Składniki
4 sztuki
3 łyżki
50 gramów
250 mililitrów
150 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
3 sztuki
1 łyżka
3 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.
Krok 2
Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.
Krok 3
Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.
Krok 4
Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok godzinę.
Krok 5
W tym czasie przygotuj sos do golonki gotowanej. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.
Krok 6
Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka w sosie chrzanowym
Jeżeli lubisz tradycyjną kuchnię, to golonka z chrzanem będzie strzałem w dziesiątkę w Twoim menu. Już teraz możesz przygotować ją według naszego sprawdzonego przepisu. Bazą tej potrawy jest oczywiście golonka wieprzowa, której smak urozmaici nasz tajny składnik, czyli przyprawa do mięs od Knorr. W przepisie znajdziesz także aromatyczny sos do golonki. To jak, kiedy zaczynasz przygotowania?
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Soczysta i aromatyczna golonka w sosie chrzanowym nie ma sobie równych, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Dodatkowo nasz przepis jest bardzo prosty, więc kulinarni nowicjusze również dadzą sobie z nim radę. Bardzo ważnym elementem przepisu jest sos do golonki zarówno gotowanej, jak i później pieczonej. Odpowiednio przygotowany dopełni jej smak i aromat.
Na jaką okazję?
Golonka w sosie sprawdzi się jako obiad dla domowników lub gości. Możesz także zaserwować ją na większej okazji, ale musisz pamiętać, że ten rodzaj mięsa jest dość tłusty. Nim go przygotujesz, upewnij się, że wszyscy uczestnicy przyjęcia lubią golonkę. Sos do golonki możesz modyfikować oraz doprawiać tak, aby posmakował każdemu.
Czy wiesz, że?
Przygotowanie golonki w sosie to naprawdę proste zadanie. Zacznij od zrobienia mięsa, a później zajmij się sosem. Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso będzie leżakować w przyprawach, tym lepszy będzie jego smak. Przygotuj także sos chrzanowy do golonki na bazie śmietany, masła oraz mąki. Gdy mięso będzie gotowe polej go obficie sosem.
Dla urozmaicenia:
Gotową golonkę podawaj z sosem chrzanowym i ziemniaczanym puree. Jeżeli jednak wolisz inne dodatki do mięsa, to śmiało możesz zmodyfikować nasze propozycje. Dobrze sprawdzą się również pieczone lub gotowane ziemniaki, a także ryż. Po spróbowaniu przepisu na golonkę w sosie koniecznie napisz nam w komentarzu, czy wszystko Ci smakowało!