Składniki
4 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
0.5 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj łyżkę ciepłej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły.

Krok 2
Obierz dojrzałe awokado, pozbądź się pestki, pokrój i dodaj do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie wymieszaj dłonią, lub widelcem aby awokado się rozpadło i powstała pasta.

Krok 3
Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem, posiekaną kolendrę oraz krewetki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Placki tortilli posmaruj cieką warstwą pasty. Następnie nałóż liście sałaty i ponownie posmaruj warstwą awokado.

Krok 5
Taki placek zroluj ściśle i umieść w lodówce na co najmniej 20 minut. Po tym czasie roladki pokrój na mniejsze kawałki i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z krewetkami
Tortilla z krewetkami to oryginalny sposób na przyrządzenie mini wrapów i podanie ich podczas spotkania ze znajomymi albo na weekendowe śniadanie. Wybierz niewielkie krewetki koktajlowe, świeże lub mrożone, najlepiej po wstępnej obróbce. Ich charakterystyczny różowy kolor oznacza, że nie są już surowe, więc wystarczy tylko lekko je podgrzać i dodać do potrawy. Podstawą pasty do posmarowania tortilli będzie awokado o aksamitnym miąższu. Jest dość neutralne w smaku, dlatego dobrze jest łączyć je z wyrazistymi dodatkami – w tym przepisie jest to sos czosnkowy. Wymieszaj go z awokado i dodaj pomidory oraz krewetki, doprawiając świeżą kolendrą. Powstała pasta będzie nieco przypominać meksykańskie guacamole. Posmaruj nią cienko placek tortilli, przykryj liśćmi sałaty, np. rzymskiej albo lodowej, a następnie nałóż kolejną warstwę pasty z awokado. Zwiń tortillę w rulon i pokrój na mniejsze kawałki – możesz spiąć je wykałaczkami. Tortilla z krewetkami to prosta i pyszna przekąska. Spróbuj i przekonaj się!