
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
10 sztuk
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Pomidorki pokrój na połówki, cebulę w półplastry a ser pokrusz.

Krok 2
W misce połącz odsączoną kukurydzę, pomidorki, cebulę oraz liście bazylii.

Krok 3
W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę oraz zawartość opakowania Knorr.

Krok 4
Przygotowany sos wlej do miski z warzywami i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki i podawaj, najlepiej schłodzoną.


Dobra rada:
Sałatkę podawaj z chrupiąca ciabattą. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka piknikowa
Na pikniku nie powinno zabraknąć świeżych warzyw. Przygotowana z nich sałatka doskonale uzupełni pozostałe przekąski – kanapki, tosty i paszteciki. Przyrządzisz ją z zaledwie kilku składników, takich jak: pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kukurydza z puszki, plastry czerwonej cebuli i świeża bazylia. Starannie je wymieszaj z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych. Zaostrz go odrobiną chili, jeśli preferujesz pikantne potrawy. Na koniec pokrusz jeszcze ser kozi – sprawdzi się też ewentualnie feta lub camembert. Do sałatki piknikowej możesz dołączyć również inne dodatki. Dobrze skomponują się z nią świeże ogórki, duszona cukinia czy awokado. Posyp ją także swoimi ulubionymi orzechami lub sezamem. Możesz je wcześniej uprażyć, a nabiorą wyrazistego aromatu. Jako uzupełnienie dołącz grzanki, ciabattę albo zapiekane z serem i ziołami ciasto francuskie. Tego rodzaju sałatka świetnie sprawdzi się też podczas grillowania. Będzie znakomitym dodatkiem do pieczonych warzyw i mięs. Wypróbuj przepis na tę prostą i pyszną potrawę!