
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora oczyść, umyj, następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka sekund. Przełóż do miski z zimną wodą (dzięki temu, por nabierze ładnego koloru i straci nieco ostrości w smaku). Po kilku chwilach pokrój go w cienkie paski.

Krok 2
Selera i jabłka pokrój w plastry, następnie w cienkie paski.

Krok 3
Rodzynki i orzechy włoskie sparz we wrzącej wodzie. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj warzywa, rodzynki oraz orzechy i całość wymieszaj.

Krok 4
Podawaj na listkach cykorii, udekorowane rodzynkami i orzechami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z porów
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sałatkę z porów. Zawiera się w niej prawdziwe bogactwo smaków: warzyw, owoców i bakalii. Co ważne, do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: pora, selera korzeniowego, jabłka, rodzynków oraz orzechów włoskich. Składniki połączysz sosem sałatkowym do mizerii Knorr, wymieszanym z kwaśną śmietaną, którą ewentualnie możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Całość udekoruj listkami świeżej cykorii. Pamiętaj, by przed pokrojeniem, sparzyć pora we wrzącej osolonej wodzie, dzięki czemu straci nieco na ostrości, a dodatkowo zmięknie, zachowując swój naturalny kolor. Z czym podawać proponowaną sałatkę z porów? Pasuje niemal do wszystkiego: ryb, mięs, placków ziemniaczanych, frytek, kaszy gryczanej, ryżu. Sprawdzi się także jako samodzielna przekąska lub przystawka podczas przyjęcia. Wypróbuj podany przepis na uniwersalną sałatkę z porów i serwuj ją do różnorodnych dań na wiele okazji. Życzymy smacznego.