Golonka w sosie chrzanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Golonka w sosie chrzanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

50 gramów

250 mililitrów

150 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 3

Krok 4

Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 4

Krok 5

W tym czasie przygotuj sos. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 5

Krok 6

Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej