Golonka w sosie chrzanowym - gotowana: przepis | Przepisy.pl pixel

Golonka w sosie chrzanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

50 gramów

250 mililitrów

150 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 sztuki

1 łyżka

3 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 3

Krok 4

Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok godzinę.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 4

Krok 5

W tym czasie przygotuj sos do golonki gotowanej. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 5

Krok 6

Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.

Golonka w sosie chrzanowym  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Golonka w sosie chrzanowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Golonka w sosie chrzanowym Golonka w sosie chrzanowym

Jeżeli lubisz tradycyjną kuchnię, to golonka z chrzanem będzie strzałem w dziesiątkę w Twoim menu. Już teraz możesz przygotować ją według naszego sprawdzonego przepisu. Bazą tej potrawy jest oczywiście golonka wieprzowa, której smak urozmaici nasz tajny składnik, czyli przyprawa do mięs od Knorr. W przepisie znajdziesz także aromatyczny sos do golonki. To jak, kiedy zaczynasz przygotowania?

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Soczysta i aromatyczna golonka w sosie chrzanowym nie ma sobie równych, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Dodatkowo nasz przepis jest bardzo prosty, więc kulinarni nowicjusze również dadzą sobie z nim radę. Bardzo ważnym elementem przepisu jest sos do golonki zarówno gotowanej, jak i później pieczonej. Odpowiednio przygotowany dopełni jej smak i aromat.

Na jaką okazję?

Golonka w sosie sprawdzi się jako obiad dla domowników lub gości. Możesz także zaserwować ją na większej okazji, ale musisz pamiętać, że ten rodzaj mięsa jest dość tłusty. Nim go przygotujesz, upewnij się, że wszyscy uczestnicy przyjęcia lubią golonkę. Sos do golonki możesz modyfikować oraz doprawiać tak, aby posmakował każdemu.

Czy wiesz, że?

Przygotowanie golonki w sosie to naprawdę proste zadanie. Zacznij od zrobienia mięsa, a później zajmij się sosem. Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso będzie leżakować w przyprawach, tym lepszy będzie jego smak. Przygotuj także sos chrzanowy do golonki na bazie śmietany, masła oraz mąki. Gdy mięso będzie gotowe polej go obficie sosem.

Dla urozmaicenia:

Gotową golonkę podawaj z sosem chrzanowym i ziemniaczanym puree. Jeżeli jednak wolisz inne dodatki do mięsa, to śmiało możesz zmodyfikować nasze propozycje. Dobrze sprawdzą się również pieczone lub gotowane ziemniaki, a także ryż. Po spróbowaniu przepisu na golonkę w sosie koniecznie napisz nam w komentarzu, czy wszystko Ci smakowało!