
Składniki
null
0.6 szklanki
null
null
30 gramów
3 łyżki
1 pęczek
50 gramów
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszonego wcześniej i oczyszczonego suma, umyj i pokrój w dzwonka. Oprósz solą, pieprzem, skrop obficie sokiem z cytryny i odstaw na przynajmniej 30 minut w chłodne miejsce, aby ryba przeszła aromatem.
Krok 2
Warzywa umyj, zalej wrzątkiem i zagotuj.
Krok 3
Włóż rybę i gotuj przez 20 minut.
Krok 4
Osącz, przełóż do żaroodpornej formy.
Krok 5
Ze śmietany i chrzanu przygotuj sos, wymieszaj, dopraw do smaku i połącz z opłukanymi rodzynkami.
Krok 6
Zalej sosem rybę i duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Krok 7
Przełóż razem z sosem na półmisek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej