Sałatka z cukinią i serem feta
idealna do grilla
łatwe
527 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
10 dekagramów
1 opakowanie
10 dekagramów
2 sztuki
3 sztuki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj i osusz. Pokrój w plastry. Czosnek posiekaj drobno. Pomidorki koktajlowe umyj i osusz, przekrój na pół. Listki tymianku oberwij z łodyżek.
Krok 2
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, zeszklij czosnek, dodaj plastry cukinii i oprósz listkami tymianku. Po chwili smażenia odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Sos sałatkowy grecki Knorr wymieszaj z wodą i połącz z oliwą.
Krok 4
Do przestudzonej cukinii dodaj pomidorki, pokruszony ser feta i sos grecki. Delikatnie wymieszaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Sałatka z cukinią i serem feta
Jeśli szukasz doskonałego dodatku do potraw z grilla, koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę z cukinii. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku produktów, m.in. pomidorków koktajlowych, sera feta, czosnku oraz oliwy z oliwek. Zacznij od odpowiedniego przygotowania poszczególnych składników – cukinię pokrój w plastry, czosnek drobno posiekaj, a pomidorki przekrój na pół. Następnie na rozgrzanej patelni zeszklij czosnek, po czym dodaj plastry cukinii, a całość oprósz listkami tymianku. Przestudzoną cukinię przełóż do miski i wymieszaj razem z pomidorkami, pokruszonym serem feta oraz sosem greckim (aby go przygotować wystarczy, że sos sałatkowy rozmieszasz w odrobinie wody i oliwy). Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sałatki dodać również garść ziół, takich jak: bazylia, szczypiorek czy natka pietruszki. Gotową sałatkę możesz serwować zarówno solo, na przykład z chrupiącym pieczywem, jak i jako dodatek do mięsnych lub rybnych potraw. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!