
Składniki
250 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
50 mililitrów
0.5 sztuki
100 gramów
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odrobinę przyprawy curry, posiekane zioła i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść z żyłek i tłuszczu, po czym zanurz w przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 3
Pierś z kurczaka smaż 10-15 minut na średnio rozgrzanej patelni grillowej, obracając pierś co jakiś czas.

Krok 4
Na talerz wylej trochę kremu balsamicznego, ułóż na środku garść rukoli i polej ją odrobiną oliwy. Wyciśnij też odrobinę soku z cytryny.

Krok 5
Pierś z kurczaka pokrój, przecinając ją pod lekkim skosem na kilka cieńszych plastrów, po czym ułóż je na sałacie.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z rukolą
Jeśli masz ochotę na szybką i apetyczną przekąskę, a nie masz czasu na spędzanie go w kuchni, soczysty kurczak z patelni na rukoli stanie się twoim ulubionym daniem. Jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Tajemnicą tego dania są przyprawy. Do kurczaka idealnie nadaje się curry w połączeniu z rozmarynem i kolendrą. Połączenie tych trzech składników nadaje piersi z kurczaka doskonały, lekko ostry smak. Pierś będzie wyglądała ładnie, jeśli potniesz ją w plastry w poprzek włókien, a następnie rozłożysz je w kształcie rozety na świeżych liściach rukoli, lekko skropionych octem balsamicznym. Tak podana, nie wymaga żadnych dodatków, ale na większy głód możesz zaserwować do niej bagietkę lub grzanki. Soczysty kurczak z patelni na rukoli nadaje się doskonale na przekąskę między posiłkami, przystawkę na przyjęciu lub danie do pracy. Wystarczy, że wsadzisz je do pudełka i zabierzesz ze sobą.