Pierś z kurczaka w musztardzie z piekarnika: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekany kurczak w musztardzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

heart
1101 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1932 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

6 sztuk

150 gramów

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki, 3-4 z jednej piersi, polej połową oliwy i posyp Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 20 minut.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj, następnie pokrój na cząstki lub połówki. Podobnie szalotki.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 2

Krok 3

Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj, aby była półsurowa.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 3

Krok 4

W szerokim rondlu rozgrzej dobrze pozostałą oliwę. Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku, aż nabiorą rumianej skórki.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj cebulę oraz mięso i kontynuuj smażenie, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Następnie dodaj fasolkę i musztardę i jeszcze chwilę obsmaż.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 5

Krok 6

Wlej bulion oraz śmietanę, chwilę, zagotuj, a następnie całość przenieś do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

8

Opinie o przepisie

  • Anulka

    Anulka , 30.07.2023

    Dzis zrobilam na obiad. Jak dla mnie bardzo smaczne !!! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara  Musioł

    Dagmara Musioł , 29.04.2020

    Ziemniaki lepiej przed włożeniem do piekarnika gotować przez około 10 minut ponieważ smażenie na patelni oraz zapiekanie w piekarniku nie wystarcza i są surowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Żelichowska

    Agnieszka Żelichowska , 25.04.2020

    Jak dla mnie bylo zbyt zadkie wiec zagescilam maka. Musialam tez posolic troche. W piekarniku pieklam 30 minut bo dopiero wtedy ziemniaki byly miekkie. Na koncu posypalam startym serem i pod gril (w piekarniku). Po wyjeciu radze poczekac pol godziny bo zaraz po podaniu (mimo maki) ma konsystencje zupy. Bylo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Błaszczyk

    Edyta Błaszczyk , 17.06.2019

    jak wrzuce surowe ziemniaki na 10 min do piekarnika to przeciez beda twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 01.05.2019

    przepis super tylko zastanowiła mnie ta musztarda jaka dokładnie ma być i ile bo np.miałam 270gram to tyle miałam dodać?:)dodałam mniej ślę przepis godny polecenia

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Walczak

    Ewa Walczak , 05.11.2015

    mam zamiar zrobić dziś na obiad . zobaczymy jak smakuje ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kurczak w musztardzie  Zapiekany kurczak w musztardzie

Zapiekany kurczak w musztardzie z warzywami? Tak! To nasza propozycja na obiad. Połączenie piersi drobiowej z ziemniakami, zieloną fasolką, cebulą, czosnkiem, pietruszką i oczywiście musztardą to przepis na pyszny obiad, który zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusty kulinarne. Pierś kurczaka w musztardzie jest szybkim i prostym daniem, które urzeka głębokim smakiem. Wyrazistość mięsa drobiowego zyskacie dzięki musztardzie ziarnistej, która sprawi także, że pierś będzie krucha i soczysta.

Dla kogo?

Kurczak w musztardzie z piekarnika jest dla każdego! Zachwyci również zwolenników szybkiej i nowoczesnej kuchni.

Na jaką okazję?

Zapiekany kurczak z musztardą to propozycja na codzienny obiad. Idealnie uzupełni także menu kolacyjne. Pierś z kurczaka w musztardzie z piekarnika możecie zaserwować również podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Musztarda jest jednym z najbardziej znanych sosów, wykorzystywanym przede wszystkim do mięs i wędlin. Ma wiele odmian, a fani tego dodatku mogą zwiedzić Muzeum Musztardy w USA, w którym zgromadzono ponad 4 400 musztard z całego świata.

Dla urozmaicenia:

Kurczak pieczony w musztardzie świetnie komponuje się z posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz dodać nieco egzotyki do tej potrawy, pietruszkę możesz zastąpić świeżą kolendrą.