Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym

Autor: Aleksandra.K

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0.5 szklanki

300 mililitrów

400 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serduszko podzielić na 2 piersi. Obmyć, osuszyć, delikatnie rozbić. Paprykę i pieprz zmieszać razem w miseczce. Piersi delikatnie panierować mieszanką (żeby nie były za ostre) i odstawić do lodówki na ok 15 min (można dłużej)

Krok 2

Mleko wlać do miseczki, dodać miód, wycisnąć do środka czosnek i wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę wysypać na głęboki talerzyk i panierować w niej piersi.

Krok 3

Piersi panierowane mąką obsmażyć na patelni (głębokiej) na dużym ogniu po ok. minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień, zalać mlekiem z miodem i czosnkiem i dusić pod przykryciem przez ok 40 min. Podawać z ryżem. Dodatkowo można podać też z gotowanymi małymi marcheweczkami delikatnie polanymi olejem z wyciśniętym czosnkiem ale można też bez oleju.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej