
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
250 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę kuskus przesyp do miski. Następnie w drugiej takiej samej misce odmierz tę samą objętość wody.
Krok 2
Zagotuj wodę z solą i zalej wrzątkiem kuskus. Następnie przykryj kaszę folią aluminiową na 2 minuty. Po tym czasie wlej połowę oliwy do kaszy i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Ser feta pokrój w kostkę. Ogórka również w kostkę, a pomidorki na pół. Warzywa wymieszaj z kaszą kuskus.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i wodą.
Krok 5
Na szerokim talerzu ułóż umyte listki sałaty. Na wierzchu połóż kuskus z warzywami i ser feta. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z fetą i kuskusem
Co powiesz na to, by typową sałatkę z serem feta wzbogacić także o kuskus? Będziesz zaskoczony, jak smakowite jest połączenie tych składników w sałatce z kuskusem i fetą! Jego delikatny smak przełamią wyrazisty ser feta i świeże warzywa: ogórek, pomidorki cherry i rukola. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z kaszą kuskus i fetą!
Dla kogo?
Sałatka z kaszą kuskus i fetą może przypaść do gustu osobie lubiącej sałatki, szczególnie tej szukającej odmiany od przepisów z makaronem i majonezem. Sałatkę kuskus feta polecamy także tym, którzy lubią słone przekąski, a także zabieganym. Do przygotowania kuskusu z warzywami i fetą wystarczy kilka minut.
Na jaką okazję?
Zabierz ze sobą sałatkę kuskus z fetą do pracy lub na uczelnię, jeśli chcesz zjeść coś pysznego między śniadaniem a lunchem. Weź sałatkę kuskus z fetą także na piknik z przyjaciółmi! Kuskus z warzywami i fetą możesz również podać podczas grilla jako dodatek do mięsnych dań.
Czy wiesz, że?
Istnieje kilka rodzajów kuskusu – w zależności od tego przygotowuje się go, zalewając kaszę wrzątkiem lub gotując na parze. Chcesz, by kuskus nabrał aksamitnej konsystencji i nie był suchy? Podczas przygotowywania kuskusu do sałatki przygotuj oliwę. Dolej jej nieco do naczynia, w którym będziesz trzymać zalaną wodą kaszę.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę z kuskusem i fetą możesz podawać tradycyjnie w misce, ale także na liściach sałaty. Sałatka kuskus feta nabierze jeszcze głębszego posmaku, gdy posypiesz ją świeżo ściętą natką pietruszki.


































