Golonka w sosie chrzanowym

- Krok 1Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.
- Krok 2Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.
- Krok 3Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.
- Krok 4Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.
- Krok 5W tym czasie przygotuj sos. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.
- Krok 6Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.
Przygotowanie

Ziele angielskie z Meksyku
Te niepozorne brązowe kuleczki, czyli ziele angielskie, Anglicy nazwali „allspice”, co miało oznaczać „wszystkie przyprawy”. Uważali bowiem, że w aromacie ziela angielskiego można odnaleźć nutę wielu przypraw: gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu, goździków, a nawet pieprzu. Dziś uważa się, że najlepsze jagody ziela angielskiego pochodzą z Meksyku, gdzie są zbierane wprost z dziko rosnących drzew.