
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
250 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę kuskus przesyp do miski. Następnie w drugiej takiej samej misce odmierz tę samą objętość wody.
Krok 2
Zagotuj wodę z solą i zalej wrzątkiem kuskus. Następnie przykryj kaszę folią aluminiową na 2 minuty. Po tym czasie wlej połowę oliwy do kaszy i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ser feta pokrój w kostkę. Ogórka również w kostkę, a pomidorki na pół. Warzywa wymieszaj z kaszą kuskus.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i wodą.
Krok 5
Na szerokim talerzu ułóż umyte listki sałaty. Na wierzchu połóż kuskus z warzywami i ser feta. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fetą i kuskusem
Co powiesz na to, by typową sałatkę z serem feta wzbogacić także o kuskus? Będziesz zaskoczony, jak smakowite jest połączenie tych składników w sałatce z kuskusem i fetą! Jego delikatny smak przełamią wyrazisty ser feta i świeże warzywa: ogórek, pomidorki cherry i rukola. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z kaszą kuskus i fetą!
Dla kogo?
Sałatka z kaszą kuskus i fetą może przypaść do gustu osobie lubiącej sałatki, szczególnie tej szukającej odmiany od przepisów z makaronem i majonezem. Sałatkę kuskus feta polecamy także tym, którzy lubią słone przekąski, a także zabieganym. Do przygotowania kuskusu z warzywami i fetą wystarczy kilka minut.
Na jaką okazję?
Zabierz ze sobą sałatkę kuskus z fetą do pracy lub na uczelnię, jeśli chcesz zjeść coś pysznego między śniadaniem a lunchem. Weź sałatkę kuskus z fetą także na piknik z przyjaciółmi! Kuskus z warzywami i fetą możesz również podać podczas grilla jako dodatek do mięsnych dań.
Czy wiesz, że?
Istnieje kilka rodzajów kuskusu – w zależności od tego przygotowuje się go, zalewając kaszę wrzątkiem lub gotując na parze. Chcesz, by kuskus nabrał aksamitnej konsystencji i nie był suchy? Podczas przygotowywania kuskusu do sałatki przygotuj oliwę. Dolej jej nieco do naczynia, w którym będziesz trzymać zalaną wodą kaszę.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę z kuskusem i fetą możesz podawać tradycyjnie w misce, ale także na liściach sałaty. Sałatka kuskus feta nabierze jeszcze głębszego posmaku, gdy posypiesz ją świeżo ściętą natką pietruszki.