
Składniki
150 gramów
1 opakowanie
3 garść
4 listków
2 łyżki
1 łyżka
4 sztuki
3 łyżki
6 łyżek
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kromki pieczywa okrój ze skóry, a następnie pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm. Natkę posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pieczywo oraz posiekany czosnek. Grzanki opiekaj na patelni do momentu, gdy nabiorą złotego koloru. Dopraw do smaku i dodaj natkę.

Krok 2
Raddicchio porwij na mniejsze kawałki. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni, a następnie pokrusz. Kurczaka porwij na kawałki.

Krok 3
W salaterce wymieszaj sałaty, mięso z kurczaka, żurawinę oraz orzechy.

Krok 4
W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Gotowym sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu chrupiącymi grzankami i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do tej sałatki będzie również pleśniowy ser Gorgonzola.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem wędzonym
Wędzony kurczak pysznie komponuje się z różnego rodzaju sałatami i suszoną żurawiną. Przygotuj prostą, ale wyborną sałatkę z jego dodatkiem, urozmaicając ją orzechami włoskimi i ziołowo-czosnkowymi grzankami. Te ostatnie najłatwiej przyrządzić na patelni – pokrój pieczywo w kostkę, a następnie podsmaż je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką pietruszki. Jeśli chcesz, aby grzanki były pikantniejsze, posyp je w trakcie smażenia niewielką ilością pieprzu kajeńskiego. Listki sałat i mięso podziel na mniejsze części – oprócz radicchio dołącz też rukolę, która ma dość wyrazisty, delikatnie orzechowy smak i dobrze współgra z pozostałymi słodko-wytrawnymi składnikami. Wymieszaj je i polej sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym. Sałatkę z wędzonym kurczakiem serwuj jako kolację lub przekąskę na przyjęciu. Będzie doskonała także z kaszą jaglaną lub kuskusem. Jeśli lubisz sery, dodaj np. gorgonzolę. Masz ochotę na apetyczną sałatkę z kurczakiem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią.


































