Jajka zapiekane w kokilkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

6 sztuk

0.25 opakowania

100 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia zmiksuj w malakserze na jednolitą masę, dodaj starty ser i ketchup.

Jajka zapiekane  w kokilkach - Krok 1

Krok 2

Do kokilek wysmarowanych masłem wbij jajka. Na wierzch nałóż farsz.

Jajka zapiekane  w kokilkach - Krok 2

Krok 3

Kokilki wstaw do naczynia z gorącą wodą tak, by woda się do nich nie dostała. Gotuj powoli około 10 minut.

Jajka zapiekane  w kokilkach - Krok 3

Krok 4

Następnie przełóż kokilki na talerze. Udekoruj natką pietruszki i podawaj.

Jajka zapiekane  w kokilkach - Krok 4

Krok 5

Do masy dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr i wymieszaj.

Jajka zapiekane  w kokilkach - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka zapiekane  w kokilkachJajka zapiekane w kokilkach

Jajka zapiekane w kokilkach, czyli świetny sposób na śniadanie oraz ciepłą przekąskę podczas przyjęcia. To nieskomplikowane, ale efektownie wyglądające danie, uwzględnij w menu, jeśli organizujesz przyjęcie. Zacznij od przygotowania łososia – zmiksuj go za pomocą blendera. Chcesz nadać mu ostrości? W takie razie wrzuć pokrojoną rzodkiewkę. Dodaj także ser, jednak wybierz taki o wyrazistym smaku, np. fetę, roquefort lub gorgonzolę. Całość połącz w jednolitą masę. Potrawę możesz urozmaicać za pomocą ulubionych składników – dobrze sprawdzą się np. pokrojone suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe. Dla dodania koloru włóż kilka listków rukoli lub lekko podduszony z czosnkiem szpinak. Przed gotowaniem dopraw do smaku oregano lub bazylią. Jajka zapiekane w kokilkach podawaj zaraz po przyrządzeniu. Jeśli potrawę zaserwujesz jako przystawkę, przyrządź do niej np. sałatkę z kruchej lodowej sałaty, pomidorów, czerwonej cebuli i sosu winegret lub szparagi w ziołach. Wypróbuj nasz przepis i twórz własne kombinacje składników.