Tortilla z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

456 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj łyżkę ciepłej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły.

Tortilla z krewetkami - Krok 1

Krok 2

Obierz dojrzałe awokado, pozbądź się pestki, pokrój i dodaj do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie wymieszaj dłonią, lub widelcem aby awokado się rozpadło i powstała pasta.

Tortilla z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Dodaj posiekane pomidory wraz z sokiem, posiekaną kolendrę oraz krewetki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Tortilla z krewetkami - Krok 3

Krok 4

Placki tortilli posmaruj cieką warstwą pasty. Następnie nałóż liście sałaty i ponownie posmaruj warstwą awokado.

Tortilla z krewetkami - Krok 4

Krok 5

Taki placek zroluj ściśle i umieść w lodówce na co najmniej 20 minut. Po tym czasie roladki pokrój na mniejsze kawałki i podawaj.

Tortilla z krewetkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z krewetkamiTortilla z krewetkami

Tortilla z krewetkami to oryginalny sposób na przyrządzenie mini wrapów i podanie ich podczas spotkania ze znajomymi albo na weekendowe śniadanie. Wybierz niewielkie krewetki koktajlowe, świeże lub mrożone, najlepiej po wstępnej obróbce. Ich charakterystyczny różowy kolor oznacza, że nie są już surowe, więc wystarczy tylko lekko je podgrzać i dodać do potrawy. Podstawą pasty do posmarowania tortilli będzie awokado o aksamitnym miąższu. Jest dość neutralne w smaku, dlatego dobrze jest łączyć je z  wyrazistymi dodatkami – w tym przepisie jest to sos czosnkowy. Wymieszaj go z awokado i dodaj pomidory oraz krewetki, doprawiając świeżą kolendrą. Powstała pasta będzie nieco przypominać meksykańskie guacamole. Posmaruj nią cienko placek tortilli, przykryj liśćmi sałaty, np. rzymskiej albo lodowej, a następnie nałóż kolejną warstwę pasty z awokado. Zwiń tortillę w rulon i pokrój na mniejsze kawałki – możesz spiąć je wykałaczkami. Tortilla z krewetkami to prosta i pyszna przekąska. Spróbuj i przekonaj się!