Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
300 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów.
Krok 2
Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 3
W misce połącz jogurt z imbirem, czosnkiem, kolendrą, koncentratem, sokiem z cytryny, pastą pomidorową curry oraz przyprawą Knorr.
Krok 4
Mięso umieść w marynacie na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie nabijaj kawałki kurczaka na patyki do szaszłyków.
Krok 5
Szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej. Podawaj z ryżem gotowanym na parze i świeżą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w czerwonym curry
Dziś na obiad coś z kuchni azjatyckiej. Czy słyszałaś kiedyś o czerwonym curry? Zwykle łączymy tę nazwę z konkretną przyprawą, a należy pamiętać, że curry to ogólne określenie sposobu przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Jednym z nich jest właśnie kurczak w czerwonym curry. Pyszne mięsne szaszłyki w aromatycznej marynacie potrafią rozpalić zmysły. Składnikiem, który nadaje potrawie niezwykłego charakteru jest czerwona pasta curry. Można ją kupić w sklepie, jednak jeżeli masz więcej czasu, to przyrządź ją samodzielnie. Nie jest to trudne, a pasta posłuży ci jako dodatek do wielu dań, nie tylko kuchni indyjskiej. Oprócz aromatycznej pasty, w marynacie do kurczaka powinien znaleźć się także imbir, czosnek i kolendra. Grillowane szaszłyki smakują wyśmienicie z dodatkiem świeżej sałaty i ryżu gotowanego na parze.