Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

442 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

534 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

150 gramów

1 szczypta

1 sztuka

0 gramów

0 gramów

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

ciasto na pierogi:

1 sztuka

550 gramów

2 łyżki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na pierogi łącząc mąkę, wodę, jajko oraz olej. Wyrób szybko jednolite ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na bok.

Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki - Krok 1

Krok 2

Połowę cebuli, czosnek oraz chilli posiekaj drobno. Na rozgrzaną patelnie wlej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę i można rozpocząć smażenie.

Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki - Krok 2

Krok 3

Posiekane składniki przesmaż na rozgrzanej Ramie, dodaj odsączoną, wcześniej ugotowaną soczewicę i smaż chwilę. Dodaj na koniec pokruszony ser feta oraz połowę drobno pokrojonej kolendry. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź.

Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto przełóż na stolnicę, podsyp mąką i rozwałkuj cienko. Z ciasta wytnij jednakowej wielkości kółka, na każde z nich nałóż łyżkę farszu, a następnie zlep brzegi ciasta.

Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki - Krok 4

Krok 5

Przygotuj salsę. Pomidora oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj pozostałą drobno posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy, pozostałą kolendrę oraz oliwę. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki - Krok 5

Krok 6

Przygotowane pierożki ugotuj w lekko osolonej, wrzącej wodzie i odsącz. Ugotowane pierożki odsmaż na złoty kolor z obu stron na Ramie. Gotowe ułóż na warzywnej salsie.

Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać również mięso, np. drobno pokrojone mięso z kurczaka.

38

Opinie o przepisie

  • Renata  Psyk

    Renata Psyk

    chyba dałam za dużo fety bo wyszły mi zbyt słone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Woźniak

    Piotr Woźniak

    Jem już 3 dzień :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Musial

    Barbara Musial

    Mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Deron

    Jan Deron

    Fuj... jjjj :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dusia Pusia

    Dusia Pusia

    Ja jestem starej daty i lubię tylko ruskie ,nie lubię nowinek w żarciu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia JM

    Zofia JM

    Pyszne są i zdrowe....Polecam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Albrychiewicz

    Barbara Albrychiewicz

    Jeśli chodzi o wagę to suchej do gotowania czy po ugotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Barbara, dziękujemy za uwagę. Mieliśmy na myśli ugotowaną wcześniej soczewice. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Sroka

    Bogumila Sroka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Baumann

    Maria Baumann

    Doda ale ty uwielbiasz z kapustką i grzybkami pierożki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Kowalczyk

    Rafał Kowalczyk

    Ślinka cieknie mniam mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Albrychiewicz

    Barbara Albrychiewicz

    może by przy składnikach zaznaczyć czy gotowanej soczewicy 150 gr czy suchej a może tylko moczonej? domyślcie się sami bo przepis o tym nie mówi smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Karwacka

    Beata Karwacka

    A fuj tylko nie soczewica!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Waś

    Barbara Waś

    Zjadła bym gdyby ktoś je dla mnie przygotował :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Szmit

    Urszula Szmit

    jest godz.22,30 a ja bym je jadła.O zgrozo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarek Bystry

    Jarek Bystry

    Kto zaprasza miam:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sądkiewicz

    Paulina Sądkiewicz

    Z jadem żmij ...każdy lubi co innego. Poza tym na całym świecie od lat serwuje się pierogi i wcale nie z mięsem i serem tylko......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ostrowska

    Irena Ostrowska

    Jak tylko za oknem się ochłodzi b edę robiła pierożki z soczewicą,pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia

    wzajemnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szczygieł

    Elżbieta Szczygieł

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia

    ble , jakie niezdrowe , gdyby nie smażenie na tłuszczu byłyby godne polecenia - w powyższej wersji zdecydowane NIE!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Uciakiewicz

    Barbara Uciakiewicz

    jagodowe,truskawkowe ,z serem, ruskie z mięsem mogę jeść co dzień.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Śniadanie u Basi

    Śniadanie u Basi

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim

    A Maultaschen? Jedliśmy wspaniałe w Worms, bodajże...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Majewska

    Maria Majewska

    Mi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Barbara, jakie najbardziej? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Dróżdż

    Marek Dróżdż

    Pychota musi to być!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Uciakiewicz

    Barbara Uciakiewicz

    Różne rodzaje pierogów uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kobus

    Jolanta Kobus

    pyszności , uwielbiam pierogi ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Jarosz

    Bozena Jarosz

    Teresa zrob koniecznie bo naprawdę cieknie ślinka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i paprykiPierożki z soczewicą, chilli i serem feta na salsie z pomidorów i papryki

Kto z nas nie lubi pierogów? Zawsze przywodzą na myśl miłe wspomnienia, kojarząc się z dzieciństwem i domem rodzinnym. A gdyby tak przygotować je w sposób innowacyjny? Czasem warto postawić na nowe smaki, bo mogą okazać się równie dobre jak te, za którymi przepadasz. Tak jak w każdych pierogach i w tym przypadku największą rolę odgrywa farsz. Ciasto przygotuj tak jak zwykle, natomiast farsz będzie zupełną nowością. Przyrządzony z soczewicy z dodatkiem sera feta i świeżych ziół, na pewno ci zasmakuje, a w towarzystwie pomidorowej salsy przeniesie cię w zupełnie inne regiony kuchni. Pokrojoną paprykę, pomidory, cebulę i czosnek wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dodając oliwę z oliwek, która podkreśli smak przypraw. Świeżości doda kolendra oraz sok z cytryny, więc nie żałuj tych dwóch składników. Pierożki ugotuj, a następnie podsmaż na złoty kolor. Podawaj polane salsą i ciesz się wyśmienitym smakiem!