Kurczak z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z rukolą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

50 mililitrów

0.5 sztuki

100 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kostkę rosołową rozmieszaj z oliwą z oliwek, dodaj odrobinę przyprawy curry, posiekane zioła i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Kurczak z rukolą - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka umyj, osusz, oczyść z żyłek i tłuszczu, po czym zanurz w przygotowanej marynacie. Mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Kurczak z rukolą - Krok 2

Krok 3

Pierś z kurczaka smaż 10-15 minut na średnio rozgrzanej patelni grillowej, obracając pierś co jakiś czas.

Kurczak z rukolą - Krok 3

Krok 4

Na talerz wylej trochę kremu balsamicznego, ułóż na środku garść rukoli i polej ją odrobiną oliwy. Wyciśnij też odrobinę soku z cytryny.

Kurczak z rukolą - Krok 4

Krok 5

Pierś z kurczaka pokrój, przecinając ją pod lekkim skosem na kilka cieńszych plastrów, po czym ułóż je na sałacie.

Kurczak z rukolą - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Kat Wit

    Kat Wit , 05.05.2016

    brakuje wartości odżywczych gotowych produktów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stary Cap

    Stary Cap , 04.05.2016

    tajemnicą tego dania jest reklama knurra, o której zapomniałeś tu wspomnieć. Bo czmu nie rosół chemiczny w kostce winniary, albo inny? Jeżeli już bulion to domowy, i ch w d korporacjom.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z rukolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z rukoląKurczak z rukolą

Jeśli masz ochotę na szybką i apetyczną przekąskę, a nie masz czasu na spędzanie go w kuchni, soczysty kurczak z patelni na rukoli stanie się twoim ulubionym daniem. Jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Tajemnicą tego dania są przyprawy. Do kurczaka idealnie nadaje się curry w połączeniu z rozmarynem i kolendrą. Połączenie tych trzech składników nadaje piersi z kurczaka doskonały, lekko ostry smak. Pierś będzie wyglądała ładnie, jeśli potniesz ją w plastry w poprzek włókien, a następnie rozłożysz je w kształcie rozety na świeżych liściach rukoli, lekko skropionych octem balsamicznym. Tak podana, nie wymaga żadnych dodatków, ale na większy głód możesz zaserwować do niej bagietkę lub grzanki. Soczysty kurczak z patelni na rukoli nadaje się doskonale na przekąskę między posiłkami, przystawkę na przyjęciu lub danie do pracy. Wystarczy, że wsadzisz je do pudełka i zabierzesz ze sobą.