Chińska sałatka z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińska sałatka z indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
430 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

261 osób wydrukowało

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

5 plastrów

100 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

3 łyżeczki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 łyżki

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na sos (jogurt, majonez, sok z cytryny, curry, tabasco i cukier) bardzo dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.

Chińska sałatka z indyka - Krok 1

Krok 2

Indyka pokrój na paski, posyp przyprawą Knorr.

Chińska sałatka z indyka - Krok 2

Krok 3

Do indyka dodaj pieczarki i skrop je sokiem z cytryny. Chwilę podsmaż.

Chińska sałatka z indyka - Krok 3

Krok 4

Do miski wrzuć indyka, pieczarki, ananasa, kiełki sojowe i polej sosem. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.

Chińska sałatka z indyka - Krok 4

Krok 5

Sałatkę połóż na liściu sałaty masłowej, posyp orzeszkami oraz czereśniami.

Chińska sałatka z indyka - Krok 5

Krok 6

Następnie podsmaż mięso na patelni. W tym czasie ananasa pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Chińska sałatka z indyka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska sałatka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska sałatka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska sałatka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska sałatka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska sałatka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska sałatka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska sałatka z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińska sałatka z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska sałatka z indykaChińska sałatka z indyka

Jeśli lubisz orientalny smak dań, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę chińską z indyka. Jej sekret tkwi w sosie, który wykonasz na bazie kilku składników: jogurtu naturalnego, majonezu, soku z cytryny, a także curry oraz tabasco. Przygotowanie przekąski zacznij od podsmażenia pokrojonego indyka oraz pieczarek (pamiętaj, by przed wyłożeniem składników na patelnię, skropić je sokiem z cytryny). Następnie w dużej misce połącz wszystkie produkty: podsmażone mięso, pieczarki, ananasa oraz kiełki sojowe, a całość polej przyrządzonym uprzednio sosem. Gotowe danie podawaj na liściu sałaty, udekorowane prażonymi orzechami ziemnymi oraz czereśniami lub wiśniami. Jeśli masz ochotę, zmodyfikuj nieco przepis na sałatkę, np. zastępując indyka piersią z kurczaka, bądź wykorzystując do jej przygotowania również inne składniki. Doskonale sprawdzą się m.in. makaron ryżowy oraz kapusta pekińska. Sprawdź, czego potrzebujesz i przygotuj pyszną sałatkę chińską z indyka według naszego przepisu. Do dzieła!