Z czym to się je?

Kuchnia grecka zdobyła popularność nie przez wymyślne przepisy. Jej głównymi atutami są prostota i jakość naturalnych składników. Stawia przede wszystkim na produkty wytwarzane lokalnie, które nie potrzebują żadnych dodatkowych ulepszaczy. Jednym z flagowych przedstawicieli tego zacnego grona jest feta. Śnieżnobiały, łatwo kruszący się, o słonawym smaku – dla takiego sera mocniej biją serca wszystkich Greków! Plastry delikatnie skropione oliwą w towarzystwie pomidorów i oliwek to najprostsza, ale i najbardziej ceniona przez nich przekąska. Dodatek pesto oraz czosnku nie zaszkodzi. Grecy odkryli niezawodne sposoby na łączenie fety z popularnym w ich kraju szpinakiem. Daleko mu do mało zachęcającej zielonej papki! Spanakopita to apetyczna zapiekanka bazująca na cieście filo. Znakomitą serowo – szpinakową przystawką jest tiropita, przyrządzana zwykle w formie niewielkich rogalików. Słony deser nie śnił się nawet filozofom? Na pewno nie tym, pochodzącym z Grecji. Połączenie fety z miodem, sezamem, owocami i orzechami można uznać za słodkie zwieńczenie uczty. Jej produkcja jest obwarowana surowymi zasadami. Za to w kuchni wszystkie chwyty dozwolone! Sałatki ze świeżych warzyw to naturalne środowisko sera. Horiatiki, zwana przez Greków sałatką wiejską, składa się z pomidorów, zielonych ogórków, czarnych oliwek i czerwonej cebuli. Bardziej wymagający dodają jeszcze kapary lub zieloną paprykę. Zgrana kompania! Dobre wieści dla sałatożerców – z fetą każdy jej gatunek nabiera smaku. Dobrej jakości oliwa i hojna porcja ziół, zwłaszcza oregano, uczynią z niej spożywczą ambrozję. Według starożytnych wierzeń ludzie otrzymali serową recepturę od bóstw zasiadających na Olimpie. Biorąc pod uwagę, że grillowane plastry nawet solo smakują bosko, z łatwością można uwierzyć w tę historię. Dionizos nie pozwoliłby na biesiadę bez odpowiedniego trunku! Lekkie, białe wino z owocową nutą stanowi idealne tło w czasie przyjęć, na których feta jest gwiazdą wieczoru. Uczta godna bogów! Niejeden z nich skusiłby się na połączenie jej z owocami morza. Zestawienie z rybami morskimi jest nie tylko smaczne, ale wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia. Siła herosa jest w zasięgu ręki! Feta to mocna zawodniczka! Nie boi się wysokich temperatur. Dodana do zapiekanek, w piekarniku nie traci swojego kształtu. Nie stroni też od podróży, więc chętnie wyskoczy do Włoch, by zaszczycić swoją obecnością pizzę. Farsz na pierogi już dawno przestał ograniczać się do kapusty z grzybami! Mamy tu fanów pierogów ruskich? Twarogowe nadzienie warto zamienić na fetę, a ciasta nie gotować, lecz zapiec. Zrobi się bardzo grecko! Warzywne tarty też będą chciały spróbować. Niespodziewanie zostało sporo zapasów sera? Ma gorący, południowy charakterek i zawiera w sobie zbyt wiele wody, by dać się zamrozić. Nic straconego – wystarczy przeobrazić ją w farsz do naleśników i w tej formie schować do zamrażarki. Takiego patentu mógłby pozazdrościć sam Zeus!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Według mitologii greckiej, ludzie mieli poznać smak fety dzięki łaskawości starożytnych bóstw. Jej produkcją miał zajmować się cyklop Polifem, posiadający hodowlę owiec. Ser został odkryty przez Odyseusza, króla Itaki, w czasie jego wieloletniej tułaczki. Smaczne znalezisko!
- Wyjątkowość sera jest w głównej mierze uzależniona od warunków środowiska, w jakich żyją owce i kozy – ich mleko jest w produkcji kluczowe. Zwierzęta są przyzwyczajone do tamtejszej specyficznej i różnorodnej roślinności, która gwarantuje niepowtarzalny smak fety.
- Charakterystycznie słonawe produkty powstają w Bułgarii i Albanii, a wiele innych krajów wciąż próbuje swoich sił w odnalezieniu receptury idealnej. Mimo to, królowa jest tylko jedna! Europejski Trybunał Sprawiedliwości zdecydował, że fetą można nazywać wyroby pochodzące wyłącznie z Grecji. Nie wolno też powoływać się na podobieństwo do tego sera. Ich produkcja bazuje na tradycyjnych metodach i precyzyjnie wskazanych składnikach.
- Ser feta produkowany jest w ilości aż 135 tysięcy ton w skali roku! To wszystko dzięki Grekom, którzy są jednocześnie jego czołowymi konsumentami. Czy mogło być inaczej?
- Greccy bogowie zrzekli się praw do sera na rzecz pasterzy. Mleko kóz i owiec zlewano do naczynia, lecz nie mogło być ono sterylnie czyste. Musiały znaleźć się w nim resztki skrzepu z poprzedniego procesu wytwarzania. Wszystko po to, by mleko szybciej się zsiadło. Inne źródła donoszą, że było ono ubijane przy pomocy… figowej gałązki. Potrzeba matką wynalazku!
Zainspiruj się!

