
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
3 garść
4 listków
2 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
3 łyżki
6 łyżek
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kromki pieczywa okrój ze skóry, a następnie pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm. Natkę posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pieczywo oraz posiekany czosnek. Grzanki opiekaj na patelni do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Dopraw do smaku i dodaj natkę.

Krok 2
Raddicchio porwij na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, a następnie pokrusz. Kurczaka porwij na kawałki.

Krok 3
W salaterce wymieszaj sałaty, mięso z kurczaka, żurawinę oraz orzechy.

Krok 4
W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Gotowym sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu chrupiącymi grzankami i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie również pleśniowy ser Gorgonzola.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem wędzonym
Wędzony kurczak pysznie komponuje się z różnego rodzaju sałatami i suszoną żurawiną. Przygotuj prostą, ale wyborną sałatkę z jego dodatkiem, urozmaicając ją orzechami włoskimi i ziołowo-czosnkowymi grzankami. Te ostatnie najłatwiej przyrządzić na patelni – pokrój pieczywo w kostkę, a następnie podsmaż je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką pietruszki. Jeśli chcesz, aby grzanki były pikantniejsze, posyp je w trakcie smażenia niewielką ilością pieprzu kajeńskiego. Listki sałat i mięso podziel na mniejsze części – oprócz radicchio dołącz też rukolę, która ma dość wyrazisty, delikatnie orzechowy smak i dobrze współgra z pozostałymi słodko-wytrawnymi składnikami. Wymieszaj je i polej sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym. Sałatkę z wędzonym kurczakiem serwuj jako kolację lub przekąskę na przyjęciu. Będzie doskonała także z kaszą jaglaną lub kuskusem. Jeśli lubisz sery, dodaj np. gorgonzolę. Masz ochotę na apetyczną sałatkę z kurczakiem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią.