
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
50 gramów
250 mililitrów
150 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
3 sztuki
1 łyżka
3 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.

Krok 2
Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.

Krok 3
Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.

Krok 4
Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok godzinę.

Krok 5
W tym czasie przygotuj sos do golonki gotowanej. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.

Krok 6
Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Golonka w sosie chrzanowym
Jeżeli lubisz tradycyjną kuchnię, to golonka z chrzanem będzie strzałem w dziesiątkę w Twoim menu. Już teraz możesz przygotować ją według naszego sprawdzonego przepisu. Bazą tej potrawy jest oczywiście golonka wieprzowa, której smak urozmaici nasz tajny składnik, czyli przyprawa do mięs od Knorr. W przepisie znajdziesz także aromatyczny sos do golonki. To jak, kiedy zaczynasz przygotowania?
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników mięsnych potraw. Soczysta i aromatyczna golonka w sosie chrzanowym nie ma sobie równych, o czym już wkrótce możesz się przekonać. Dodatkowo nasz przepis jest bardzo prosty, więc kulinarni nowicjusze również dadzą sobie z nim radę. Bardzo ważnym elementem przepisu jest sos do golonki zarówno gotowanej, jak i później pieczonej. Odpowiednio przygotowany dopełni jej smak i aromat.
Na jaką okazję?
Golonka w sosie sprawdzi się jako obiad dla domowników lub gości. Możesz także zaserwować ją na większej okazji, ale musisz pamiętać, że ten rodzaj mięsa jest dość tłusty. Nim go przygotujesz, upewnij się, że wszyscy uczestnicy przyjęcia lubią golonkę. Sos do golonki możesz modyfikować oraz doprawiać tak, aby posmakował każdemu.
Czy wiesz, że?
Przygotowanie golonki w sosie to naprawdę proste zadanie. Zacznij od zrobienia mięsa, a później zajmij się sosem. Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso będzie leżakować w przyprawach, tym lepszy będzie jego smak. Przygotuj także sos chrzanowy do golonki na bazie śmietany, masła oraz mąki. Gdy mięso będzie gotowe polej go obficie sosem.
Dla urozmaicenia:
Gotową golonkę podawaj z sosem chrzanowym i ziemniaczanym puree. Jeżeli jednak wolisz inne dodatki do mięsa, to śmiało możesz zmodyfikować nasze propozycje. Dobrze sprawdzą się również pieczone lub gotowane ziemniaki, a także ryż. Po spróbowaniu przepisu na golonkę w sosie koniecznie napisz nam w komentarzu, czy wszystko Ci smakowało!


































