Sałatka z fetą i kuskusem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z fetą i kuskusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

388 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

551 osób wydrukowało

Pobierz pdf

515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

250 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę kuskus przesyp do miski. Następnie w drugiej takiej samej misce odmierz tę samą objętość wody.

Krok 2

Zagotuj wodę z solą i zalej wrzątkiem kuskus. Następnie przykryj kaszę folią aluminiową na 2 minuty. Po tym czasie wlej połowę oliwy do kaszy i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Ser feta pokrój w kostkę. Ogórka również w kostkę, a pomidorki na pół. Warzywa wymieszaj z kaszą kuskus.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i wodą.

Krok 5

Na szerokim talerzu ułóż umyte listki sałaty. Na wierzchu połóż kuskus z warzywami i ser feta. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Magda Bomersbach

    Magda Bomersbach , 24.01.2018

    Bardzo smaczna i szybka salatka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fetą i kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fetą i kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fetą i kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fetą i kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fetą i kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fetą i kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fetą i kuskusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fetą i kuskusemSałatka z fetą i kuskusem

Produkowany z pszenicy durum kuskus staje się coraz bardziej popularnym zamiennikiem ryżu i ziemniaków. Chociaż często uznawany jest za kaszę, ze względu na proces wytwarzania z mąki oraz wody, bliżej mu do makaronu. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim możliwości bardzo szybkiego przyrządzenia. Aby przygotować kuskus wystarczy zalać go odpowiednią ilością gorącej wody i odczekać około 2-3 minuty. Aby zyskał właściwą konsystencję, dolej do niego trochę oliwy. Ze względu na swój neutralny smak, kuskus sprawdza się jako dodatek do wielu dań, dobrze smakuje zarówno z mięsem, jak i warzywami. Przygotuj z niego sałatkę według naszego przepisu. Do kuskusu dodaj pokrojonego w kostkę ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Całości bardziej wyrazistego smaku nada słony grecki ser feta, który przełamie słodycz pomidorów i podkreśli delikatny smak ogórka. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie połącz je sosem greckim na bazie oliwy, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Gotową sałatkę z kuskusem i fetą podawaj podaną na liściach sałaty. Życzymy smacznego!