Przepisy na Sałatki z indykiem
6 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (6) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Sałatki z indykiem
Sałatki z indykiem to doskonały sposób na drugie śniadanie, kolację albo dodatek do głównego posiłku. Mięso z indyka ma wiele zalet. To pochodzące z piersi jest bardzo chude, dodatkowo jest neutralne i delikatne w smaku. Dzięki temu przygotujesz je na wiele sposobów, świetnie pasuje zarówno do składników pikantnych, jak i słodkich. Indyk dobrze nadawać się będzie zarówno do pieczenia, jak i do smażenia – dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu. Bez względu na sposób przygotowania mięsa, jest ono szybkie w przyrządzeniu, dodatkowo nie wymaga marynowania. Wystarczy doprawić je do smaku. Stanowi smaczne połączenie z warzywami, takimi jak: sałata, pomidory, papryka, por czy kukurydza. Tworzy dobre zestawy z owocami, zwłaszcza z ananasem, czereśniami i morelami. Jeśli chcesz przyrządzić sałatkę z indykiem w formie przystawki, połącz mięso z roszponką, truskawkami i serem pleśniowym. Polej ją sosem na bazie octu balsamicznego, oliwy oraz musztardy. Delikatne mięso, słodkie owoce i wyrazisty ser to połączenie bogate w smaku i oryginalne. Z indykiem przygotujesz także sałatkę świąteczną. Filety z piersi upiecz, a następnie dodaj do nich pokrojonego w kostkę ananasa, żółty ser i jajka, a całość dopraw pysznym sosem na bazie majonezu oraz curry. Ta przyprawa doskonale pasuje do słodkiego ananasa. To połączenie wykorzystaj także, przygotowując chińską sałatkę z indyka. Zrób ją na bazie sałaty masłowej, dodaj kiełki sojowe i prażone orzechy arachidowe. Mięsa z indyka użyj także, by zrobić sałatkę makaronową, ryżową i z kuskusem. Takie sałatki, zwłaszcza podane na ciepło, mogą stanowić samodzielny obiadowy posiłek. Pamiętaj także, że mięso z indyka to nie tylko jego najpopularniejsza część, czyli pierś. Smaczne i nieco bardziej wyraziste w smaku jest np. mięso z udźca, o ciemniejszym kolorze. Dobrze będzie pasowało do sałatek w wersji pikantnej, z ostrymi sosami, zrobisz z niego także mięsne klopsiki. Sprawdź nasze przepisy na sałatki z indyka, przygotuj je i przekonaj się, która z nich jest najsmaczniejsza.