Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

50 gramów

1 pęczek

3 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę zetrzyj na tarce, przełóż do garnka i dodaj mięso i suszone grzyby.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok 1,5h aż mięso zmięknie.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 3

Krok 4

Po ugotowaniu odcedź golonki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 4

Krok 5

W tym czasie z margaryny i mąki zrób zasmażkę. Dodaj ją do wywaru wraz z warzywami i grzybami. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 5

Krok 6

Do sosu wlej jeszcze śmietankę i gotuj przez kilka minut. Upieczoną golonkę podawaj z sosem myśliwskim, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej