Jajka faszerowane szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

41

1537 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Katty Pery

    Katty Pery , 20.03.2016

    Jeszcze nie jadłam ale spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane szpinakiemJajka faszerowane szpinakiem

Jajka ugotowane na twardo to postawa wielu wyjątkowych dań. Spróbujcie jaj faszerowanych szpinakiem i żółtym serem – sprawdzają się na stole wielkanocnym oraz jako składnik tzw. zimnej płyty na przyjęciach towarzyskich, które zorganizujesz w domu. Tak przygotowane jaja z powodzeniem można przechowywać nawet dwa dni w lodówce, więc zrobione wcześniej, możesz wyjąć je na śniadanie nawet w pracowite dni w środku tygodnia. Koniecznie podaj do nich kremowy i aromatyczny dressing, np. serowy, czosnkowy lub ziołowy. Faszerowane jajka poza doskonałym smakiem wyróżnia także piękny wygląd – połówki jajek z zieloną kulką farszu, ułożone na kiełkach lub sałatach to bardzo efektowna przystawka. Odrobina cierpliwości, konieczna przy nakładaniu farszu do białek, z pewnością się opłaci.