Sałatka ze schabem i ryżem – cezar: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka ze smażonym schabem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

300 gramów

8 sztuk

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

4 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

1 sztuka

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę lodową porwij na mniejsze liście i przełóż do miski z wodą i lodem. Odstaw na 10 minut. Dzięki temu sałata będzie jędrna i chrupiąca.

Sałatka ze smażonym schabem   - Krok 1

Krok 2

Schab pokrój w cienkie paski. Następnie oprósz go mąką, solą i maczaj w roztrzepanym jajku. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, aż nabierze rumianej barwy.

Sałatka ze smażonym schabem   - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z ketchupem i sokiem z cytryny.

Sałatka ze smażonym schabem   - Krok 3

Krok 4

Odcedź sałatę. Następnie pokrój pomidorki cherry na pół, a ogórka w plasterki. Połącz składniki w misce i polej sosem.

Sałatka ze smażonym schabem   - Krok 4

Krok 5

Podawaj posypane tartym wędzonym serem i grzankami.

Sałatka ze smażonym schabem   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze smażonym schabem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze smażonym schabem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze smażonym schabem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze smażonym schabem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze smażonym schabem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze smażonym schabem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze smażonym schabem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze smażonym schabem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze smażonym schabem  Sałatka ze smażonym schabem

Sałatę lodową porwij na mniejsze liście i przełóż do miski z wodą i lodem. Odstaw na 10 minut. Dzięki temu sałata będzie jędrna i chrupiąca.