Pierś z kurczaka w musztardzie z piekarnika: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekany kurczak w musztardzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

heart
1100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1328 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1911 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 łyżki

6 sztuk

150 gramów

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki, 3-4 z jednej piersi, polej połową oliwy i posyp Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 20 minut.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj, następnie pokrój na cząstki lub połówki. Podobnie szalotki.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 2

Krok 3

Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj, aby była półsurowa.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 3

Krok 4

W szerokim rondlu rozgrzej dobrze pozostałą oliwę. Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku, aż nabiorą rumianej skórki.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj cebulę oraz mięso i kontynuuj smażenie, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Następnie dodaj fasolkę i musztardę i jeszcze chwilę obsmaż.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 5

Krok 6

Wlej bulion oraz śmietanę, chwilę, zagotuj, a następnie całość przenieś do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

8

Opinie o przepisie

  • Anulka

    Anulka , 30.07.2023

    Dzis zrobilam na obiad. Jak dla mnie bardzo smaczne !!! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara  Musioł

    Dagmara Musioł , 29.04.2020

    Ziemniaki lepiej przed włożeniem do piekarnika gotować przez około 10 minut ponieważ smażenie na patelni oraz zapiekanie w piekarniku nie wystarcza i są surowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Żelichowska

    Agnieszka Żelichowska , 25.04.2020

    Jak dla mnie bylo zbyt zadkie wiec zagescilam maka. Musialam tez posolic troche. W piekarniku pieklam 30 minut bo dopiero wtedy ziemniaki byly miekkie. Na koncu posypalam startym serem i pod gril (w piekarniku). Po wyjeciu radze poczekac pol godziny bo zaraz po podaniu (mimo maki) ma konsystencje zupy. Bylo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Błaszczyk

    Edyta Błaszczyk , 17.06.2019

    jak wrzuce surowe ziemniaki na 10 min do piekarnika to przeciez beda twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 01.05.2019

    przepis super tylko zastanowiła mnie ta musztarda jaka dokładnie ma być i ile bo np.miałam 270gram to tyle miałam dodać?:)dodałam mniej ślę przepis godny polecenia

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Walczak

    Ewa Walczak , 05.11.2015

    mam zamiar zrobić dziś na obiad . zobaczymy jak smakuje ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sajgonki po chińsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kurczak w musztardzie  Zapiekany kurczak w musztardzie

Zapiekany kurczak w musztardzie z warzywami? Tak! To nasza propozycja na obiad. Połączenie piersi drobiowej z ziemniakami, zieloną fasolką, cebulą, czosnkiem, pietruszką i oczywiście musztardą to przepis na pyszny obiad, który zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusty kulinarne. Pierś kurczaka w musztardzie jest szybkim i prostym daniem, które urzeka głębokim smakiem. Wyrazistość mięsa drobiowego zyskacie dzięki musztardzie ziarnistej, która sprawi także, że pierś będzie krucha i soczysta.

Dla kogo?

Kurczak w musztardzie z piekarnika jest dla każdego! Zachwyci również zwolenników szybkiej i nowoczesnej kuchni.

Na jaką okazję?

Zapiekany kurczak z musztardą to propozycja na codzienny obiad. Idealnie uzupełni także menu kolacyjne. Pierś z kurczaka w musztardzie z piekarnika możecie zaserwować również podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Musztarda jest jednym z najbardziej znanych sosów, wykorzystywanym przede wszystkim do mięs i wędlin. Ma wiele odmian, a fani tego dodatku mogą zwiedzić Muzeum Musztardy w USA, w którym zgromadzono ponad 4 400 musztard z całego świata.

Dla urozmaicenia:

Kurczak pieczony w musztardzie świetnie komponuje się z posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz dodać nieco egzotyki do tej potrawy, pietruszkę możesz zastąpić świeżą kolendrą.