Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
684 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

493 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

898 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź.

Krok 2

Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki pokrojone w plastry i smaż chwilę razem. Wlej 250 ml wody.

Krok 3

Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, dzięki której sos będzie idealnie doprawiony i odpowiednio gęsty, rozmieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 4

Zmniejsz ogień, dodaj osuszone liście szpinaku, śmietanę oraz makaron i gotuj 3 minuty. Gotowy makaron posyp startym serem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będą suszone pomidory. Pokrój je w cienkie paseczki i dodaj do sosu.

2

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Fajne szybkie danie jak zrobi się więcej to ma się je na dwa dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Flanc

    Iwona Flanc , 30.12.2015

    Było pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem i pieczarkamiMakaron ze szpinakiem i pieczarkami

Kremowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja na bezmięsny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko fanom warzywnych potraw. Przyrządza się go z zaledwie kilku składników, które sprawiają, że danie jest smaczne i wyraziste. Pieczarki dodaje się do zeszklonej na tłuszczu cebuli, do całości dolewa się wody, dołącza esencję do sosu pieczarkowego, świeży szpinak oraz śmietanę. W ten sposób powstaje gęsty, delikatny sos, z którym podaje się makaron. Dzięki kremowej konsystencji dokładnie łączy się on z pastą i tworzy pyszną potrawę o włoskim charakterze. Dodaj do niego pokrojone w plasterki suszone pomidory, jeśli chcesz urozmaicić tę potrawę. Całość posyp startym serem, płatkami parmezanu lub prażonymi płatkami migdałów. Serwując kremowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami, ozdób danie na talerzu bazylią, natką pietruszki lub wykorzystaj do tego świeży szpinak. Ze szpinakowo-pieczarkowym sosem możesz też łączyć inne rodzaje makaronu – sprawdzą się również świderki lub kokardki. Masz ochotę na coś delikatnego i smacznego? Wypróbuj ten przepis.