Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami
łatwe
52 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
50 gramów
1 pęczek
3 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.

Krok 2
Włoszczyznę zetrzyj na tarce, przełóż do garnka i dodaj mięso i suszone grzyby.

Krok 3
Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok 1,5h aż mięso zmięknie.

Krok 4
Po ugotowaniu odcedź golonki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.

Krok 5
W tym czasie z margaryny i mąki zrób zasmażkę. Dodaj ją do wywaru wraz z warzywami i grzybami. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 6
Do sosu wlej jeszcze śmietankę i gotuj przez kilka minut. Upieczoną golonkę podawaj z sosem myśliwskim, posypaną posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej