Jajka faszerowane szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

40

1457 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1039 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1040 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

200 gramów

3 łyżki

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtka.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj do szpinaku kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś przez 3-4 minut, aż wszystko się połączy. Odlej nadmiar wody i odstaw resztę do ostygnięcia.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak i żółtka posiekaj. Dodaj starty ser oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Farsz nakładaj na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.

Jajka faszerowane szpinakiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katty Pery

    Katty Pery

    Jeszcze nie jadłam ale spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane szpinakiemJajka faszerowane szpinakiem

Jajka ugotowane na twardo to postawa wielu wyjątkowych dań. Spróbujcie jaj faszerowanych szpinakiem i żółtym serem – sprawdzają się na stole wielkanocnym oraz jako składnik tzw. zimnej płyty na przyjęciach towarzyskich, które zorganizujesz w domu. Tak przygotowane jaja z powodzeniem można przechowywać nawet dwa dni w lodówce, więc zrobione wcześniej, możesz wyjąć je na śniadanie nawet w pracowite dni w środku tygodnia. Koniecznie podaj do nich kremowy i aromatyczny dressing, np. serowy, czosnkowy lub ziołowy. Faszerowane jajka poza doskonałym smakiem wyróżnia także piękny wygląd – połówki jajek z zieloną kulką farszu, ułożone na kiełkach lub sałatach to bardzo efektowna przystawka. Odrobina cierpliwości, konieczna przy nakładaniu farszu do białek, z pewnością się opłaci.