Mini szaszłyki z kurczaka - na imprezę: z dipem | Przepisy.pl pixel

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużej misce rozetrzyj kostkę Knorr z oliwą na jednolitą pastę. Dodaj posiekaną natkę oraz połowę soku z cytryny.

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - Krok 1

Krok 2

Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 3x3 cm. Paprykę również pokrój w podobnej wielkości kawałki. Mięso przełóż do miski z przygotowaną marynatą i dokładnie wymieszaj. Zamarynowane kawałki mięsa oraz papryki nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - Krok 2

Krok 3

Ogórka umyj i obierz ze skóry, następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj serek z pozostałym sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj ogórka i wymieszaj.

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - Krok 3

Krok 4

Przygotowane szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu ok. 10 minut przewracając co jakiś czas. Gotowe mini szaszłyki podawaj z ryżem lub kaszą oraz z ogórkowym dipem i surówką.

Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szaszłyki możesz przygotować również z innego mięsa, np. z delikatnej polędwiczki wieprzowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipemMini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem

W niedużej misce rozetrzyj kostkę Knorr z oliwą na jednolitą pastę. Dodaj posiekaną natkę oraz połowę soku z cytryny.