Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - tagliatelle | Przepisy.pl pixel

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
684 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

496 osób wydrukowało

Pobierz pdf

902 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź.

Krok 2

Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki pokrojone w plastry i smaż chwilę razem. Wlej 250 ml wody.

Krok 3

Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr, dzięki której sos będzie idealnie doprawiony i odpowiednio gęsty, rozmieszaj dokładnie i zagotuj.

Krok 4

Zmniejsz ogień, dodaj osuszone liście szpinaku, śmietanę oraz makaron i gotuj 3 minuty. Gotowy makaron posyp startym serem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do takiego makaronu będą suszone pomidory. Pokrój je w cienkie paseczki i dodaj do sosu.

2

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Fajne szybkie danie jak zrobi się więcej to ma się je na dwa dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Flanc

    Iwona Flanc , 30.12.2015

    Było pysznie!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ze szpinakiem i pieczarkamiMakaron ze szpinakiem i pieczarkami

Kremowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami to propozycja na bezmięsny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko fanom warzywnych potraw. Przyrządza się go z zaledwie kilku składników, które sprawiają, że danie jest smaczne i wyraziste. Pieczarki dodaje się do zeszklonej na tłuszczu cebuli, do całości dolewa się wody, dołącza esencję do sosu pieczarkowego, świeży szpinak oraz śmietanę. W ten sposób powstaje gęsty, delikatny sos, z którym podaje się makaron. Dzięki kremowej konsystencji dokładnie łączy się on z pastą i tworzy pyszną potrawę o włoskim charakterze. Dodaj do niego pokrojone w plasterki suszone pomidory, jeśli chcesz urozmaicić tę potrawę. Całość posyp startym serem, płatkami parmezanu lub prażonymi płatkami migdałów. Serwując kremowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami, ozdób danie na talerzu bazylią, natką pietruszki lub wykorzystaj do tego świeży szpinak. Ze szpinakowo-pieczarkowym sosem możesz też łączyć inne rodzaje makaronu – sprawdzą się również świderki lub kokardki. Masz ochotę na coś delikatnego i smacznego? Wypróbuj ten przepis.