Przepisy na Sałatki z indykiem
6 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Sałatki z indykiem
Sałatki z indykiem to doskonały sposób na drugie śniadanie, kolację albo dodatek do głównego posiłku. Mięso z indyka ma wiele zalet. To pochodzące z piersi jest bardzo chude, dodatkowo jest neutralne i delikatne w smaku. Dzięki temu przygotujesz je na wiele sposobów, świetnie pasuje zarówno do składników pikantnych, jak i słodkich. Indyk dobrze nadawać się będzie zarówno do pieczenia, jak i do smażenia – dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu. Bez względu na sposób przygotowania mięsa, jest ono szybkie w przyrządzeniu, dodatkowo nie wymaga marynowania. Wystarczy doprawić je do smaku. Stanowi smaczne połączenie z warzywami, takimi jak: sałata, pomidory, papryka, por czy kukurydza. Tworzy dobre zestawy z owocami, zwłaszcza z ananasem, czereśniami i morelami. Jeśli chcesz przyrządzić sałatkę z indykiem w formie przystawki, połącz mięso z roszponką, truskawkami i serem pleśniowym. Polej ją sosem na bazie octu balsamicznego, oliwy oraz musztardy. Delikatne mięso, słodkie owoce i wyrazisty ser to połączenie bogate w smaku i oryginalne. Z indykiem przygotujesz także sałatkę świąteczną. Filety z piersi upiecz, a następnie dodaj do nich pokrojonego w kostkę ananasa, żółty ser i jajka, a całość dopraw pysznym sosem na bazie majonezu oraz curry. Ta przyprawa doskonale pasuje do słodkiego ananasa. To połączenie wykorzystaj także, przygotowując chińską sałatkę z indyka. Zrób ją na bazie sałaty masłowej, dodaj kiełki sojowe i prażone orzechy arachidowe. Mięsa z indyka użyj także, by zrobić sałatkę makaronową, ryżową i z kuskusem. Takie sałatki, zwłaszcza podane na ciepło, mogą stanowić samodzielny obiadowy posiłek. Pamiętaj także, że mięso z indyka to nie tylko jego najpopularniejsza część, czyli pierś. Smaczne i nieco bardziej wyraziste w smaku jest np. mięso z udźca, o ciemniejszym kolorze. Dobrze będzie pasowało do sałatek w wersji pikantnej, z ostrymi sosami, zrobisz z niego także mięsne klopsiki. Sprawdź nasze przepisy na sałatki z indyka, przygotuj je i przekonaj się, która z nich jest najsmaczniejsza.