Kurczak z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z rukolą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

656 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

50 mililitrów

0.5 sztuki

100 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odrobinę przyprawy curry, posiekane zioła i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Kurczak z rukolą - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść z żyłek i tłuszczu, po czym zanurz w przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Kurczak z rukolą - Krok 2

Krok 3

Pierś z kurczaka smaż 10-15 minut na średnio rozgrzanej patelni grillowej, obracając pierś co jakiś czas.

Kurczak z rukolą - Krok 3

Krok 4

Na talerz wylej trochę kremu balsamicznego, ułóż na środku garść rukoli i polej ją odrobiną oliwy. Wyciśnij też odrobinę soku z cytryny.

Kurczak z rukolą - Krok 4

Krok 5

Pierś z kurczaka pokrój, przecinając ją pod lekkim skosem na kilka cieńszych plastrów, po czym ułóż je na sałacie.

Kurczak z rukolą - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Kat Wit

    Kat Wit , 05.05.2016

    brakuje wartości odżywczych gotowych produktów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    tajemnicą tego dania jest reklama knurra, o której zapomniałeś tu wspomnieć. Bo czmu nie rosół chemiczny w kostce winniary, albo inny? Jeżeli już bulion to domowy, i ch w d korporacjom.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z rukoląKurczak z rukolą

Jeśli masz ochotę na szybką i apetyczną przekąskę, a nie masz czasu na spędzanie go w kuchni, soczysty kurczak z patelni na rukoli stanie się twoim ulubionym daniem. Jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Tajemnicą tego dania są przyprawy. Do kurczaka idealnie nadaje się curry w połączeniu z rozmarynem i kolendrą. Połączenie tych trzech składników nadaje piersi z kurczaka doskonały, lekko ostry smak. Pierś będzie wyglądała ładnie, jeśli potniesz ją w plastry w poprzek włókien, a następnie rozłożysz je w kształcie rozety na świeżych liściach rukoli, lekko skropionych octem balsamicznym. Tak podana, nie wymaga żadnych dodatków, ale na większy głód możesz zaserwować do niej bagietkę lub grzanki. Soczysty kurczak z patelni na rukoli nadaje się doskonale na przekąskę między posiłkami, przystawkę na przyjęciu lub danie do pracy. Wystarczy, że wsadzisz je do pudełka i zabierzesz ze sobą.