
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora oczyść, umyj, następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka sekund. Przełóż do miski z zimną wodą (dzięki temu, por nabierze ładnego koloru i straci nieco ostrości w smaku). Po kilku chwilach pokrój go w cienkie paski.

Krok 2
Selera i jabłka pokrój w plastry, następnie w cienkie paski.

Krok 3
Rodzynki i orzechy włoskie sparz we wrzącej wodzie. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj warzywa, rodzynki oraz orzechy i całość wymieszaj.

Krok 4
Podawaj na listkach cykorii, udekorowane rodzynkami i orzechami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z porów
Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sałatkę z porów. Zawiera się w niej prawdziwe bogactwo smaków: warzyw, owoców i bakalii. Co ważne, do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: pora, selera korzeniowego, jabłka, rodzynków oraz orzechów włoskich. Składniki połączysz sosem sałatkowym do mizerii Knorr, wymieszanym z kwaśną śmietaną, którą ewentualnie możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Całość udekoruj listkami świeżej cykorii. Pamiętaj, by przed pokrojeniem, sparzyć pora we wrzącej osolonej wodzie, dzięki czemu straci nieco na ostrości, a dodatkowo zmięknie, zachowując swój naturalny kolor. Z czym podawać proponowaną sałatkę z porów? Pasuje niemal do wszystkiego: ryb, mięs, placków ziemniaczanych, frytek, kaszy gryczanej, ryżu. Sprawdzi się także jako samodzielna przekąska lub przystawka podczas przyjęcia. Wypróbuj podany przepis na uniwersalną sałatkę z porów i serwuj ją do różnorodnych dań na wiele okazji. Życzymy smacznego.