Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym

Autor: Aleksandra.K

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0.5 szklanki

300 mililitrów

400 gramów

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Serduszko podzielić na 2 piersi. Obmyć, osuszyć, delikatnie rozbić. Paprykę i pieprz zmieszać razem w miseczce. Piersi delikatnie panierować mieszanką (żeby nie były za ostre) i odstawić do lodówki na ok 15 min (można dłużej)

Krok 2

Mleko wlać do miseczki, dodać miód, wycisnąć do środka czosnek i wszystko wymieszać trzepaczką. Mąkę wysypać na głęboki talerzyk i panierować w niej piersi.

Krok 3

Piersi panierowane mąką obsmażyć na patelni (głębokiej) na dużym ogniu po ok. minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień, zalać mlekiem z miodem i czosnkiem i dusić pod przykryciem przez ok 40 min. Podawać z ryżem. Dodatkowo można podać też z gotowanymi małymi marcheweczkami delikatnie polanymi olejem z wyciśniętym czosnkiem ale można też bez oleju.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi z kurczaka w sosie miodowo czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej