Tortilla z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

384 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj łyżkę ciepłej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły.

Tortilla z krewetkami - Krok 1

Krok 2

Obierz dojrzałe awokado, pozbądź się pestki, pokrój i dodaj do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie wymieszaj dłonią, lub widelcem aby awokado się rozpadło i powstała pasta.

Tortilla z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem, posiekaną kolendrę oraz krewetki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tortilla z krewetkami - Krok 3

Krok 4

Placki tortilli posmaruj cieką warstwą pasty. Następnie nałóż liście sałaty i ponownie posmaruj warstwą awokado.

Tortilla z krewetkami - Krok 4

Krok 5

Taki placek zroluj ściśle i umieść w lodówce na co najmniej 20 minut. Po tym czasie roladki pokrój na mniejsze kawałki i podawaj.

Tortilla z krewetkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z krewetkamiTortilla z krewetkami

Tortilla z krewetkami to oryginalny sposób na przyrządzenie mini wrapów i podanie ich podczas spotkania ze znajomymi albo na weekendowe śniadanie. Wybierz niewielkie krewetki koktajlowe, świeże lub mrożone, najlepiej po wstępnej obróbce. Ich charakterystyczny różowy kolor oznacza, że nie są już surowe, więc wystarczy tylko lekko je podgrzać i dodać do potrawy. Podstawą pasty do posmarowania tortilli będzie awokado o aksamitnym miąższu. Jest dość neutralne w smaku, dlatego dobrze jest łączyć je z  wyrazistymi dodatkami – w tym przepisie jest to sos czosnkowy. Wymieszaj go z awokado i dodaj pomidory oraz krewetki, doprawiając świeżą kolendrą. Powstała pasta będzie nieco przypominać meksykańskie guacamole. Posmaruj nią cienko placek tortilli, przykryj liśćmi sałaty, np. rzymskiej albo lodowej, a następnie nałóż kolejną warstwę pasty z awokado. Zwiń tortillę w rulon i pokrój na mniejsze kawałki – możesz spiąć je wykałaczkami. Tortilla z krewetkami to prosta i pyszna przekąska. Spróbuj i przekonaj się!