Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami
łatwe
42 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
50 gramów
1 pęczek
3 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
0.5 pęczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.
Krok 2
Włoszczyznę zetrzyj na tarce, przełóż do garnka i dodaj mięso i suszone grzyby.
Krok 3
Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok 1,5h aż mięso zmięknie.
Krok 4
Po ugotowaniu odcedź golonki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.
Krok 5
W tym czasie z margaryny i mąki zrób zasmażkę. Dodaj ją do wywaru wraz z warzywami i grzybami. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 6
Do sosu wlej jeszcze śmietankę i gotuj przez kilka minut. Upieczoną golonkę podawaj z sosem myśliwskim, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Liść laurowy z Turcji Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej