyj np. piwa jasnego. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, dodaj kminek (może być mielony). Przed włożeniem golonki do piekarnika, podlej ją odrobiną wywaru. Resztę zachowaj, ponieważ będzie potrzebna do przygotowania sosu. Pieczona golonka w piwie może być serwowana z purée ziemniaczanym, a jako dodatek wykorzystaj zasmażane buraczki lub kapustę. Do potrawy dobrze pasuje chrzan i musztarda, a do tego ogórek kiszony i kromka wiejskiego chleba. Sprawdź proponowany przez nas przepis. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.