Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużej misce rozetrzyj kostkę Knorr z oliwą na jednolitą pastę. Dodaj posiekaną natkę oraz połowę soku z cytryny.

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 3x3 cm. Paprykę również pokrój w podobnej wielkości kawałki. Mięso przełóż do miski z przygotowaną marynatą i dokładnie wymieszaj. Zamarynowane kawałki mięsa oraz papryki nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - Krok 2

Krok 3

Ogórka umyj i obierz ze skóry, następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj serek z pozostałym sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj ogórka i wymieszaj.

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - Krok 3

Krok 4

Przygotowane szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu ok. 10 minut przewracając co jakiś czas. Gotowe mini szaszłyki podawaj z ryżem lub kaszą oraz z ogórkowym dipem i surówką.

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szaszłyki możesz przygotować również z innego mięsa, np. z delikatnej polędwiczki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej