
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dekoracja: Z kartonu wytnij duże serce, ułóż je na talerzu. Słodką paprykę wsyp do sitka, a następnie lekko potrząsając je, obsyp krawędzie serca, po czym usuń kartkę.
Krok 2
Sposób przygotowania: Ugotuj ryż basmatti. Paprykę i awokado pokrój w kostkę. Natkę kolendry posiekaj. Następnie krewetki przekrój wzdłuż, połącz z ryżem, papryką, awokado, kolendrą, pistacjami oraz kukurydzą z puszki.
Krok 3
Ananasa umyj i wraz z liśćmi przekrój na pół. Wyjmij miąższ, pokrój go w kostkę, a następnie dodaj do pozostałych składników.
Krok 4
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem i ketchupem.
Krok 5
Sałatkę umieść w połówkach ananasa i posyp po wierzchu grzankami.
Krok 6
Ananasa ułóż na ozdobionym wcześniej talerzu.
Krok 7
Dekoracja: Z kartonu wytnij duże serce, ułóż je na talerzu. Słodką paprykę wsyp do sitka, a następnie lekko potrząsając je, obsyp krawędzie serca, po czym usuń kartkę.
Krok 8
Sposób przygotowania: Ugotuj ryż basmatti. Paprykę i awokado pokrój w kostkę. Natkę kolendry posiekaj. Następnie krewetki przekrój wzdłuż, połącz z ryżem, papryką, awokado, kolendrą, pistacjami oraz kukurydzą z puszki.
Krok 9
Ananasa umyj i wraz z liśćmi przekrój na pół. Wyjmij miąższ, pokrój go w kostkę, a następnie dodaj do pozostałych składników.
Krok 10
Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem.
Krok 11
Sałatkę umieść w połówkach ananasa i posyp po wierzchu grzankami.
Krok 12
Ananasa ułóż na ozdobionym wcześniej talerzu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Egzotyczna sałatka z krewetkami
To efektowne danie – bogate w składniki i elegancko podane – zamieni Twoją kolację w romantyczny i egzotyczny posiłek. Sałatkę z krewetkami serwuje się w połówkach ananasa, na ozdobionym sercami (za pomocą szablonu i papryki) talerzu. Potrawa wygląda kolorowo oraz apetycznie, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Przyrządza się ją z krewetek tygrysich, awokado, kukurydzy, pistacji, czerwonej papryki, ryżu basmati i przypraw. Sos na bazie majonezu i ketchupu oraz świeża kolendra dodaje całości wyrazistego smaku. Sałatkę posyp grzankami lub podaj do niej grillowaną bagietkę czy chrupiące włoskie paluszki z wytrawnego ciasta. Potrawa sprawdzi się nie tylko podczas wieczoru we dwoje, ale będzie również dobrą propozycją na przyjęcie. Możesz ją też zapakować na lunch (już bez ozdobnych elementów) i dołączyć swoje ulubione pieczywo, sery oraz świeże warzywa. Możliwości podania jest zatem wiele. Sprawdź, jak przygotować tę smaczną i efektowną sałatkę z krewetkami według naszego przepisu!