
Składniki
3 sztuki
2 łyżki
6 sztuk
150 gramów
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
1 szklanka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w mniejsze kawałki, 3-4 z jednej piersi, polej połową oliwy i posyp Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 20 minut.

Krok 2
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj, następnie pokrój na cząstki lub połówki. Podobnie szalotki.

Krok 3
Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj, aby była półsurowa.

Krok 4
W szerokim rondlu rozgrzej dobrze pozostałą oliwę. Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku, aż nabiorą rumianej skórki.

Krok 5
Teraz dodaj cebulę oraz mięso i kontynuuj smażenie, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Następnie dodaj fasolkę i musztardę i jeszcze chwilę obsmaż.

Krok 6
Wlej bulion oraz śmietanę, chwilę, zagotuj, a następnie całość przenieś do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany kurczak w musztardzie
Zapiekany kurczak w musztardzie z warzywami? Tak! To nasza propozycja na obiad. Połączenie piersi drobiowej z ziemniakami, zieloną fasolką, cebulą, czosnkiem, pietruszką i oczywiście musztardą to przepis na pyszny obiad, który zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusty kulinarne. Pierś kurczaka w musztardzie jest szybkim i prostym daniem, które urzeka głębokim smakiem. Wyrazistość mięsa drobiowego zyskacie dzięki musztardzie ziarnistej, która sprawi także, że pierś będzie krucha i soczysta.
Dla kogo?
Kurczak w musztardzie z piekarnika jest dla każdego! Zachwyci również zwolenników szybkiej i nowoczesnej kuchni.
Na jaką okazję?
Zapiekany kurczak z musztardą to propozycja na codzienny obiad. Idealnie uzupełni także menu kolacyjne. Pierś z kurczaka w musztardzie z piekarnika możecie zaserwować również podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Musztarda jest jednym z najbardziej znanych sosów, wykorzystywanym przede wszystkim do mięs i wędlin. Ma wiele odmian, a fani tego dodatku mogą zwiedzić Muzeum Musztardy w USA, w którym zgromadzono ponad 4 400 musztard z całego świata.
Dla urozmaicenia:
Kurczak pieczony w musztardzie świetnie komponuje się z posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz dodać nieco egzotyki do tej potrawy, pietruszkę możesz zastąpić świeżą kolendrą.