Jajka po turecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka po turecku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

0.5 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka wybij do kokilek, a natkę pietruszki posiekaj.

Jajka po turecku - Krok 1

Krok 2

Jogurt przełóż do miseczki, dodaj kostkę czosnkową i wyciśnij sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Jajka po turecku - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło i dodaj przyprawę do mięs Knorr. Podgrzewaj do momentu aż na patelni pojawią się bąbelki.

Jajka po turecku - Krok 3

Krok 4

W małym garnku zagotuj wodę. Dodaj ocet i sól. Zamieszaj po środku aby powstał wir i dodaj powoli rozbite jajka. Gotuj ok. 3 min. Odcedź.

Jajka po turecku - Krok 4

Krok 5

Na talerzu nałóż jogurt i ugotowane na miękko jajka. Całość polej masłem z przyprawą i posyp natką pietruszki.

Jajka po turecku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka po turecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej