Jajka jeże

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

345 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

612 osób wydrukowało

Pobierz pdf

528 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

0.5 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo, następnie wystudź je, obierz i przekrój na pół.

Jajka jeże  - Krok 1

Krok 2

Wydrąż żółtka i wymieszaj z majonezem aż powstanie pasta. Pastę dopraw sosem sałatkowym Knorr.

Jajka jeże  - Krok 2

Krok 3

Przełóż pastę do woreczka z odciętym rogiem i nakładaj do wydrążonych białek.

Jajka jeże  - Krok 3

Krok 4

Teraz pokrój szczypiorek na 3-4 centymetrowe kawałki i powbijaj je pionowo w pastę z żółtek. Ważne aby szczypiorek był świeży i sztywny.

Jajka jeże  - Krok 4

Krok 5

Z papryki wytnij małe oczka i przyłóż do jeża. Oczka możesz zrobić też z oliwek.

Jajka jeże  - Krok 5
22

Opinie o przepisie

  • Edyta Tarabula

    Edyta Tarabula, 15.04.2018

    ciekawa potrawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Rybitwa

    Krzysztof Rybitwa, 29.03.2016

    pycha tylko Dodałem jeszcze pieczarek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Pokorska

    Jolanta Pokorska, 15.03.2016

    Ciekawie wyglądają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sztuciec.pl

    Sztuciec.pl, 15.03.2016

    najeżone jajeczka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 15.03.2016

    Basia jak przygotujesz takie jajka jeże na pewno się przekona ;) A jeśli nie da się przechytrzyć to może przygotujesz dla niego specjalną wersję z farszem np. żółtego sera :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Lipa

    Basia Lipa, 15.03.2016

    Ciekawe, przepis poprosze :-). Moj synek nie lubi zoltka ale moze jest sposob by go oszukac by zjadl?:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Igras-Zielińska

    Krystyna Igras-Zielińska, 15.03.2016

    bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Ceglarz

    Czesław Ceglarz, 11.11.2014

    Świeże jeże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska, 11.11.2014

    ale, jak widać, my jadamy jeże

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Bałdys

    Arkadiusz Bałdys, 11.11.2014

    To koszmarko-potworki , a nie jeże !!! Makłowicz o niebo bardziej realistyczne zrobi lewą ręką i tyłem !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Fudalej

    Wieslaw Fudalej, 11.11.2014

    Piszesz kolezanko o bledach ale nie mowisz jakie to bledy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kobza Ewelina

    Kobza Ewelina, 11.11.2014

    pięknie wyglada:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Biskupek

    Elżbieta Biskupek, 11.11.2014

    sama bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Kartanowicz

    Lucyna Kartanowicz, 11.11.2014

    przepisy.pl wstyd, że robicie błędy ortograficzne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jasińska

    Joanna Jasińska, 11.11.2014

    ,, w brew''' - jaką brew ???? jeśli to jest to o czym myślę to ,,wbrew ''piszemy RAZEM ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Twardowicz

    Łukasz Twardowicz, 11.11.2014

    dzień pękniętego jeża też? :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Pasztelan

    Iwona Pasztelan, 10.11.2014

    Jeze lubia sie najezac I to jest ich problem,samotnosci...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Tulińska

    Julita Tulińska, 10.11.2014

    Jeże uwielbiaja mleko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sabina Gębarowska

    Sabina Gębarowska, 10.11.2014

    wbrew

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska, 10.11.2014

    i Beatka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Świdrak

    Robert Świdrak, 10.11.2014

    No pewnie,że nie jedzą.Robią kompoty i powidła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jeż z Jeżyczek

    Jeż z Jeżyczek, 10.11.2014

    O kurde, dobrze, że nie "mięsny jeż" i Magda Gessler do kompletu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka jeże  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka jeże Jajka jeże

Jeśli szukasz oryginalnego sposobu na podanie jajek na twardo, koniecznie sprawdź ten przepis. Przyrządzone w ten sposób będą nie tylko smaczną, ale również wyjątkowo efektownie prezentującą się przekąską. Na początek ugotuj je na twardo. Po wystudzeniu należy je obrać i przekroić na pół. Kolejny krok to wydrążenie żółtek, dzięki któremu zyskasz miejsce na farsz. Przygotujesz go z zaledwie trzech składników: żółtek, majonezu i włoskiego sosu sałatkowego. Tak przyrządzony przełóż do woreczka z odciętym rogiem i nakładaj do wydrążonych białek. Świeży szczypiorek podziel na małe kawałki podobnej wielkości i powbijaj w pastę z żółtek – będzie imitować igły zwierzęcia. Z papryki lub oliwek wytnij jeżowe oczy i umieść je na froncie jajek. Całość podawaj na dużym półmisku. Do dekoracji wykorzystaj świeże kiełki, np. rzodkiewki. Jajka jeże serwuj sauté lub z kromką świeżego pieczywa. Świetnie sprawdzi się chleb wieloziarnisty na żytnim zakwasie. Wypróbuj nasz przepis na wyjątkowo smaczną przekąskę, idealną nie tylko na śniadanie wielkanocne.