Sałatka piknikowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka piknikowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

523 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Pomidorki pokrój na połówki, cebulę w półplastry a ser pokrusz.

Sałatka piknikowa - Krok 1

Krok 2

W misce połącz odsączoną kukurydzę, pomidorki, cebulę oraz liście bazylii.

Sałatka piknikowa - Krok 2

Krok 3

W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę oraz zawartość opakowania Knorr.

Sałatka piknikowa - Krok 3

Krok 4

Przygotowany sos wlej do miski z warzywami i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki i podawaj, najlepiej schłodzoną.

Sałatka piknikowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z chrupiąca ciabattą. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka piknikowaSałatka piknikowa

Na pikniku nie powinno zabraknąć świeżych warzyw. Przygotowana z nich sałatka doskonale uzupełni pozostałe przekąski – kanapki, tosty i paszteciki. Przyrządzisz ją z zaledwie kilku składników, takich jak: pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kukurydza z puszki, plastry czerwonej cebuli i świeża bazylia. Starannie je wymieszaj z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych. Zaostrz go odrobiną chili, jeśli preferujesz pikantne potrawy. Na koniec pokrusz jeszcze ser kozi – sprawdzi się też ewentualnie feta lub camembert. Do sałatki piknikowej możesz dołączyć również inne dodatki. Dobrze skomponują się z nią świeże ogórki, duszona cukinia czy awokado. Posyp ją także swoimi ulubionymi orzechami lub sezamem. Możesz je wcześniej uprażyć, a nabiorą wyrazistego aromatu. Jako uzupełnienie dołącz grzanki, ciabattę albo zapiekane z serem i ziołami ciasto francuskie. Tego rodzaju sałatka świetnie sprawdzi się też podczas grillowania. Będzie znakomitym dodatkiem do pieczonych warzyw i mięs. Wypróbuj przepis na tę prostą i pyszną potrawę!