Makaron ze szpinakiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

617 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

712 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź.

Krok 2

Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki pokrojone w plastry i smaż chwilę razem. Wlej 250 ml wody.

Krok 3

Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, dzięki której sos będzie idealnie doprawiony i odpowiednio gęsty, rozmieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 4

Zmniejsz ogień, dodaj osuszone liście szpinaku, śmietanę oraz makaron i gotuj 3 minuty. Gotowy makaron posyp startym serem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będą suszone pomidory. Pokrój je w cienkie paseczki i dodaj do sosu.

2

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Fajne szybkie danie jak zrobi się więcej to ma się je na dwa dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Flanc

    Iwona Flanc , 30.12.2015

    Było pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem i pieczarkamiMakaron ze szpinakiem i pieczarkami

Kremowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja na bezmięsny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko fanom warzywnych potraw. Przyrządza się go z zaledwie kilku składników, które sprawiają, że danie jest smaczne i wyraziste. Pieczarki dodaje się do zeszklonej na tłuszczu cebuli, do całości dolewa się wody, dołącza esencję do sosu pieczarkowego, świeży szpinak oraz śmietanę. W ten sposób powstaje gęsty, delikatny sos, z którym podaje się makaron. Dzięki kremowej konsystencji dokładnie łączy się on z pastą i tworzy pyszną potrawę o włoskim charakterze. Dodaj do niego pokrojone w plasterki suszone pomidory, jeśli chcesz urozmaicić tę potrawę. Całość posyp startym serem, płatkami parmezanu lub prażonymi płatkami migdałów. Serwując kremowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami, ozdób danie na talerzu bazylią, natką pietruszki lub wykorzystaj do tego świeży szpinak. Ze szpinakowo-pieczarkowym sosem możesz też łączyć inne rodzaje makaronu – sprawdzą się również świderki lub kokardki. Masz ochotę na coś delikatnego i smacznego? Wypróbuj ten przepis.