Chińska sałatka z indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

403 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 plastrów

100 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

3 łyżeczki

3 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na sos (jogurt, majonez, sok z cytryny, curry, tabasco i cukier) bardzo dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.

Chińska sałatka z indyka - Krok 1

Krok 2

Indyka pokrój na paski, posyp przyprawą Knorr.

Chińska sałatka z indyka - Krok 2

Krok 3

Do indyka dodaj pieczarki i skrop je sokiem z cytryny. Chwilę podsmaż.

Chińska sałatka z indyka - Krok 3

Krok 4

Do miski wrzuć indyka, pieczarki, ananasa, kiełki sojowe i polej sosem. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.

Chińska sałatka z indyka - Krok 4

Krok 5

Sałatkę połóż na liściu sałaty masłowej, posyp orzeszkami oraz czereśniami.

Chińska sałatka z indyka - Krok 5

Krok 6

Następnie podsmaż mięso na patelni. W tym czasie ananasa pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.

Chińska sałatka z indyka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska sałatka z indykaChińska sałatka z indyka

Jeśli lubisz orientalny smak dań, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę chińską z indyka. Jej sekret tkwi w sosie, który wykonasz na bazie kilku składników: jogurtu naturalnego, majonezu, soku z cytryny, a także curry oraz tabasco. Przygotowanie przekąski zacznij od podsmażenia pokrojonego indyka oraz pieczarek (pamiętaj, by przed wyłożeniem składników na patelnię, skropić je sokiem z cytryny). Następnie w dużej misce połącz wszystkie produkty: podsmażone mięso, pieczarki, ananasa oraz kiełki sojowe, a całość polej przyrządzonym uprzednio sosem. Gotowe danie podawaj na liściu sałaty, udekorowane prażonymi orzechami ziemnymi oraz czereśniami lub wiśniami. Jeśli masz ochotę, zmodyfikuj nieco przepis na sałatkę, np. zastępując indyka piersią z kurczaka, bądź wykorzystując do jej przygotowania również inne składniki. Doskonale sprawdzą się m.in. makaron ryżowy oraz kapusta pekińska. Sprawdź, czego potrzebujesz i przygotuj pyszną sałatkę chińską z indyka według naszego przepisu. Do dzieła!