Przepisy na Sałatki z mięsem
232 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Sałatki z mięsem
Sałatki z mięsem to dania, które świetnie sprawdzą się zarówno na różnego rodzaju przyjęciach, jak i na co dzień. Jednym z popularniejszych rodzajów mięs, z których je przygotujesz jest kurczak. Szybki w przygotowaniu, delikatny, dobrze komponuje się z wieloma innymi dodatkami. Często łączy się go z kapustą pekińską, sałatą lodową, pomidorami, kukurydzą czy brokułami. Szukasz sposobu na danie, w którym użyjesz dużej ilości warzyw? Zrób sałatkę gyros. W szklanej misce układaj warstwami pieczonego lub smażonego kurczaka (najlepiej pokrojonego w drobne kawałki), ogórki konserwowe, cebulę, kapustę i kukurydzę. Sprawdzą się też inne składniki, np. groszek lub pomidory. Przygotuj sos na bazie majonezu oraz ketchupu. Nadawać się będzie zarówno łagodny, jak i pikantny. Jeśli wolisz sałatki z mniejszą ilością składników, połącz mięso z brokułami, kiełkami i polej całość sosem czosnkowym. Podaj posypane pestkami słonecznika. Mięso dobrze smakuje również w połączeniu z owocami. Na bazie rukoli przygotuj sałatkę z truskawkami. Użyj do niej szynki serrano lub innej dojrzewającej, np. parmeńskiej. Nadaj daniu więcej słodyczy dzięki figom, i przełam je dodatkiem sera – uzyskasz naprawdę ciekawe połączenie smaków. Chociaż kurczak i szynka to bardzo popularne składniki sałatek, spróbuj także tych z innymi gatunkami mięsa. Może warzywa z wołowiną? Dopraw je słodkim sosem chili i dodaj do sałaty, pomidorów, papryki oraz marchewki. Jeśli szukasz dania odpowiedniego na uroczysty posiłek, przyrządź sałatkę z piersi z kaczki. Sałatę posyp kawałkami koziego sera, żurawiną i ułóż na niej pokrojone w paski mięso. W podobny sposób zrobisz sałatkę z cielęciną. Zamarynuj mięso, pokrój w plastry i podsmaż. Dodaj do rukoli pomidory i ogórki a tuż przed podaniem polej sosem. Do sałatek z mięsem odpowiedni będzie dodatek grzanek i bagietki. Spróbuj też wielu połączeń z makaronem, kaszą lub ryżem. Takie sałatki mogą stanowić oddzielne danie. Aby nie były suche, polej je dressingiem, sosem winegret albo oliwą. Zainspiruj się naszymi przepisami.