Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
250 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę kuskus przesyp do miski. Następnie w drugiej takiej samej misce odmierz tę samą objętość wody.
Krok 2
Zagotuj wodę z solą i zalej wrzątkiem kuskus. Następnie przykryj kaszę folią aluminiową na 2 minuty. Po tym czasie wlej połowę oliwy do kaszy i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ser feta pokrój w kostkę. Ogórka również w kostkę, a pomidorki na pół. Warzywa wymieszaj z kaszą kuskus.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i wodą.
Krok 5
Na szerokim talerzu ułóż umyte listki sałaty. Na wierzchu połóż kuskus z warzywami i ser feta. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka z fetą i kuskusem
Produkowany z pszenicy durum kuskus staje się coraz bardziej popularnym zamiennikiem ryżu i ziemniaków. Chociaż często uznawany jest za kaszę, ze względu na proces wytwarzania z mąki oraz wody, bliżej mu do makaronu. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim możliwości bardzo szybkiego przyrządzenia. Aby przygotować kuskus wystarczy zalać go odpowiednią ilością gorącej wody i odczekać około 2-3 minuty. Aby zyskał właściwą konsystencję, dolej do niego trochę oliwy. Ze względu na swój neutralny smak, kuskus sprawdza się jako dodatek do wielu dań, dobrze smakuje zarówno z mięsem, jak i warzywami. Przygotuj z niego sałatkę według naszego przepisu. Do kuskusu dodaj pokrojonego w kostkę ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Całości bardziej wyrazistego smaku nada słony grecki ser feta, który przełamie słodycz pomidorów i podkreśli delikatny smak ogórka. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie połącz je sosem greckim na bazie oliwy, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Gotową sałatkę z kuskusem i fetą podawaj podaną na liściach sałaty. Życzymy smacznego!