Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

50 gramów

1 pęczek

3 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 pęczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 1

Krok 2

Włoszczyznę zetrzyj na tarce, przełóż do garnka i dodaj mięso i suszone grzyby.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 2

Krok 3

Całość zalej wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok 1,5h aż mięso zmięknie.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 3

Krok 4

Po ugotowaniu odcedź golonki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 4

Krok 5

W tym czasie z margaryny i mąki zrób zasmażkę. Dodaj ją do wywaru wraz z warzywami i grzybami. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 5

Krok 6

Do sosu wlej jeszcze śmietankę i gotuj przez kilka minut. Upieczoną golonkę podawaj z sosem myśliwskim, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona golonka po myśliwsku z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej