
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
200 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie przesmaż krewetki. Dopraw je przyprawami w mini kostkach Knorr.

Krok 2
Szpinak oczyść, umyj i osącz. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj sos sałatkowy. Wymieszaj zawartość opakowania Knorr z majonezem oraz ketchupem.

Krok 3
W salaterce połącz szpinak, pomidory i lekko przestudzone krewetki. Przed podaniem polej je sosem i posyp grzankami.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka sałatka z krewetkami
Lubisz owoce morza i masz ochotę na sałatkę, którą przygotujesz w bardzo szybki i prosty sposób? W takim razie powinna zainteresować Cię ta propozycja – szybka sałatka z krewetkami. Będzie świetnym sposobem na przystawkę albo dodatek do serów czy wędlin. Krewetki warto przyrządzić wcześniej, żeby wystygły. Wybierz świeże albo mrożone, ale pamiętaj, że należy je smażyć krótko – w przeciwnym wypadku staną się twarde. Usuń z nich ciemną nitkę i pozbaw je pancerzyków. Umyj szpinak i pozbaw go twardych łodyżek – zamiast szpinaku możesz wykorzystać miks sałat. Dobrze pasować będzie np. lodowa, rukola i roszponka. Pokrój pomidory, najlepiej mięsiste odmiany, takie jak limy albo bawole serca, ale dobre będą także koktajlowe. Dla urozmaicenia posyp całość uprażonymi ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Na koniec polej gęstym sosem i wymieszaj. Szybka sałatka z krewetkami może być serwowana z białym grillowanym pieczywem, doskonała będzie też ze świeżą bagietką. Przekonaj się, jak szybko przyrządzisz to wyborne danie!


