Skoro Grecja chwali się atrakcyjnymi plażami, nie powinno na nich zabraknąć muszelek z pomidorowym sosem Napoli i fetą. Ser jest jej narodową dumą, w końcu ma boskie pochodzenie! Przepis na grillowane bakłażany z octem, serem feta i miętą skusiłby niejednego herosa. Goście z pewnością nie zostawią ani kawałeczka! Znalezienie osoby, która nie zna klasycznej sałatki greckiej to mission: impossible. Niewykonalne! Produkowany wyłącznie w kraju Homera, jest otwarty na międzynarodową współpracę. Sałatka bałkańska zaskoczy smakowym urozmaiceniem. Różnorodność to wizytówka tego regionu świata! Wpływy fety wychodzą jeszcze dalej… W czasie kolacji ciasto francuskie z pomidorami i fetą pokaże swoje wdzięki na gorąco. Czy będzie odpowiednia do tradycyjnych polskich potraw? Czas się przekonać! W pyzach z mięsem i fetą w sosie serowym znakomicie łączy polski, umiarkowany klimat z greckim przysmakiem. Pierogomaniacy, mamy nadzieję, że jesteście głodni! Na stole zielenią się pierogi ze szpinakiem i serem feta, a pierożki z soczewicą, chili i serem feta na salsie z pomidorów i papryki chcą zaprezentować nową odsłonę tego słynnego dania. Grecy raczej nigdy się nie spieszą – też pozwól sobie na spokojne delektowanie się posiłkiem!
powrót do góryDla zdrowia!

Feta jest znakomitym źródłem białka. Nie trzeba ogromnego obiadu, wystarczy przekąska, by nie czuć głodu i nie ulegać pokusie podjadania. Białko wraz z wapniem dbają o dobry stan mięśni i zębów. Pamiętaj o kościach – wapń pomaga w ich odpowiedniej ochronie zmniejszając utratę minerałów. Feta zawiera też fosfor, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. O dobrą kondycję w przyszłości trzeba zadbać już teraz! Bardziej doraźnie zadziała zawarty w fecie cynk. Mocne paznokcie, włosy i skóra to najlepsze oraz najbardziej jednoznaczne dowody na to, że w środku ciała wszystko funkcjonuje jak należy! Podobno od przybytku głowa nie boli, ale nadprogramowe kilogramy niejednego mogą zasmucić. Feta, jak większość serów, nie należy do niskokalorycznych. W 100 gramach znajduje się aż 16 gramów tłuszczu i około 220 kalorii. Na szczęście charakterystyczny smak sera jest na tyle intensywny, że nie ma potrzeby dodawać go do potraw w dużych ilościach. Połączony ze świeżymi warzywami, których towarzystwo uwielbia, nie wyrządzi szkód zgrabnej sylwetce. Nie udawaj Greka – weź przykład z jego kuchni!
powrót do góry
Komentarze (0)