
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
50 gramów
250 mililitrów
150 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
3 sztuki
1 łyżka
3 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.

Krok 2
Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.

Krok 3
Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.

Krok 4
Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.

Krok 5
W tym czasie przygotuj sos. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.

Krok 6
Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej