Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
40 gramów
150 mililitrów
400 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i oczyść z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprósz mąką oraz solą, pieprzem i podsmaż na patelni, aż skórka zrobi się rumiana.
Krok 2
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
Krok 3
Dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, chwilę podsmaż i wlej wino oraz wodę. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
Krok 4
Teraz dodaj zioła oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
Krok 5
Zalej mięso sosem. Przykryj naczynie szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw całość do nagrzanego do 160 °C piekarnika na 2,5 h.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej