Składniki
3 sztuki
2 łyżki
6 sztuk
150 gramów
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
0.5 pęczka
0.5 szklanki
1 szklanka
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w mniejsze kawałki, 3-4 z jednej piersi, polej połową oliwy i posyp Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 20 minut.
Krok 2
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj, następnie pokrój na cząstki lub połówki. Podobnie szalotki.
Krok 3
Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj, aby była półsurowa.
Krok 4
W szerokim rondlu rozgrzej dobrze pozostałą oliwę. Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku, aż nabiorą rumianej skórki.
Krok 5
Teraz dodaj cebulę oraz mięso i kontynuuj smażenie, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Następnie dodaj fasolkę i musztardę i jeszcze chwilę obsmaż.
Krok 6
Wlej bulion oraz śmietanę, chwilę, zagotuj, a następnie całość przenieś do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany kurczak w musztardzie
Zapiekany kurczak w musztardzie z warzywami? Tak! To nasza propozycja na obiad. Połączenie piersi drobiowej z ziemniakami, zieloną fasolką, cebulą, czosnkiem, pietruszką i oczywiście musztardą to przepis na pyszny obiad, który zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusty kulinarne. Pierś kurczaka w musztardzie jest szybkim i prostym daniem, które urzeka głębokim smakiem. Wyrazistość mięsa drobiowego zyskacie dzięki musztardzie ziarnistej, która sprawi także, że pierś będzie krucha i soczysta.
Dla kogo?
Kurczak w musztardzie z piekarnika jest dla każdego! Zachwyci również zwolenników szybkiej i nowoczesnej kuchni.
Na jaką okazję?
Zapiekany kurczak z musztardą to propozycja na codzienny obiad. Idealnie uzupełni także menu kolacyjne. Pierś z kurczaka w musztardzie z piekarnika możecie zaserwować również podczas domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Musztarda jest jednym z najbardziej znanych sosów, wykorzystywanym przede wszystkim do mięs i wędlin. Ma wiele odmian, a fani tego dodatku mogą zwiedzić Muzeum Musztardy w USA, w którym zgromadzono ponad 4 400 musztard z całego świata.
Dla urozmaicenia:
Kurczak pieczony w musztardzie świetnie komponuje się z posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz dodać nieco egzotyki do tej potrawy, pietruszkę możesz zastąpić świeżą kolendrą.