Sałatka z pora na Wielkanoc: z orzechów i selera | Przepisy.pl pixel

Sałatka z porów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

104

heart
998 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2763 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2885 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora oczyść, umyj, następnie sparz we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka sekund. Przełóż do miski z zimną wodą (dzięki temu, por nabierze ładnego koloru i straci nieco ostrości w smaku). Po kilku chwilach pokrój go w cienkie paski.

Sałatka z porów - Krok 1

Krok 2

Selera i jabłka pokrój w plastry, następnie w cienkie paski.

Sałatka z porów - Krok 2

Krok 3

Rodzynki i orzechy włoskie sparz we wrzącej wodzie. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną. Dodaj warzywa, rodzynki oraz orzechy i całość wymieszaj.

Sałatka z porów - Krok 3

Krok 4

Podawaj na listkach cykorii, udekorowane rodzynkami i orzechami.

Sałatka z porów - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

6

Opinie o przepisie

  • Bożena Grzywaczewska

    Bożena Grzywaczewska , 21.11.2020

    Bardzo smaczna sałatka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatiana

    Tatiana , 14.11.2020

    Bardzo smaczna sałata! Nie wszyscy lubią korzenne smaki, to fakt, ale ja - uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jack Daniel

    Jack Daniel , 05.04.2017

    bez szału powiem więcej nie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Topoliński

    Krzysztof Topoliński , 25.03.2016

    Zatem widzę, że sprawa stała się poważna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Janosz

    Beata Janosz , 16.03.2016

    Sos lepiej zrobić swój

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Piotrowska

    Beata Piotrowska , 15.03.2016

    asz?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z porów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z porówSałatka z porów

Szukasz przepisu na smaczny i wyrazisty dodatek do dania głównego? Skorzystaj z inspiracji na sałatkę z porów. Zawiera się w niej prawdziwe bogactwo smaków: warzyw, owoców i bakalii. Co ważne, do jej przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników: pora, selera korzeniowego, jabłka, rodzynków oraz orzechów włoskich. Składniki połączysz sosem sałatkowym do mizerii Knorr, wymieszanym z kwaśną śmietaną, którą ewentualnie możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Całość udekoruj listkami świeżej cykorii. Pamiętaj, by przed pokrojeniem, sparzyć pora we wrzącej osolonej wodzie, dzięki czemu straci nieco na ostrości, a dodatkowo zmięknie, zachowując  swój naturalny kolor. Z czym podawać proponowaną sałatkę z porów? Pasuje niemal do wszystkiego: ryb, mięs, placków ziemniaczanych, frytek, kaszy gryczanej, ryżu. Sprawdzi się także jako samodzielna przekąska lub przystawka podczas przyjęcia. Wypróbuj podany przepis na uniwersalną sałatkę z porów i serwuj ją do różnorodnych dań na wiele okazji. Życzymy smacznego.