Sałatka piknikowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka piknikowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

599 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

10 sztuk

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1. Pomidorki pokrój na połówki, cebulę w półplastry a ser pokrusz.

Sałatka piknikowa - Krok 1

Krok 2

W misce połącz odsączoną kukurydzę, pomidorki, cebulę oraz liście bazylii.

Sałatka piknikowa - Krok 2

Krok 3

W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę oraz zawartość opakowania Knorr.

Sałatka piknikowa - Krok 3

Krok 4

Przygotowany sos wlej do miski z warzywami i wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki i podawaj, najlepiej schłodzoną.

Sałatka piknikowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę podawaj z chrupiąca ciabattą. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki pokrojoną drobno papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka piknikowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka piknikowaSałatka piknikowa

Na pikniku nie powinno zabraknąć świeżych warzyw. Przygotowana z nich sałatka doskonale uzupełni pozostałe przekąski – kanapki, tosty i paszteciki. Przyrządzisz ją z zaledwie kilku składników, takich jak: pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kukurydza z puszki, plastry czerwonej cebuli i świeża bazylia. Starannie je wymieszaj z sosem sałatkowym o smaku ziół ogrodowych. Zaostrz go odrobiną chili, jeśli preferujesz pikantne potrawy. Na koniec pokrusz jeszcze ser kozi – sprawdzi się też ewentualnie feta lub camembert. Do sałatki piknikowej możesz dołączyć również inne dodatki. Dobrze skomponują się z nią świeże ogórki, duszona cukinia czy awokado. Posyp ją także swoimi ulubionymi orzechami lub sezamem. Możesz je wcześniej uprażyć, a nabiorą wyrazistego aromatu. Jako uzupełnienie dołącz grzanki, ciabattę albo zapiekane z serem i ziołami ciasto francuskie. Tego rodzaju sałatka świetnie sprawdzi się też podczas grillowania. Będzie znakomitym dodatkiem do pieczonych warzyw i mięs. Wypróbuj przepis na tę prostą i pyszną potrawę!