
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
300 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów.

Krok 2
Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 3
W misce połącz jogurt z imbirem, czosnkiem, kolendrą, koncentratem, sokiem z cytryny, pastą pomidorową curry oraz przyprawą Knorr.

Krok 4
Mięso umieść w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie nabijaj kawałki kurczaka na patyki do szaszłyków.

Krok 5
Szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej. Podawaj z ryżem gotowanym na parze i świeżą sałatą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w czerwonym curry
Dziś na obiad coś z kuchni azjatyckiej. Czy słyszałaś kiedyś o czerwonym curry? Zwykle łączymy tę nazwę z konkretną przyprawą, a należy pamiętać, że curry to ogólne określenie sposobu przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Jednym z nich jest właśnie kurczak w czerwonym curry. Pyszne mięsne szaszłyki w aromatycznej marynacie potrafią rozpalić zmysły. Składnikiem, który nadaje potrawie niezwykłego charakteru jest czerwona pasta curry. Można ją kupić w sklepie, jednak jeżeli masz więcej czasu, to przyrządź ją samodzielnie. Nie jest to trudne, a pasta posłuży ci jako dodatek do wielu dań, nie tylko kuchni indyjskiej. Oprócz aromatycznej pasty, w marynacie do kurczaka powinien znaleźć się także imbir, czosnek i kolendra. Grillowane szaszłyki smakują wyśmienicie z dodatkiem świeżej sałaty i ryżu gotowanego na parze.