Jajka faszerowane szpinakiem i serem – przepis | Przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

50

heart
1609 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1451 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Katty Pery

    Katty Pery , 20.03.2016

    Jeszcze nie jadłam ale spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Omlet ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane szpinakiemJajka faszerowane szpinakiem

Jajka ugotowane na twardo to postawa wielu wyjątkowych dań. Spróbujcie jaj faszerowanych szpinakiem i żółtym serem – sprawdzają się na stole wielkanocnym oraz jako składnik tzw. zimnej płyty na przyjęciach towarzyskich, które zorganizujesz w domu. Tak przygotowane jaja z powodzeniem można przechowywać nawet dwa dni w lodówce, więc zrobione wcześniej, możesz wyjąć je na śniadanie nawet w pracowite dni w środku tygodnia. Koniecznie podaj do nich kremowy i aromatyczny dressing, np. serowy, czosnkowy lub ziołowy. Faszerowane jajka poza doskonałym smakiem wyróżnia także piękny wygląd – połówki jajek z zieloną kulką farszu, ułożone na kiełkach lub sałatach to bardzo efektowna przystawka. Odrobina cierpliwości, konieczna przy nakładaniu farszu do białek, z pewnością się opłaci.