Golonka w sosie chrzanowym - gotowana: przepis | Przepisy.pl pixel

Golonka w sosie chrzanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

50 gramów

250 mililitrów

150 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 3

Krok 4

Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 4

Krok 5

W tym czasie przygotuj sos. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 5

Krok 6

Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka w sosie chrzanowym Golonka w sosie chrzanowym

Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.