Sałatka z fetą i kuskusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

370 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

536 osób wydrukowało

Pobierz pdf

499 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

250 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę kuskus przesyp do miski. Następnie w drugiej takiej samej misce odmierz tę samą objętość wody.

Krok 2

Zagotuj wodę z solą i zalej wrzątkiem kuskus. Następnie przykryj kaszę folią aluminiową na 2 minuty. Po tym czasie wlej połowę oliwy do kaszy i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Ser feta pokrój w kostkę. Ogórka również w kostkę, a pomidorki na pół. Warzywa wymieszaj z kaszą kuskus.

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i wodą.

Krok 5

Na szerokim talerzu ułóż umyte listki sałaty. Na wierzchu połóż kuskus z warzywami i ser feta. Całość polej przygotowanym sosem i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Magda Bomersbach

    Magda Bomersbach

    Bardzo smaczna i szybka salatka

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fetą i kuskusemSałatka z fetą i kuskusem

Produkowany z pszenicy durum kuskus staje się coraz bardziej popularnym zamiennikiem ryżu i ziemniaków. Chociaż często uznawany jest za kaszę, ze względu na proces wytwarzania z mąki oraz wody, bliżej mu do makaronu. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim możliwości bardzo szybkiego przyrządzenia. Aby przygotować kuskus wystarczy zalać go odpowiednią ilością gorącej wody i odczekać około 2-3 minuty. Aby zyskał właściwą konsystencję, dolej do niego trochę oliwy. Ze względu na swój neutralny smak, kuskus sprawdza się jako dodatek do wielu dań, dobrze smakuje zarówno z mięsem, jak i warzywami. Przygotuj z niego sałatkę według naszego przepisu. Do kuskusu dodaj pokrojonego w kostkę ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Całości bardziej wyrazistego smaku nada słony grecki ser feta, który przełamie słodycz pomidorów i podkreśli delikatny smak ogórka. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie połącz je sosem greckim na bazie oliwy, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Gotową sałatkę z kuskusem i fetą podawaj podaną na liściach sałaty. Życzymy smacznego!