Kurczak z rukolą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

605 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 pęczka

50 mililitrów

0.5 sztuki

100 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odrobinę przyprawy curry, posiekane zioła i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Kurczak z rukolą - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść z żyłek i tłuszczu, po czym zanurz w przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Kurczak z rukolą - Krok 2

Krok 3

Pierś z kurczaka smaż 10-15 minut na średnio rozgrzanej patelni grillowej, obracając pierś co jakiś czas.

Kurczak z rukolą - Krok 3

Krok 4

Na talerz wylej trochę kremu balsamicznego, ułóż na środku garść rukoli i polej ją odrobiną oliwy. Wyciśnij też odrobinę soku z cytryny.

Kurczak z rukolą - Krok 4

Krok 5

Pierś z kurczaka pokrój, przecinając ją pod lekkim skosem na kilka cieńszych plastrów, po czym ułóż je na sałacie.

Kurczak z rukolą - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Kat Wit

    Kat Wit

    brakuje wartości odżywczych gotowych produktów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap

    tajemnicą tego dania jest reklama knurra, o której zapomniałeś tu wspomnieć. Bo czmu nie rosół chemiczny w kostce winniary, albo inny? Jeżeli już bulion to domowy, i ch w d korporacjom.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z rukoląKurczak z rukolą

Jeśli masz ochotę na szybką i apetyczną przekąskę, a nie masz czasu na spędzanie go w kuchni, soczysty kurczak z patelni na rukoli stanie się twoim ulubionym daniem. Jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Tajemnicą tego dania są przyprawy. Do kurczaka idealnie nadaje się curry w połączeniu z rozmarynem i kolendrą. Połączenie tych trzech składników nadaje piersi z kurczaka doskonały, lekko ostry smak. Pierś będzie wyglądała ładnie, jeśli potniesz ją w plastry w poprzek włókien, a następnie rozłożysz je w kształcie rozety na świeżych liściach rukoli, lekko skropionych octem balsamicznym. Tak podana, nie wymaga żadnych dodatków, ale na większy głód możesz zaserwować do niej bagietkę lub grzanki. Soczysty kurczak z patelni na rukoli nadaje się doskonale na przekąskę między posiłkami, przystawkę na przyjęciu lub danie do pracy. Wystarczy, że wsadzisz je do pudełka i zabierzesz ze sobą.