Zapiekany kurczak w musztardzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

834 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1572 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

6 sztuk

150 gramów

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

0.5 pęczka

0.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w mniejsze kawałki, 3-4 z jednej piersi, polej połową oliwy i posyp Przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 20 minut.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i umyj, następnie pokrój na cząstki lub połówki. Podobnie szalotki.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 2

Krok 3

Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj, aby była półsurowa.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 3

Krok 4

W szerokim rondlu rozgrzej dobrze pozostałą oliwę. Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku, aż nabiorą rumianej skórki.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj cebulę oraz mięso i kontynuuj smażenie, aż wszystko nabierze rumianych kolorów. Następnie dodaj fasolkę i musztardę i jeszcze chwilę obsmaż.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 5

Krok 6

Wlej bulion oraz śmietanę, chwilę, zagotuj, a następnie całość przenieś do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.

Zapiekany kurczak w musztardzie   - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Edyta Błaszczyk

    Edyta Błaszczyk

    jak wrzuce surowe ziemniaki na 10 min do piekarnika to przeciez beda twarde...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka

    przepis super tylko zastanowiła mnie ta musztarda jaka dokładnie ma być i ile bo np.miałam 270gram to tyle miałam dodać?:)dodałam mniej ślę przepis godny polecenia

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Walczak

    Ewa Walczak

    mam zamiar zrobić dziś na obiad . zobaczymy jak smakuje ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany kurczak w musztardzie   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany kurczak w musztardzie  Zapiekany kurczak w musztardzie

Zapiekany kurczak w musztardzie z warzywami? Tak! To nasza propozycja na obiad. Połączenie piersi drobiowej z ziemniakami, zieloną fasolką, cebulą, czosnkiem, pietruszką i oczywiście musztardą to przepis na pyszny obiad, który zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusty kulinarne. Pierś kurczaka w musztardzie jest szybkim i prostym daniem, które urzeka głębokim smakiem. Wyrazistość mięsa drobiowego zyskacie dzięki musztardzie ziarnistej, która sprawi także, że pierś będzie krucha i soczysta.

Dla kogo?

Kurczak w musztardzie z piekarnika jest dla każdego! Zachwyci również zwolenników szybkiej i nowoczesnej kuchni.

Na jaką okazję?

Zapiekany kurczak z musztardą to propozycja na codzienny obiad. Idealnie uzupełni także menu kolacyjne. Pierś z kurczaka w musztardzie z piekarnika możecie zaserwować również podczas domowej imprezy.

Czy wiesz, że?

Musztarda jest jednym z najbardziej znanych sosów, wykorzystywanym przede wszystkim do mięs i wędlin. Ma wiele odmian, a fani tego dodatku mogą zwiedzić Muzeum Musztardy w USA, w którym zgromadzono ponad 4 400 musztard z całego świata.

Dla urozmaicenia:

Kurczak pieczony w musztardzie świetnie komponuje się z posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz dodać nieco egzotyki do tej potrawy, pietruszkę możesz zastąpić świeżą kolendrą.