
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
0.5 pęczka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź je, obierz i przekrój na pół.

Krok 2
Wydrąż żółtka i wymieszaj z majonezem aż powstanie pasta. Pastę dopraw sosem sałatkowym Knorr.

Krok 3
Przełóż pastę do woreczka z odciętym rogiem i nakładaj do wydrążonych białek.

Krok 4
Teraz pokrój szczypiorek na 3-4 centymetrowe kawałki i powbijaj je pionowo w pastę z żółtek. Ważne aby szczypiorek był świeży i sztywny.

Krok 5
Z papryki wytnij małe oczka i przyłóż do jeża. Oczka możesz zrobić też z oliwek.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka jeże
Jeśli szukasz oryginalnego sposobu na podanie jajek na twardo, koniecznie sprawdź ten przepis. Przyrządzone w ten sposób będą nie tylko smaczną, ale również wyjątkowo efektownie prezentującą się przekąską. Na początek ugotuj je na twardo. Po wystudzeniu należy je obrać i przekroić na pół. Kolejny krok to wydrążenie żółtek, dzięki któremu zyskasz miejsce na farsz. Przygotujesz go z zaledwie trzech składników: żółtek, majonezu i włoskiego sosu sałatkowego. Tak przyrządzony przełóż do woreczka z odciętym rogiem i nakładaj do wydrążonych białek. Świeży szczypiorek podziel na małe kawałki podobnej wielkości i powbijaj w pastę z żółtek – będzie imitować igły zwierzęcia. Z papryki lub oliwek wytnij jeżowe oczy i umieść je na froncie jajek. Całość podawaj na dużym półmisku. Do dekoracji wykorzystaj świeże kiełki, np. rzodkiewki. Jajka jeże serwuj sauté lub z kromką świeżego pieczywa. Świetnie sprawdzi się chleb wieloziarnisty na żytnim zakwasie. Wypróbuj nasz przepis na wyjątkowo smaczną przekąskę, idealną nie tylko na śniadanie wielkanocne.