Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
56 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

40 gramów

150 mililitrów

400 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i oczyść z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprósz mąką oraz solą, pieprzem i podsmaż na patelni, aż skórka zrobi się rumiana.

Krok 2

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.

Krok 3

Dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, chwilę podsmaż i wlej wino oraz wodę. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.

Krok 4

Teraz dodaj zioła oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.

Krok 5

Zalej mięso sosem. Przykryj naczynie szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw całość do nagrzanego do 160 °C piekarnika na 2,5 h.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej