Golonka jagnięca z sosem śródziemnomorskim
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
40 gramów
150 mililitrów
400 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i oczyść z nadmiaru tłuszczu. Następnie oprósz mąką oraz solą, pieprzem i podsmaż na patelni, aż skórka zrobi się rumiana.
Krok 2
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
Krok 3
Dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, chwilę podsmaż i wlej wino oraz wodę. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.
Krok 4
Teraz dodaj zioła oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
Krok 5
Zalej mięso sosem. Przykryj naczynie szczelnie dwiema warstwami folii aluminiowej i wstaw całość do nagrzanego do 160 °C piekarnika na 2,5 h.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej