
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
10 sztuk
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1. Pomidorki pokrój na połówki, cebulę w półplastry a ser pokrusz.

Krok 2
W misce połącz odsączoną kukurydzę, pomidorki, cebulę oraz liście bazylii.

Krok 3
W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę oraz zawartość opakowania Knorr.

Krok 4
Przygotowany sos wlej do miski z warzywami i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki i podawaj, najlepiej schłodzoną.


Dobra rada:
Sałatkę podawaj z chrupiąca ciabattą. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka piknikowa
Na pikniku nie powinno zabraknąć świeżych warzyw. Przygotowana z nich sałatka doskonale uzupełni pozostałe przekąski – kanapki, tosty i paszteciki. Przyrządzisz ją z zaledwie kilku składników, takich jak: pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kukurydza z puszki, plastry czerwonej cebuli i świeża bazylia. Starannie je wymieszaj z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych. Zaostrz go odrobiną chili, jeśli preferujesz pikantne potrawy. Na koniec pokrusz jeszcze ser kozi – sprawdzi się też ewentualnie feta lub camembert. Do sałatki piknikowej możesz dołączyć również inne dodatki. Dobrze skomponują się z nią świeże ogórki, duszona cukinia czy awokado. Posyp ją także swoimi ulubionymi orzechami lub sezamem. Możesz je wcześniej uprażyć, a nabiorą wyrazistego aromatu. Jako uzupełnienie dołącz grzanki, ciabattę albo zapiekane z serem i ziołami ciasto francuskie. Tego rodzaju sałatka świetnie sprawdzi się też podczas grillowania. Będzie znakomitym dodatkiem do pieczonych warzyw i mięs. Wypróbuj przepis na tę prostą i pyszną potrawę!